Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

7.1. 2003BelcarnenPřepis rozšířené verze Společenstva i s překladem!; Chcete si koupit hobití noru?; Měl by Glum dostat Oscara?; Kde najdete skladby ze soundtracku ve filmu; Co si také můžete přečíst o Dvou Věžích například v Právu

Přepis rozšířené verze Společenstva i s překladem!
Připravil Annaí

Zdravím všechny fanoušky Pána Prstenů. Opět jsem tu, a tentokrát s českým (anglicko-českým, rozumí se, jako vždy) přepisem rozšířené verze Společenstva. Jde o překlad mé nedávné anglické verze, ale i při poslední kontrole jsem ještě našel něco málo k doplnění, takže to vlastně úplně stejné není... A dalo by se doplňovat stále, pořád ještě mám spoustu detailů k dispozici, ale žádný z nich už není příliš důležitý a nikdy bych asi neskončil a přepis by rostl a rostl, a on je už teď poněkud přerostlý... A navíc, Dvě věže už klepou na dveře a bude třeba dát se do nich!

Přepis jsem sestavil s použitím různých zdrojů, ale je v něm i dost mého původního - je pozoruhodné, že žádný z podobně postižených šílenců na webu nezachytil např. scénu v Morii, kde Boromir jen tak tak unikne smrti, nebo úvodní rozhovor s Celebornem při příchodu Společenstva do Caras Galadhonu atd., navíc jsem doplnil a rozšířil téměř každou scénu. Také jsem vše přeložil a při té příležitosti jsem kompletně zrevidoval i dřívější překlad kinoverze Společenstva (poslední verzi z 13.9.02).

Stahovat můžete:


Měl by Glum dostat Oscara?
Uvedení Dvou Věží do kin nastolilo okamžitě jednu velkou otázku - mohl by Glum dostat Oscara? Většina lidí mi dá za pravdu, že jeho herecký výkon je naprosto fantastický, na čemž naprosto nic nemění to, že je na plátně generován počítačem. Peter Jackson se pro Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pokouší prosadit Andy Serkise, který Glumovi propůjčil hlas a pohyby, a právě on tvoří velkou část, tu nejzásadnější, jeho kouzla. Přesto je zde stále onen problém počítačové reprezentace toho všeho. Dvě Věže jsou jistě horkým favoritem na Oscara za vizuální efekty, ale Glum si zaslouží vlastního! Pokud ne v nějaké speciální kategorii "Nejlepší počítačová postava", kde by mohl (a někdy to tak je) soupeřit s Dobbym a Yodou, tak rozhodně jako herec ve vedlejší roli. Co vy na to? Myslíte, že doba pokročila tak daleko, aby bylo možné v hereckých kategoriích nominovat a ocenit počítačovou postavu?


Chcete si koupit hobití noru?
Na http://www.lordoftheringsauction.com/ máte možnost! S rozměry 4.5 metrů na šířku, 2.1 na výšku a asi 1.2 metru "hloubky" ji tři silné dospělé osoby sestaví tak za dvě hodiny, pokud mají k dispozici nějaké ty solidní štafle. Dražba propagační nory právě začala a cena je zatím velmi nízká. Výherce dražby bude ale muset zaplatit navíc přes 1000$ dopravních poplatků. K dražení je třeba platná kreditní karta VISA, MasterCard, American Express nebo Discover. Jdete do toho?


Detail



Kde najdete skladby ze soundtracku ve filmu
Na adrese http://www.moviemusic.com/mb/Forum1/HTML/010649.html funguje stále doplňovaný seznam toho, kdy a kde se která část jednotlivých skladeb ze soundtracku ke Dvěma Věžím objevuje přímo ve filmu. Popis je to vyčerpávající a asi jen pro opravdové hudební fajnšmekry. Inu přesvědčete se sami. Pokud má někdo chuť text přeložit a poslat, máte možnost...


Co si také můžete přečíst o Dvou Věžích například v Právu
Dnes a denně se objeví více či méně fundované články o filmovém zpracování Dvou Věží a Pána Prstenů obecně. Často se v ČR jedná o překlady ze zahraničí, kdy dotyčný překladatel netuší o tematice vůbec nic a podle toho to také dopadá. Následující text bylo možné číst v Právu a náš oblíbený Hobit má opravdu skvělé jméno, mimo jiné :o)

Právo 03.01.2003 - (DPA) - str. 08

Tolkienovi fanoušci slaví 111. narozeniny autora Pána prstenů

LONDÝN - Od londýnského náměstí Leicester Square přes bary v Mexiku až po proslulý Sunset Boulevard i v Hollywoodu - tam všude chtějí dnes tisíce fanoušků uctít památku britského autora fantastických příběhů Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Kultovní autor trilogie Pán prstenů, která zažívá ve filmové podobě nevídaný úspěch, se narodil 3. ledna 1892 v Jižní Africe. Narozeniny se třemi jedničkami jsou pro jeho ctitele mimořádně významné i proto, že hrdina jeho románu Malý hobit, Bilbo Beutlin, slaví hned v úvodní kapitole Pána prstenů stejnou dobu od chvíle, kdy přišel na svět. Ačkoli se Tolkien v žertu označoval za Hobita, věku své postavy nedosáhl: zemřel před třiceti lety, jako 81letý, v britském přístavním městě Bournemouthu. Jak ve čtvrtek napsal list The Guardian, počet členů britské Tolkienovy společnosti se po úspěšném zfilmování eposu Pána prstenů více než zdvojnásobil. "Filmy zaznamenaly po celém světě naprosto nečekaný příznivý ohlas," uvedl mluvčí společnosti Ian Collier. Na sklonku loňského roku se Tolkien dostal na první strany novin poté, co americký vědec Michael Drout (34) oznámil, že v univerzitní knihovně v Oxfordu vlastní dosud neznámý Tolkienův rukopis. Nešlo o spisovatelův nový román, ale o vědecký komentář a překlad více než tisíc let staré hrdinské básně Beowulf o dvou tisíci stranách. Ve třiatřiceti letech se Tolkien - tehdy už otec tří dětí - stal profesorem anglosaštiny v Oxfordu. O sedm let později dne prý opravoval práce svých studentů, když tu narazil na jeden prázdný list. A na tu stránku napsal: V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit. Pak se plně ponořil do světa fantazie, až v roce 1937 vyšel Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Ohlas byl nečekaný jak v Británii, tak za oceánem, kde vyhlásili Hobita dětskou knihou roku.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Lucik, přidáno 29.1. 2004 22:00:11
čaute, už dlouho scháním anglické titulky k oboum dílům, pokud je někdo máte, mohli by ste mi je poslat? díky
Dandali, přidáno 28.1. 2003 19:05:20
Alex: :o)
Alex, přidáno 24.1. 2003 19:05:40
Dandali: Zase jedna spřízněná duše :o)
Dandali, přidáno 23.1. 2003 22:30:58
recenze Spáčilové nemám ráda a od jistých dob je už ani nečtu, protože zatím zkritizovala každý film a nenechala na něm suchou ani nitku.
Proto mě její recenze Dvou věží (donutila jsem se si ji přečíst) velice mile překvapila...

Alex, přidáno 13.1. 2003 16:46:37
Souhlasím, že v recenzi na Dvě Věže hodně změnila názor a byl sem jí mile překvapen.
Olga: Ta věta je vytržená z kontextu a snaží se opravit dojem, který vyvolaly předchozí řádky.

Olga, přidáno 13.1. 2003 16:32:25
Alexi, nejsi nejakej divnej? Schvalne jsem si tu recenzi znovu nasla. Tady mas kousky a ukaz mi, kde tvrdi, ze je FOTR nic moc. Hned prvni veta Te usvedcuje z omylu:

Odmyšleno od senzací, reklamy a rekordních tržeb, je Pán prstenů - Společenstvo prstenu opravdu dobrý film? Je. … Při vší efektnosti, neboť výsledek je opravdu hlavně velikou podívanou…. (druhy dil) už je natočen a třetí také; zásadně zklamat nebo překvapit tedy mohou jen stěží. Ale nelze se na ně netěšit.

Honza Dave, přidáno 13.1. 2003 14:07:59
Si přečtěte recenzi na Dvě Věže od Mirky Spáčilové. myslím, že tam moc kritiky na film nenajdete....
Alex, přidáno 10.1. 2003 19:53:00
to Olga: promiň, ale nikde sem nenapsal, že ze sronání se SW nebo Indim plyne špatnej film, ale že z recenze plyne, že jde o špatnej film, což je dost velkej rozdíl. Jedná se o to, že Mirka tyto filmy nemá ráda a její přirovnání k nim je nezakrytě ironické. Já sem to uved pro ilustraci konkrétních věcí. Mirka vlastně nepíše, že je to paralela k těmto filmům, ale, že je Jacskon okopíroval a vykrad z nich některé nápady, což je úplná blbost. Doporučuju ti si ten článek radši znovu přečíst, protože ti patrně unikají některý skrytý významy a celkové skeptické vyznění, stejně jako sis důkladně nepřečetla, co sem napsal.

PS: Jak si proboha přišla na to, že Rambo(myslím I.) je špatnej film. Je to jeden z mála Stalloneho filmů, kterej měl i průměrný kritiky a je u něj ceněno psychologické zpracování postavy veterána z Vietnamu, což bylo v USA velmi aktuální téma. Tvoje srovnání z vlasama je trošku zcestný. Mělo by bejt třeba jako,že Morie připomíná důl, kterým Rambo prchá.

Olga, přidáno 10.1. 2003 15:49:34
to Alex: jak jsi proboha prisel na to, ze z toho srovnani plyne, ze Pan prstenu je "nic moc film"? Kdyz napisu, ze Indiana Jones ma tmave vlasy stejne jako Rambo, znamena to, ze Indiana Jones je spatny film?
Nenwen, přidáno 10.1. 2003 14:35:00
Hehehe, Beutelová je mje kamarádka, až jí to řeknu....
Alex, přidáno 10.1. 2003 0:13:56
Díky, hned ráno ho jdu sehnat.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 9.1. 2003 22:54:05
Sírwen: souhlas, speciál v Premiere je mnohem lépe zpracovaný. Nedostat ji zadarmo na půlnoční premiéře nového Bonda, tak si ji snad dokonce koupím :)
Alex, přidáno 9.1. 2003 21:38:37
A co Premiere?Příde mi celkem slušnej, ale rád bych na něj znal i názor ostatních.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 9.1. 2003 21:00:54
ailyn: ehm.. nějaký článek zpět jsem psal i o Cinemě. Taky tam má hezký balík chyb. Klasický problém rodinných vztahů o Rohanských atp. :o)
ailyn, přidáno 9.1. 2003 20:14:10
ať si říká kdo chce co chce, řekla bych, že věci o filmu dělá nejlíp fakt asi cinema... to je ovšem časopis SPECIALIZOVANÝ na film, takže se to od nic více méně očekává.
Tenhle článek v právu očividně spáchal nějaký guma (ne gluma ani gríma, ale guma :-)), který Tolkienovo jméno nejspíš slyšel poprvé a Bilbovo taky. běžnému smrtelníkovi bych to i odpustila, ale když o něčem patlám článek, tak snad vím, o čem vlastně mluvím, ne? :-)

pivli, přidáno 9.1. 2003 14:27:37
Paní Spáčilová zkritizuje všechno a každého.ne nadarmo se říká,že většina kritiků jsou jedinci,kteří kritizují druhé za to,co sami nedokážou.Ale chtěli by....:))))
Alex, přidáno 8.1. 2003 22:03:15
Olga: Já Mirku Spáčilovou znám, takže vim o čem mluvim a uvědom si jednu věc-dělá to hlavně pro peníze a ne pro dobrej pocit. Jelikož jsem zapřísáhlej tolkienista, tak mě její recenze popudila, protože z ní vyplývá, že je to nic moc film, s čímž rozhodně nesouhlasím, navíc se toto přirovnání objevilo již o den dříve, tušim, že v Právu...

Bellatrix... nerad jsem se tě dotknul, asi to není zřejmé ale nebylo v mým úmyslu hanět Star Wars ani Indiana Jonese, ale recenzi Mirky Spáčilové. Navíc Star Wars jsou pro mě stejně svatý jako Tolkien a občas se i pohádám při jejich obhajobě. Mám původní trilogii v DivX na compu a nemůžu se jí nabažit. Navíc mám sbírku figurek ze SW. Tak jenom pro pořádek...

Arsiméné, přidáno 8.1. 2003 21:14:45
OSCARA PRO GLUMA! OSCARA PRO GLUMA!
Který trdlo proboha spáchalo ten článek v Právu?!
Na srovnávání Hvězdných válek a Lotra jsem taky alergická. Rada OSN - to mi přijde trapné a bez smyslu.

Bellatrix, přidáno 8.1. 2003 12:13:10
ALEX:... a nešahej mi na Star Wars! (teda na ty nové můžeš šahat jak chceš, klidně :o))
Já mám ráda recenze v Cinemě. Netvrdím, že vždycky souhlasím, ale většinou z toho dost dobře poznám, jaký na mě ten film udělá dojem.

Olga, přidáno 8.1. 2003 11:17:38
Alexi, Mirak Spacilova je velmi fundovana a inteligentni dama a jeji srovnani - pripominam ze jedineho aspektu - FOTRa a Hvezdnych valek ve zminovane recenzi bylo pomerne prilehave. Ano, v obou pripadech zalezi spasa sveta na "hrstce statecnych". Nechapu, co Te na tom popudilo. A "Elrondova rada OSN"? To je trefne a vtipne. Proc Te to rozciluje?
Alex, přidáno 8.1. 2003 2:15:48
Honza Dave: Nemůžu s tebou souhlasit ohledně Mirky Spáčilové, která ve své recenzi na premiéru přirovnala Společenstvo svým příběhěm k slátanině Hvězdných Válek, Indana Jonesa a dalších filmů krom "Elrondovy rady OSN". Normálně jsem k českým filmovým recenzích velice tolerantní, protože jsem na novinářských předpremiérách viděl diletanty, kteří je ze zahraničních materiálů šmudlaj, ale její recenze mě poslala do kolen jako bin Ládin WTC (promiňte to přirovnání, ale nic výstižnějšího mě nenapadlo).
Honza Dave, přidáno 7.1. 2003 22:07:12
Uroven korporativnich medii v ceskych zemich stoji vesobecne za starou belu.Pise tam kdejakej kreten. Jediny, co se da cist jsou fejetony Tomase Hanaka v LN a filmovy recenze Mirky Spacilove v MFDnes. A to v podstate neni zpravodajstvi. To treba takovej The Guardian, tomu uz se da rikat noviny.

Andy Serkis Oscara!

Annaí, přidáno 7.1. 2003 18:39:52
Bel : jo, MFDnes to má řekněme správně, ale má tam datum úmrttí JRTT 3. ledna, a má být 2. září 1973.
Erchamion, přidáno 7.1. 2003 14:44:10
Belcarnen: Jo, to je fakt, v te MFDnes to bylo prelozene spravne.
Jana Müllerová, přidáno 7.1. 2003 14:36:07
Teda Annaí ... Jedeš jako drak!!! (To už tu někdo řek, ale myslim si to taky.)

Beutlin - chichichi, und die Sackville-Beutlichens ...

Andy Serkis - Oskara, jak jinak!!!

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 7.1. 2003 14:19:41
Erchamion: Mladá Fronta to má taky, ale prý se správným překladem :o)
pivli, přidáno 7.1. 2003 14:10:38
To se pozná,komu vlastně náš "český" tisk patří!Když to ani nepřeloží z němčiny.:)))Bylo to skutečně v právu.a článeček ve 100+1 je taky dost dobrej.:)))
Erchamion, přidáno 7.1. 2003 13:01:17
Je to urcite z Prava? Ja stejny text cetl vcera v MFDnes.
Bellatrix, přidáno 7.1. 2003 12:29:12
BEUTLIN je to německy, nechápu, jestli to ten člověk překládal z německého zdroje, že mu nedošlo, že to příjmení je taky německé slovo. Protože by mu snad pak i došlo, že možná existuje český ekvivalent, nebo alespoň kdyby si zjistil původní anglický, to bych mu klidně odpustila...
(v)Eru, přidáno 7.1. 2003 12:04:43
Annaí ty jedeš jako drak :)
Soma, přidáno 7.1. 2003 11:59:16
Hm, pekne, co byste ale cekali od Prava...to je lepsi si koupit 100x1 ZZ, kde se doctete opravdove perly, typu"virtualni mesti Isengard je zniceno podivnymi vysokymi tvory zvanymi Enti" ci pod foto, kde je Gimli,Legolas a Aragorn obkliceni Eomerem a Rohanskou jizdou je tento pozoruhodny text"Knize Eomer se pripravuje na bitvu se svymi knizaty". Uznejte, od takoveho casaku byste to necekali. Pod "textem" ¨neni uveden autor, ouze zdroj, Times, Warner Bros. (btw. ty Timesy mam a toto tam teda neni.)Asi ve 100+11 ZZ neumeji anglicky...
[]D[][]V[][]D, přidáno 7.1. 2003 11:36:51
roman Malý hobit, hlavni hrdina Bilbo Beutlin .)) ach jo ..... jaky je presne pracovni postup novinare, aby se dostal k podobne prekvapujicim informacim ?
Annai: dobra prace, zbytecne dobre .)

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist