Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

26.1. 2003 14:21:49ANDREJá a kniha: Četl několikrát nejen ji, ale i další díla JRRT
Takže s odstupem několika dní od půlnoční premiéry a po třetím shlednutí jsem se rozhodl dát svou recenzi na web.Anebo ne recenzi v pravém slova smyslu nýbrž takové poukazy k filmu.
Nebudu tady příliš vynášet klady filmu, kterých je jistě dost a zaměřím se spíše na takové poukazy k negativům dle mého skromného názoru.

Takže zásadní věc, kterou bych vytkl filmu je ono ztvárnění Gandalfova "exorcismu" na Theodénovi.Toto podání Theodéna jako někoho, kdo je přímo ovládán Sarumanem(i když je otázkou nakolik to mělo být spíše podobenstvím, ovšem vyznívá to tam dost zřetelně), jde proti Tolkienovu pojetí svobodné vůle.Každému je dána svobodná vůle a každý má volbu a je jen na něm jak s ní naloží.Tady byl Theodén této volby zbaven.V originále totiž Theodém chátral a byl užírán vlastní pošetilostí a vlastními pochybami, které v něm umě živil a podněcoval Gríma Červivec(skrze něho přicházel Sarumanův vliv, nikoliv jakýmsi "spellcastingem").
Posléze je třeba podotknout, že i Theodén "obnovený" působí občas dost nejistě a velmi si protiřečí(příklady jeho fatalismu "Iť's over a naopak kontrastně proti tomu stojí jeho "Let them come").A jenom taková malinká poznámka k Theodénovi na závěr- a to takové osekání jeho vztahu ke Grímovi.Byl podán velmi jednostranně, ale v originále je naznačena složitost jejich vztahu například i tím, že on byl bezmála jediným kdo Červivce oslovoval jménem a poté ve scéně po probuzení, když chtěli 4ervivce zabít tak mu daroval život, prokázal milost kvůli věcem minulým a nechal ho jít...zatímco ve filmu mu ruku, která chtěla udeřit zadržel Aragorn(pochopitelné,ale malinko škoda).
Samotný Gríma Červivec byl Bradem Douriffem ztvárněn velmi dobře a na to jak málo prostoru dostal tam bylo z Grímy hodně.....byl to správný odraz Červivce a také trochu onoho Grímy, čestného muže, kterým býval.

Diskutované téma Faramira.No byl jsem na něj připraven, takže jsem byl po prvním shlédnutí překvapen, že to není až tak "výrazné", ovšem přesto je to změna značná.Krystalický a unikátní charakter Faramira je pryč nahrazen obrazem věrného vojáka svého otce.Škoda.Velká škoda, za cenu vyextrapolovaní vlivu prstenu a tlaku na Froda.
Samozřejmě je třeba pominout "vypjaté scény" s NAzgulem apod. zase by znamenala konec pro Froda a jeden šíp Faramirův by tomu opravdu nezabránil.

Jinak ztvárnění Gluma je výborné, nejprve jsem si na něj na počátku musel zvyknout,ale to stálo jen pár okamžiků.Serkisův výkon je fantastický.Ztvárnění jeho schizofrenních rozhovorů a la podlez a podraz je velmi dobré,avšak v onom rozhovoru končícího výkřiky "Smeagol is free", je příliš vyprofilované na zřetelnost toho, kdo je "černý" a "bílý"....to je příliš okaté, mezi Podlezem a Podrazem nebyla taková přísná dělící čára, ovšem obstojně je to napraveno v rozhovoru v Henneth Annun před Faramirem.Takže velmi dobré.

Jinak ještě další věc ke které se vyjádřím jsou Enti.Nemůžu tak zcela sdílet nadšení z jejich ztvárnění.Ano, vizuálně jsou velmi dobří, tedy hlavně Fangorn, ovšem na můj vkus, poněvadž Fangorn má být téměř nejstarším stromem je takový "pomenší" a trochu moc "hubený" v kontrastu k mocný pralesním velikánům Fangornu(ovšem to je jen můj názor:-).....trochu mě překvapilo zvtárnění Entích očí....takové velmi pohádkové,ale uznávám, že je to těžké, nicméně co mi tam trochu vadilo.Nedostatečně podtržená moudrost věků a ten obrovský časový odstup od současného světa(III.věk Středozemě).Vypadal prostě jako nějaký pár set let starý strom...stačila třeba taková drobnost ve chvíli když hovořil o Sarumanovi, že přestal chodit po jeho lesích a v mysli má už jen rachot a kola, tak stačilo říci mladý Saruman(což jke replika, kterou Stromovous vskutku použil) a už by to ten odstup vytvořilo, zvláště v kontrastu s touto postavou, ke které(saruman) se všicni obracejí jako k někomu "high"...
Skvělé bylo ono vyjádření se po dlouhé poradě, že Smíšek a Pipin nepatří mezi skřety, to bylo výnorné zdůraznění jejich stylu rozhodování a naznačení jakoby toho odstupu z Hlubiny věků, nicméně jen proto aby to bylo vzápětí rozvráceno jejich okamžitým rozhodnutím o pochodu proti Isengardu.Za cenu znovu zdůraznění role Pipina a Smíška(přičemž,ale ta role spočívala už jenom v tom, že dorazili do Fangornu a svými zprávamí pohnuli tamější mocnosti) v rámci osudů Středozemě.Škoda.

A teď už bych to pomalu zakončil, skvělých dobrých scén a nenápadných dobrých scén tam bylo mnoho, steujně jako scém poplatných Hollywoodu(jezdící štít,naskakovaní na koně Legolase, některé boje na Hlásce..ovšem v tom je někdy cítit i síla mýtického hrdiny, takže jde spíše o ty komické vložky typu právě toho štítu apod.)...
Jinak scéna tolik diskutabilní a to příchod SS komanda a "oberstgrupenführera" Haldira....to je scéna při které ser člověk taky musí smát jinak by se divil a musel se naštvat, že to snad mají být elfové...
Střih je dělaný výborně, scény(některé velmi krásné, třeabs jako "pověsti ožívající v trávě") jsou velmi oříznuty,ale to je pochopitelné...snad to extended version nahradí aspoň částečně.Obecně je to film na méně shlédnutí než FoTR,a vytratila se jistá poetičnost, nicméně to se čekalo...doufejme, že RoTK přijde se skvělým syntaxem obou těchto přístupů.

Takže tolik k tomuto,ale ač to snad nevynívá moc pozitivně, já, jak jsem řekl v úvodu, jsem se záměrně zaměřil na některá negativa IMHO, takže to nemějte opticky zkreslené,ale ROZHODNĚ NA URČITĚ BĚŽTE A NEDEJTE NA ŽÁDNÉ RECENZENTY A NÁZOR SI UDĚLEJTE SAMI!!

 8/10 [Celkové hodnocení]
 
 9/10 [Vizuální dojem]
 9/10 [Hudba]
 8/10 [Herecké výkony]
 6/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Zatím bez komentářů

Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist