Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

22.3. 2004BelcarnenMalá reportáž z ElfConu 2004 (doplněno o fotky); Kdy bude DVD Návrat krále na našem trhu?; Pozvánka na TaurCon 2004; Objednávka fanzinu Thorin a CD z TolkienConu; Nejužívanější fráze v quenijštině

Malá reportáž z ElfConu 2004
Už se stalo takový zvykem, že krom informací o filmu Pán prstenů zde uveřejňuji i upoutávky na akce, které "mají toho správného tolkienovského ducha." A samozřejmě pak nějakou tu reportáž z těchto akcí. Čistou esencí akce výše zmíněného typu je pak ElfCon. Avari, partička báječných lidí, jej organizují už hezkých pár let. Maximální počet účastníků je omezen na stovku nadšenců, kteří se scházejí na jedné základní škole v Havlíčkově brodě vždy začátkem jara. Minulý víkend tomu nebylo jinak...

 

ElfCon není o přednáškách, Larpu a dalším programu. Tedy samozřejmě jsou to důležité součásti celé akce, ale ne základní. ElfCon stojí a padá na lidech. Vždy to tak bylo a doufejme bude i nadále. Obligátní "je to hlavně i lidech" samozřejmě platí pro všechny události podobného typu, ale myslím si, že u ElfConu je to nejvíce cítit. Letošní  ročník byl v tomto ohledu zvláštní. Stejní, ale jakoby jiní lidé. Nebo jsem se možná změnil já...

Mohl bych stále dokola opakovat, jak je ElfCon fajn, jaké je na něm báječná atmosféra, jak jsou přednášky pohodové a ElfLarp zábavný, jak účastníci skoro nespí a v neděli ráno už z nich jsou slušné trosky, jak... ale však to znáte sami. Tohle se nezměnilo. Jen se mi zdá, že trochu stárneme. Asi nejvíc to bylo poznat na samotných Avari. Stále ti stejní, usměvaví, zábavní. Ale zároveň vážnější a trošku někde jinde než dříve. Bylo to znát na ElfLarpu. Teď možná budu trochu přehánět, ale ten posuv ve stylu hru jakoby korespondoval s posunem myšlení velké části účastníků Conu. Už nešlo především o to zpráskat co nejvíc skřetů, masivním útokem obsadit co největší část lesa a sloužit temnému pánovi. Místo toho se hráči stávali občany, pracovali a účastnili se voleb starosty města. Skoro každý se, na rozdíl od stejných věcí ve skutečném životě, opravdu dobře bavil.   

Uf, sklouzávám do nějaké podivné melancholie. Tak to by nešlo. Co ještě bych tak k letošnímu ElfConu napsal... víte co, já to nechám na jiných. Ať další napíší, jak se jim líbila přednáška Františky Vrbenské či Wella. Ať někdo jiný popíše, kolik toastů celkem zbaštil. Určitě se najdou tací, kteří si do detailu pamatují politické intriky na Larpu a podělí se o ně. Já jen poděkuji organizátorům za báječný víkend, příjemné povídání o sobotní noci a vůbec za to, že podobnou akci pořádají. Takže díky.


Galerie fotografií z Conu

 

Kdy bude DVD Návrat krále na našem trhu?
Jistě víte, že letos přijde klasická i rozšířená verze Návratu krále na trh mnohem dříve, než tomu bylo v minulých letech. Ve spojených státech bude kinosestřih již v květnu a rozšířená verze by se pak měla objevit na konci letních prázdnin. Bohužel my nežijeme v civilizovaném světě a Warner Home Video nemají žádné problémy s pirátstvím (obzvláště v době snadno dostupných DVD vypalovaček), takže si nejspíš trochu počkáme... tedy trochu...

"Vydání DVD Pán prstenů: Návrak krále je plánováno na začátek září 2004 a vydání rozšířené edice na polovinu listopadu 2004." Tak alespoň pravila Markéta Kudláčková z WHV. Nadšeni stejně jako já?

 

Pozvánka na TaurCon 2004
Již druhý ročník conu věnovaného fantasy, historii, mytologii a podobným zajímavým tématům se uskuteční 16. - 18. dubna. Místem "conání" je opět Centrum odborné přípravy v Nymburku. Připraveno je hned několik programových linií, svou účast potvrdil zahraniční host Konrad T. Lewandowski. Dozvíte se toho tím pádem spoustu o Polské fantasy :-) Připravena je linie o pirátech, samozřejmě je část programu věnována i dnes tak oblíbenému Pánu prstenů a Tolkienovu dílu obecně. Čekají vás i hry a soutěže, výtvarný a literární workshop, křest sbírky O nejlepší fantasy, besedy s autory a nakladateli, autorská čtení, program v čajovně, šermířské vystoupení a škola šermu, burza knih, filmy a videoprojekce, živé hraní Capture the Flag, Medieval Gothic Party a spoustu dalšího. Jen pro zajímavost si můžete přečíst můj reportek z loňského prvního ročníku. Doufám, že letos přijedete ještě v hojnějším počtu.

Více informací, přehled přednášek a on-line přihlášku najdete na: http://taurcon.avari.cz


Objednávka fanzinu Thorin a CD z TolkienConu
Jak jsem již psal, před pár dny vyšel nový Thorin, který je věnován tématu TolkienCon 2004. 

Přesný obsah:

  • Fenomény (Ladislav Ouda, Ondřej Šesták)
    - O Zdrojích světla
    - O Ungoliant
    - O Prstenech moci
    - Fenomény zla
    - Fëa a Hröa

  • Moc a vláda na Ardě (Jiří Nenutil)

  • Na východ nechodím (Jana Kopečková)

  • Profesionální práce pana profesora (Ondřej Tichý)

  • Trpaslíci (Dan Jiránek)

  • Vývoj elfských jazyků (Aleš Bican)

  • Peníze a daně ve Středozemi (Ondřej Votruba)

  • Korektorův epilog (Josef Kales)

  • Jak jsem viděl TolkienCon 2004 (Zdeněk Vošta)

Thorin má celkem 112 stran A5, cena je 50 Kč, poštovné + balné 15 Kč. Zároveň je k dispozici i audio-CD se záznamem muzikálu Pán prstenů, divadelní hry a reportáží o Conu z rádia. Cena je 20Kč, nezasílá se samostatně. Thorin i CD bude k dispozici na letošním TaurConu a je možné nechat si jej zaslat i poštou. Pokud máte o Thorin zájem, zašlete objednávku na ekan@quick.cz a uveďte své jméno a adresu pro zaslání. Platbu proveďte na účet níže, jako variabilní symbol použijte vaše PSČ a číslo domu (tj. bude to například 1100027). 
Číslo účtu pro platbu je 166399584/0300 (ČSOB Praha - Perlová; Název účtu: David Kočí)
V případě jakýchkoliv problémů či dotazů se obracejte na ekan@quick.cz

 

Nejužívanější fráze v quenijštině
Ilmë zaslala přehled několika desítek nejužívanějších frází v quenijštině. Od pozdravů, přes rozloučení a poklony až po příkazy a válečné pokřiky.

Stáhnout: 38 KB WORD DOC

Pozdravy

Elfí překlad

Hvězda svítí na hodinu našeho dalšího setkání (setkání dvou lidí)

Elen síla lúmenn' omentielvo

Hvězda svítí na hodinu našeho dalšího setkání (setkání více lidí)

Elen síla lúmenn' omentielmo

Dobrý/-é (den / ráno / večer)

Mára (rë / arin / undómë)

Zdar! Sláva!

Aiya!

Bylo to příliš dávno

Né yonta yárë

Mé srdce zpívá o tom, že tě chce spatřit

Órenya linda cenwelyo

Jsem rád/a, že se setkáváme (2 lidé)

Nányë alassëa omentielvanen

Jsem rád/a, že se setkáváme (více lidí)

Nányë alassëa omentielmanen

Vítej/te!

Mantúlië!

Přátelé!

Nildor! / Nildi!

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Ruby, přidáno 8.4. 2005 10:03:53
Mana enta: Máš svým způsobem pravdu, ale není mi jasné, proč to píšeš k článku o ElfConu? Navíc existuje taky něco jako zvyk a vzhled, a to především v písmu. Když si tam sám Tolkien přál psát "ë", kdo jsme, abychom mu do toho kecali? ;-)
Ilmë, přidáno 7.4. 2004 21:44:18
Nepoužívala, ale quenijština byla vymyšlená spolu se sindarštinou jako první, až pak k ní byl vymyšlen svět a jeho dějiny! olkien miloval mytologii severských zemí, nevím teda kde ti kentauři byli, ale v nějakých bájích či mýtech určitě ano!!
Therru, přidáno 7.4. 2004 21:23:55
Peťas (jestli tu ještě někde je): rozšířenou verzi TT na třech CD mám a titulky k ní rovněž, nevím ovšem, jestli je prostě stačí zaslat jako přílohu (sub) s tím, že si je tvůj přehravač sám najde...? Každopádně to můžu zkusit.
Lothmíril, přidáno 5.4. 2004 16:25:46
Monster: rozporuplnou uroven? pochybne zdroje? Nevadi, ze sa casto jedna o veci, kde nie je reci o zdrojoch... a nemylis si to ty nahodou so Sindarstinou???:-)
Ilme: ale nejake detailiky ma zaujali. Kouzla? a kentauri? pouzivala sa quenijstina aj inde ako v Arde?;)

Ilmë, přidáno 30.3. 2004 21:03:30
Umíš quenijsky?Ono je to dobře.Zajímalo by mě, co poznáváš(myslím ty pochybné zdroje)No já jsem to kontrolovala a mělo by to být dobře!:-))))))))
Milamber, přidáno 30.3. 2004 13:44:35
Master: raději už nic neříkej, když nevíš o čem mluvíš...
Monster, přidáno 29.3. 2004 14:37:50
Teda nechci bejt moc kverulant, ale ta quenijstina ma dost rozporuplnou uroven. Zrejme je to sesbirano z netu z obcas dost pochybnych zdroju (lecktere poznavam), takze se tam vyskytuji obcas docela nesmysly. Je skoda kazit praci tim, ze se neprovede kriticka analyza. Takhle to neznaly clovek nemuze pouzivat bez toho, aby si mohl byt jisty co je dobre. A muzu garantovat, ze vetsina veci, ktere cloveku pripadnou jako zabavne nesmysl jsou ... bohuzel :-(
Baacinka, přidáno 29.3. 2004 10:34:32
No jo,můžu jen tiše závidět...Já si se svym superrychlym připojeném nestáhnu ani záznam muzikálu z Conu...:o(
Rex, přidáno 29.3. 2004 1:23:18
Doufam, ze CZ verze PPIII DVDcka zaujme minim. kvalitnimi cz titulky, abych mel duvod si ji koupit. Jinak zustavam u meho aktualniho stazeneho amer. DVDcka...
Rex, přidáno 29.3. 2004 1:14:25
Master: Cili odpoved zni ano, po internetu jiz samozrejme davno koluji image soubory 2DVD verze PP III. Nejaky hodny clovek udelal kopie tech DVDcek ..a lidi si je stahuji a vypaluji na svych DVDvypalovackach. Pri dnesnich rychlostech kabelovych pripojek je tohle bezna praxe...
Rex, přidáno 29.3. 2004 1:12:42
boze v jake zijete dobe? dnes se jiz nestahuji vadne a nekvalitni ripy (2/3cd verze v kodecich xvid/divx), kde clovek nemuze ovlivnit funalni verzi produktu a kde se musi ruzne dodelavat/stahovat titulky.

Ja dnes stahuji vetsinou DVD images (image soubory DVDplacek v NERO/apod.), coz jsou xxx.img soubory, kde kazdy ma max. 4.7GB. Ty si pak nechavam na disku (dnes ma kazdy v pocitaci mnoho 120+GB disku, protoze jsou zadarmo) a vkladam je do virtualni dvdromky, abych se pak mohl na ne koukat v PowerDVD prehravaci. Nebo si z nich delam vlastni ripy na 2/3 cdcka, ovsem proc, kdyz kvalita DVD (Mpeg-2?) je absolutne neprekonatelna, ze....

Master, přidáno 29.3. 2004 0:51:03
Kostěj: Nechceš nám tvrdit že máš více jak 6Gb verzi PP ROTK???? nenech se vysmát....tohle ti fakt nežeru....mam doma DVDrip ale Image DVD????
Ilmë, přidáno 27.3. 2004 13:36:15
Půlka:No jo, konečně jsem se dočkala!Bel na to nějak zapomněl:-)))Ale to neva!!
Jednička:Nemáš zač!

Kostej Nesmrtelny, přidáno 26.3. 2004 15:42:06
Rastr : kdyz rikam image DVD, myslim tim kupodivu image DVD a ne DVDrip na 3 CD! Kristapana!
Rex, přidáno 26.3. 2004 2:55:53
Mas tip na program, kterym bych si tam ty titulky pridal? chci to mit samozrejme porad jako dvd. diky.
Milamber, přidáno 26.3. 2004 0:11:37
Rastr: Image 2 DVD najdeš na Torrentu... Má 5.1 a 2.0 ENG zvuk, ENG a ESP titulky. Pokud chceš české, tak si je musíš přimasterovat.
Peťas, přidáno 25.3. 2004 21:56:55
Nevíte, kde prosím sehnat české titulky k rozšířené verzi Dvou věží? (3 CD verze).
Rastr, přidáno 25.3. 2004 18:35:44
Kde si sehnal image dvd ???
Nebo myslíš 3cd verzi grablou z dvd ?

Kostej Nesmrtelny, přidáno 24.3. 2004 21:47:52
P.S: jednalo se pochopitelne o kino-sestrih
Kostej Nesmrtelny, přidáno 24.3. 2004 21:47:47
P.S: jednalo se pochopitelne o kino-sestrih
Kostej Nesmrtelny, přidáno 24.3. 2004 21:45:51
No nevim vazeni, ale vcera touhle dobou sem dokoukaval prvni DVDcko ROTK. Image DVDcka, abych byl presnej - ten co s kompem neco umi bude vedet o cem mluvim.
At se jdou WB vycpat - muzou si za to sami! Dokud slo o film v kinech, byl jsem ochotnej pockat a pak zaplatit abych ocenil PJovu praci, ale tohle uz teda ne!

boromira, přidáno 23.3. 2004 19:31:30
O nadšení se v tomto případě ani nedá mluvit. Jsem unavená. Naštěstí je to naposledy - tedy co se distribuce týče. Kdyby šlo o příběh, s radostí bych čekala dál.
Uzzi, přidáno 23.3. 2004 12:50:07
Sem kurňa zrovna včera čet že NK vyjde už v květnu a teď se dozvim že jen pro amíky. Fuck Warner fuck.
Míšánek, přidáno 23.3. 2004 11:43:10
Tiskoví mluvčí jsou darmožrouti, kteří jsou placeni ne za to, aby o něčem pravdivě informovali, ale jen aby mlžili a vytáčeli.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 23.3. 2004 9:47:10
Gismoo: ta paní odpovídá na dotazy zákazníků a měla by na ně odpovídat podle správných údajů, jestli to má WHV blbě i interně je mi jedno. Že vyjde klasická ve státech dříve je fakt. Rozšířená už tak jistá není, ale mnoho tomu napovídá...
Gismoo, přidáno 23.3. 2004 9:44:15
teda nic proti warnerům (zatim), ale řekl bych že ta slečna/pani co odpovida, o tom nema ani paru. Vi akorat to, co ji tam napisou do papiru, a ze ty papiry neaktualizujou je ji asi vcelku jedno
a navíc neni ani jistý, že v zahraničí vyjde RV dřív. Na jednom plakátu to sice bylo, ale jinde zase psali, že se dodělává asi 400 trikových záběrů, takže...

Azirafal, přidáno 23.3. 2004 9:34:15
Hm, a opět s polským dabingem a polootitulkovanými bonusy? To bude zase kvalitka...
Míšánek, přidáno 23.3. 2004 7:52:02
Belcaner jistě promine ten neslušný výraz, ale copak se po této zprávě dá o Warnerech mluvit jinak než o "zmrdech"?
Tauriel, přidáno 22.3. 2004 22:25:28
Ooo, rozsireny ROTK uz v listopadu? Super! :-D

Inac, diky moc za zakladne frazy v Quenyi! :-)

Půlka, přidáno 22.3. 2004 20:18:31
Ilmë tak, přece ses jenom dočkala, ale stahovat si to už nebudu ;-) .-D
jednicka, přidáno 22.3. 2004 19:09:27
Hanta rimbevë!
jednicka, přidáno 22.3. 2004 19:08:43
Děkuji Ilmë za Nejužívanější fráze v quenijštině!

Annaí, přidáno 22.3. 2004 18:36:54
No když už jsou Warneři tak líní, tak alespoň doufám (ale asi marně), že tam nenasekají tolik a tak strašlivých chyb jako v prvních dvou dílech!
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist