Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

31.1. 2003BelcarnenProblém s přidáváním záznamů do databáze - webu došlo místo; Víte, že se připravuje večerníček Hobit?; Ian McKellen odpovídal na dotazy; Richard Taylor mluvil o Skurut-hai; Brad Dourif o roli Červivce

Problém s přidáváním záznamů do databáze - webu došlo místo
Včera došlo k technickým problémům, kdy nešlo přidávat komentáře, příspěvky do diskusního fóra a prostě nic, co nějak doplňuje texty do databáze. Důvod byl velmi jednoduchý - prostě došel vyhrazený prostor. Podařilo se mi reagovat poměrně včas a zrušit některé relativně zbytečné věci, ale tím se situace uklidnila možná na několik dní. O víkendu zpustím archivaci soukromé pošty, budou se reorganizovat komentáře u fotografií. Tento postup by mohl na nějaký ten měsíc vše uklidnit, ale i tak je už jasné, že na klasickém webhostingu provoz nebude možný. Traffic za měsíc leden a zátěž databáze překračuje všechny únosné meze a bez vlastního serveru a linky s neomezeným přenosem to prostě nebude možné. Pokud dojde k nějakým výpadkům (nefunkční přidávání dat, dočasné odpojení celého webu) předem se omlouvám, ale už to jde mimo mou vůli a síly. Momentálně se mi vybavuje scéna ze Dvou Věží, kdy Gandalf před odjezdem z Edorasu říká Aragornovi, že "Obránci musí vydržet." Snažím se mít Aragornův optimismus. Ale je vás na web jak těch skřetů před Helmovým žlebem, jen hradby technických omezení se vám prostě nemůže podařit překonat. Tímto děkuji za všechny finanční příspěvky na provoz webu, budou využity nejefektivnějším možným způsobem. Snad to bude stačit...
      

Víte, že se připravuje večerníček Hobit?
Ano, je tomu skutečně tak. Tentokrát se nejedná o žádnou kachnu určenou k vyvolání "zvýšeného tepu" fanoušků. Skutečně se během nějaké doby dočkáme animovaného večerníčku podle Hobita. Hudbu k němu skládá Martin Kratochvíl, který také o projektu v rozhovoru na Frekvenci 1 informoval. Pokud máte jakékoliv další informace, budu za ně jen vděčný. (Díky za tip patří Alchymistce)


Ian McKellen odpovídal na dotazy
Otázka: Jsou jezdci ženoucí se ze svahu do údolí Helmova žlebu digitální, nebo jde o skutečné lidi?
Odpověď: Podstatná část z nich je vytvořena počítačem, ale pár skutečných nás na scéně bylo.

Otázka: Byla během natáčení nějaká scéna, kdy jste měl problém napojit se na postavu Gandalfa? Nějaká scéna, která byla obzvláště velkou výzvou?
Odpověď: Nepamatuji se na žádnou scénu, ve které bych měl problém pochopit emoce postavy. Ale pár akčních scén bylo poměrně skličujících, především kvůli kombinaci živé akce a speciálních efektů - například souboj čarodějů v Orthanku.

Otázka: Ve Fangornu, při setkání Aragorna a jeho společníků s Gandalfem Bílým, jsou to vaše oči hledící z oslepujícího světla, nebo Christophera Lee? A hlas je váš, nebo jeho?
Odpověď: Vše je to moje práce.


Richard Taylor mluvil o Skurut-hai
"Jsou vytvořeni k zabíjení a nikdy neutíkají z boje, proto nemají na zádech žádnou zbroj, protože Sarumana ani nenapadlo, že by se někdy otočili a prchli (pozn. zbroj na zádech se myslím hodí i v normálním boji, nejen při útěku :o). Ale stejně jako spousta genetických slabostí našeho času, i Skurut-hai jsou sužováni něčím, co Ridley Scott popsal hezky jako "zrychlené chátrání" (accelerated decrepitude). Velmi rychle vypovídají službu a Saruman ještě prostě nemá svou alchymii úplně doladěnou. Chtěli jsme vybudovat analogii k chatrnosti hraní si s vědou v našem vlastním světě."

Tohle by docela vysvětlovalo "rozkládající se" vzhled skřeta v kalendáři k Návratu Krále. Ve třetím díle nás asi čeká ještě něco k příběhu Sarumana a jeho výtvorů (a nebude to jen čarodějova smrt).


Brad Dourif o roli Červivce

Můžeš vysvětlit, jak zapadá Gríma do velkého obrazu o zlu ve Středozemi?

Saruman chce zničit lidstvo a prvním krokem je vyhlazení Rohirů. Aby toho dosáhl, potřebuje obrátit Červivce, rádce krále Rohanu, proti němu a jeho království.

Je to pro Tolkiena neobvyklá postava v tom, že koná proti svému vlastnímu lidu.
Je jediným člověkem v příběhu na kterého si vzpomínám, jenž se obrátil ke zlu, začal pracovat na záhubě lidstva. Proto musíte svou práci postavit na vyprávění příběhu a já se zaměřil na to, jak lidi přesvědčit, že jde stále o lidské stvoření.

Jak jsi přitom postupoval?
Nejdřív jsem si sedl k textům s Fran Walsh a Phillipou Boyens a prošli jsme si, co chceme s Grímou udělat. Problém adaptace téhle části literární předlohy byl v tom, že Tolkienova síla je v popisech a ne v dialozích. U Dickense, který byl géniem na dialogy, můžete říct, kým jeho postavy jsou podle toho jak mluví, ale tohle nemůžete tak úplně udělat u Tolkiena.

Takže kde jsi objevil svou inspiraci pro tuto roli ?
Rozhodli jsme, že Gríma bude ošklivý, že bude člověkem, kterého si jeho okolí neustále dobíralo. A v tom neustálém vožení se po něm se Gríma stal velmi dobrým ve čteních způsobů lidského chování. Protože pokud se chcete vyhnout krutosti lidí, musíte myslet dopředu - proč si kdo myslí tu kterou věc, jak budou na něco reagovat. Čtení lidí vás dostane z potíží. Takže se naučil být v tom velmi, velmi dobrý.  Je to velmi pozorný týpek, s vrozeným talentem, s jasnou hlavou a bystrou myslí.

A tím pádem byl vhodný na místo důvěrníka krále Théodena?
To je přesně něco, co král potřebuje v rádci. Někoho, kdo si dá dohromady, co se lidé chystají udělat a kdy. Jak by bylo nejchytřejší se zachovat v situaci, kdy se lidé chystají udělat to či ono. Gríma je tím, čím je právě proto, že zná odpovědi na tyto otázky. Na druhou stranu si sám o sobě myslí, že je šeredný (pozn.: a taky že je), a že se nikdy nestane plnohodnotným členem rodu, se kterým je tolik spjat. To, co potřebuje, pokud jde o lásku, nikdy nemůže mít.

Řekl jsi, že sis představoval Grímu jako neustále dobíraného člověka. Koho si představuješ jako jeho tyrany?
Tím byl každý, kdo ho nepřijímal takového jaký byl. Tyranem byl každý, kdo mohl ale nemusel být členem králova rodu, nebo i několik lidí. Byl to každý, koho si do té pozice třeba sám dosadil.

Jaké to bylo pracovat s Christopherem Lee na scénách v Železném pasu?
Paráda. Je to srandovní chlápek a skvělý vypravěč. Christopher byl všude, zná úplně každou osobu na planetě Zemi a dělal ve svém životě snad úplně všechno. Neexistuje nic, o čem by vám nedokázal vyprávět. Byl to  jediný člověk na place, kdo opravdu znal Tolkiena, a znal text knihy lépe než kdokoli jiný.

Jaký byl váš dojem z Edorasu? Jak říkají všichni - byla to velmi působivá podívaná.
Edoras byl nádherný. Bylo to jako by část Středozemě přeskočila do současnosti. Díváte se na ten vysoký kopec a vidíte skutečný středověký svět. Středověké kostýmy, meče a vůbec všechno. Pravděpodobně velmi málo lidí se dostane na místo, které jakoby přicestovalo z jiného času a světa, místo tak vzdálené skutečnosti, tak specifické a fascinující.

Byl ve filmu nějaký moment, který na tebe zapůsobil víc než kterýkoli jiný?
Dělali jsme jednu interiérovou scénu s Mirandou Otto (Éowyn) - byli jsme v nějaké boudě se střechou z vlnitého plechu a jak foukal vítr, ta věc vydávala přesně takové zvuky, jako když ve hře Král Lear rachotili s kovem aby vytvořili dojem bouře, hromů. V jednu chvíli už byly tak hlasité, že jsem musel přestat hrát a křiknout na štáb: "Hoši, já nic neslyším." A Miranda ten hluk vůbec nezaregistrovala, tak byla ponořená do scény. To bylo opravdu pamětihodné. Ta holka musí být génius, být tak zabraná do toho co dělá, že ani nezaregistruje, když neslyší druhého herce.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Arsiméné, přidáno 10.2. 2003 18:37:46
To je pravda, zlých lidí bylo víc. Ale tady jde asi o to, že Červivec byl zrádce vlastního lidu, zatímco Ústa byla z lidí, kteří už se Sauronem kolaborovali dávno.
Merlin, přidáno 6.2. 2003 0:17:35
K tomu rozhovoru s Wormtonguembych chtel dodat, ze on nebyl zdaleka jediny clovek slouzici zlu. Co treba Cerni Numenorejci z nichz pochazi ten nejzlejsi Usta Sauronova???????
Dalibor, přidáno 5.2. 2003 17:34:47
Re Pulper
A já si (vždycky :)), no, vždycky to nebylo :o))) říkal, že se to dá natočit jako TV seriál (když už můžou na docela slušné technické úrovni (a pro Hobita by byla dostačující) točit takové sračky jako Xeňu či Herkula)... Večerníček mě fakt nenapadl, protože se mi to zdá jako krátký formát, přecejenom to není pětiminutovka, ale tak deseti, lépe patnáctiminutovka :o)))!
Ale pravda je taky i to, že jsem to svému synovi na dobrou noc četl :o)))! No, PánBůh mě za to odměnil, syn se potatil a jde dál (na dřevárny či jiné pobíhání v kostýmu já sám už fakt nemám :o))))!
Všichni fanouškové F a SF mějte se!
Dalibor

Pulper, přidáno 4.2. 2003 12:22:31
Někdo se mi kdysi smál, když jsem navrhoval, aby byl Hobit natočený jako večerníček. Vidíte, a už je to tady!
Crossman, přidáno 4.2. 2003 10:49:16
... všimli jste si taky, že ten obrázek Uruk-hai vypadá jakoby to byl Tom Cruise??
pivli, přidáno 3.2. 2003 14:08:25
nevim uz jestli jsem ten rozhovor cetla nebo je soucasti DVD,ale Ian McKellen tam rikal,ze pochopitelne dublera mel,protoze tak narocne sceny by nezvladl.:)))priznal se dobrovolne,coz je sympaticke.:))
Bellatrix, přidáno 1.2. 2003 17:23:15
K té první otázce na McKellena: viděla jsem fotku z natáčení té scény, bylo jich tam "opravdových" asi jenom dvacet. Ale sešup to byl dobrý, zajímalo by mě, jestli měl dablera :o), nebo jestli to byl opravdu on.
Sírwen, přidáno 31.1. 2003 20:58:41
Omlouvám se že komentuju mimo téma, ale smutná zpráva, nevím nakolik je ověřená: Tolkienův nejstarší syn, otec John Tolkien, prý někdy během posledních tří dnů zemřel...
Arsiméné, přidáno 31.1. 2003 20:01:48
Belcarnene, držím palce (a to ani není třeba říkat, všichni přece držíme pohromadě). Na večerníček jsem zvědavá - asi to půjde, Hobit je zpracovatelný. Pamatujete si na to divadelní zpracování v Minoru? To bylo pjekný!
hOBITKA, přidáno 31.1. 2003 19:18:32
Bel: Ale ty skřety si taky vyprošuju !
hOBITKA, přidáno 31.1. 2003 19:15:44
Už se těšim na Večerníček!
carnach, přidáno 31.1. 2003 18:45:44
A nechtělo by to srchivovat i starší fotky a články? Je to možná trochu krutý, ale jinak se ti to bude rozrůstat donekonečna... Navíc pochybuju, že by někdo nutně potřeboval třeba rok starý věci o který si ti může event. napsat..
Gandalf, přidáno 31.1. 2003 14:48:13
Jo, jo :o) ale ty skřety si vyprošuju :o)
Nelenya, přidáno 31.1. 2003 14:30:21
Bezva.Nevite kdy se bude ten vecernicek vysilat? Cca nejakej termin?Dikys
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist