Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

22.12. 2002
BelcarnenRecenze na Dvě Věže - vizuální orgie na velkém plátně z pohledu fanouška knihy. Jak dopadlo roční čekání? Má význam chodit do kina? (doplněno 22.12. v 20:16)

Tyto stránky jistě nejsou místem, kde by bylo nutné nějak výrazněji popisovat děj Dvou Věží, o co v nich jde a tak podobně. Přesto si malé shrnutí neodpustím. Ve filmu dostáváme tři různé dějové linie – putování Froda se Samem a Glumem vstříc Mordoru, boj Aragorna, Legolase, Gimliho a lidu Rohanu s armádou čaroděje Sarumana a eskapády Smíška s Pipinem při cestě až do Železného pasu. Do těchto tří částí se ještě míchají krátké vsuvky v podobě úvodní sekvence, Sarumana v Orthanku či proslovu Galadriel. 

Hned v úvodu filmu pochopíme, jakou cestu Peter Jackson nastoupil. Vyprávění je zběsile rychlé, skečovité, jedna scéna střídá druhou a není čas na odpočinek, jakoukoliv výplň. Pokud si necháte utéct jedinou minutu, už vám bude něco chybět. Jak se již dlouho před premiérou spekulovalo, úvodem filmu je opravdu návrat k souboji Gandalfa s Balrogem, tentokrát celý jejich pád do hlubin Morie. A pak náhle šmik a jsme úplně jinde…

Začínáme sledovat Frodovo putování k Hoře Osudu. Tato linie klade největší důraz na dramatické vyprávění a herecké výkony. Elijah Wood dostává mnohem více prostoru k tomu, aby obecenstvu dokázal, že jeho úspěch netkví jen v detailních záběrech na vyděšený obličej a modré oči. Ale i tyto záběry jsou významnou složkou Dvou Věží a fanynky se tedy mají na co těšit. My ostatní oceníme skvěle zahrané korumpování osobnosti Froda vlivem Jednoho Prstenu, které je veskrze přesvědčivé a realistické. Věrný společník Sam v podání Seana Astina celkový dojem nezkazí. Díky výbornému herectví zachraňuje scény, ve kterých by patetické věty z úst někoho jiného působily možná až směšně. Ovšem toto je možná poprvé v historii kinematografie, kdy výkon dvou lidských herců zastíní počítačem vykreslená postava. Hned na Emyn Muilu se hobitům podaří polapit Gluma. Andy Serkis, který mu vytvořil pohyby a hlas, se jistě ve velké míře zasloužil o to, že máme možnost vidět skutečně živou a naprosto realistickou CGI postavu. Divák si uvědomuje, že nemůže jít o namaskovaného člověka, ale zároveň mu hlava prostě nedovolí uvěřit, že jde skutečně o dílo počítačové techniky. Zapomeňte na Yodu, Jar-Jar Binkse, Dobbyho a všechny další potencionální konkurenty. Glum, který více než co jiného připomíná osobu v pokročilé fázi abstinenčních příznaků po droze, kterou je mu Prsten, odvádí dokonalý herecký výkon. Pokud se nepodaří prosadit nominaci Andy Serkise za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, pak si alespoň výkon animátorů i herce zaslouží nějakou čestnou sošku. Minimálně za scénu, ve které sledujeme schizofrenní rozhovoru Glum/Sméagol, a jenž byla alespoň pro mne jednou z nejsilnějších částí filmu vůbec.

Výše popsanou trojku ale známe již ze Společenstva. Jejich putování nám představí i postavu další – Faramira v podání Davida Wenhama. Výkon australského divadelního herce je jistě velmi dobrý, ale málokterý fanoušek knihy jej dokáže výrazněji ocenit. Z nepříliš pochopitelných důvodů je postava Faramira proti knižní předloze drasticky změněna. Snad byla důvodem snazší pochopitelnost pro nečtenáře, kterým by se muselo „složitě vysvětlovat“, proč Faramir po Prstenu netouží, přičemž jeho bratra naprosto ovládl. Ve filmu toto řešit nemusíme, protože Boromirův bratr pokračuje ve šlépějích otcova oblíbenějšího syna a snaží se Froda i s Prstenem odvést do Minas Tirith. Chová se drsně, působí velmi temně, v některých momentech jako záporná postava. Pocit, který z jeho postavy budete mít, když po dlouhém prošení o propuštění ze strany Froda i Sama prostě jen přikáže svým mužům, ať je odvedou do Minas Tirith a sdělí Denethorovi, že jeho syn mu posílá mocný dar, je prostě natolik odlišný od toho, jaké pocity postava evokuje v knize, že se Faramir stává postavou prakticky nestravitelnou. Ani Boromir nevystupoval takto temně. Divák chápal, že jej ovládá Prsten a on se tak nechová ze své vůle. V případě Faramira toto není vůbec zřejmé.

Frodova linie nám také představí dvě nové bestie – olifanty a létající, drakům podobné nosiče Nazgúlů. Gigantičtí sloni se čtyřmi kly působí na obrovském plátně opravdu monumentálně. Ač s nimi strávil produkční tým jistě stovky hodin, uvidíme je v podstatě pár vteřin. Jejich technické zpracování je nadprůměrné, ale kvalit ostatních počítačových potvor nedosahuje. I tak plní svůj účel perfektně. Potvora, kterou sedlají Nazgúlové, je vytvořena absolutně přesvědčivým způsobem. Budí strach a hrůzu, při „blízkém setkání“ s Frodem v Osgiliathu a ostatně i v Mrtvých močálech je ještě o řád hrozivější než koně i s jezdcem ze Společenstva. Prostě paráda a pro fanoušky knihy zhmotnění jejich představ. 

Místem, které ve vás zanechá jistě silný dojem, je Morannon, Černá Brána do Mordoru. Monumentální stavba, u které po spatření na plátně okamžitě získáte velmi silný pocit, že něčím takovým rozhodně projít nechcete. Otevírání gigantických vrat zajišťují obři a vypadá to prostě fantasticky. 

Nejvýraznější částí filmu s největším prostorem v ději celého filmu je Aragornova cesta do Helmova žlebu. Je nutné říct, že ač pro fanoušky knihy bude spousta scén z prvních dvou hodin dojmovými orgiemi, divák knihy neznalý možná získá velmi silný pocit, že celé úvodní dvě třetiny šlo opravdu jen o to dopravit Aragorna na hradby Žlebu a zde svést finální bitvu. Viggo Mortensen je v roli budoucího krále, kterým se pomalu při velení vojskům stává, perfektní. Jelikož Společenstvo opustil Sean Bean jakožto Boromir, stane se nejspíše idolem dospělejších fanynek filmu tento unavený, špinavý a zkrvavený hraničář. Samozřejmě jsou tu i jeho společníci Gimli a Legolas. Oba dva mají mnohem méně prostoru než Aragorn, což je pochopitelné, ale i při jim vyhrazených scénách jsou takoví nemastní, neslaní. Gimli zastává roli komické postavičky pro uvolnění napětí ve vypjatých momentech, když jeho repliky pravidelně diváctvo rozesmívají. Dle mého soudu i na místech, kde se to zrovna tak úplně nehodí. Ale režisér rozhodl, musíme to snést. Obzvláště scéna, ve které kamera přejíždí hradby Helmova žlebu, lidé skoro nedýchají a čekají na začátek boje a najedou uprostřed řad uvidíme mezeru a nad hradbou pouze vyčuhující Gimliho helmu. Do toho se ozve cosi ve stylu „Taky mi mohli vybrat lepší místo.“ Zasmějete se, jinak to prostě nejde. Jenže později si uvědomíte, že celá scéna by bez toho byla mnohem lepší. Legolas je pak kapitola sama pro sebe. Efektně naskakuje na koně, pálí jeden šíp za druhým a masakruje skřety a vrrky snad ještě lépe než Aragorn. Přínos v boji se mu upřít nedá, ale bohužel neměl vůbec mluvit. Jeho poznámky a hlášky působí až na výjimky v kontextu dalších textů hodně podivně, bezvýznamně. Tak mi to alespoň přišlo, konečný soud nechám na vás.

Válečná linie filmu nám přináší nejvíce nových postav a herců. Většinou se jedná o obyvatele Rohanu, vesměs nezdolné válečníky, odvážné muže a ženy. Na můj vkus dostávají ve filmu příliš málo prostoru a je až příliš dobře poznat, že tomu všemu dali mnohem více, než je nakonec předáno divákům. Opět se tedy musíme těšit na rozšířené DVD, kde snad získají prostoru více. Stejné to bylo u Společenstva, historie se prostě opakuje.

Prvním z Rohirů je Éomer, třetí maršál Jízdmarky. Karl Urban nám představuje drsného bojovníka, vzhledem ne nepodobného Vikingovi. Kvůli intrikám na královském dvoře je vyhnán z Edorasu a s jednotkou věrných mužů projíždí Rohanem a vyvražďuje skřetí nájezdníky. Zajímavou dějovou změnou proti knize je, že na pomoc jednotkám v Helmově žlebu přijede právě on a jeho muži (a ne Erkenbrand).

Společně s ním poznáváme i jeho sestru Éowyn, bílou Rohanskou paní v podání Mirandy Otto. Z fotografií a ukázek si můžete myslet co chcete, ale ve filmu jako celku je skvělá. Krásná žena, která je silně přitahována k Aragornovi, ale zároveň nezdolná a houževnatá „Rohanská štítonoška“. Pokud máte obavy, že by byla nějak zásadněji změněna proti knižní předloze, zapomeňte na ně. Je to opravdu Éowyn. Její „souboj s Aragornem“, který díky ukázkám spousta lidí očekává, je stejnou ukázkou podlosti tvůrců filmu, jako byla Arwenina jizva ve Společenstvu. 

Špičkový výkon odvedl i Brad Dourif jakožto Gríma Červivec. Jen těžko si lze představit úlisnějšího červa s rozeklaným jazykem, který svými slovy otravuje mysl krále. Scéna, ve které stojí s Éowyn nad smrtelným ložem Théodreda, či ta, kdy se po Bílé paní ohlíží při rozhovoru s Éomerem, jsou prostě výtečné. 

A pak je tu, samozřejmě, král Théoden. Bernard Hill má nějakou zvláštní moc být ve všech svých rolích neuvěřitelně přesvědčivý a tato není výjimkou. Théoden ovládaný Červivcem je dokonale ztvárněnou ubohou troskou. Prakticky nemluví, jen sedí na trůně a je poslušen vůle Červivcova pána Sarumana. Tým maskéru odvedl dokonalou práci, to se prostě musí vidět. A Théoden Obnovený je opět skutečným králem. Takovým, kterého jeho lid bude následovat, ať rozhodne jakkoliv. Proti knižní předloze u něj však převažuje pocit, že v nadcházející válce nemají jedinou naději. Odjezd do Helmova žlebu je pokusem skrýt se na místo, kde bude snazší chránit se před Sarumanem, ne místem, ve kterém bude jednodušší bojovat a zvítězit. Scéna, ve které je z Théodena Gandalfem „vymýtán Saruman“ je neskutečná, vehnala mi slzy do očí. Celé je to jinak než v knize, ale prostě výborné. Přechod vzhledu je možná příliš rychlý, to na mém hodnocení ale nic nemění. 

A ano, Gandalf Bílý. Ten je v podstatě také novou postavou. Mocnější a vážnější čaroděj než ve Společenstvu má ve Dvou Věžích sice důležitý úkol, ale opět relativně málo prostotu projevit své herecké umění. Škoda. Za pozornost stojí scéna, ve které se setkává s Aragornem a jeho společníky. Ta je úžasná. Nejprve vidíme pouze bílou postavu obklopenou jasnou září, takže nelze rozeznat její rysy. A hlas patří Sarumanovi! Ale pak…

Aragorn se velmi blízce potkává s další potvorou do našeho filmového bestiáře. Vrrci vypadají jako velmi podivní kříženci hyeny s několika dalšími zvířaty a bojují opravdu zběsilým způsobem. Rohanští koně padají pod jejich drápy a tesáky, stejně jako dobří muži s Hámou v čele. Při čtení knihy jsem si tato ďábelská zvířata představoval úplně jinak, ale režisérova vize je výborná.

Hlavní linie nás také zavede na nová místa. Nejprve je to les Fangorn, o kterém bude ještě řeč. Následuje úžasný Edoras. Stavba možná nepůsobí tak fantasticky jako v knize, přesto je nádherná. Obrovskou část kouzla celého Rohanu tvoří hudba. „Rohanské téma“ je asi nejlepší z toho, co ve filmu můžeme slyšet. A pak je tu Helmův žleb. Už jen pouhá stavba vypadá monumentálně. Hláska ční vysoko nad vše ostatní, Helmův roh je výborný a být skřetem, tak při jeho zatroubení prchám jak o život. Opusťme však architekturu a vrhněme se přímo na bitvu, která se ve Žlebu odehraje. Pokud hledáte jediný důvod proč na film jít, pak jste ho právě našli. Ta bitva je… neskutečně masivní. Nic takového jsem ještě v žádném filmu neviděl. Je to vylepšených prvních dvacet minut Spielbergova Vojína Ryana ve fantasy prostředí, ale mohutnější, efektnější a prostě dokonalé. Neuvěříte, že za velkou částí toho všeho stojí Weta Digital s programem Massive a jedná se o vizuální efekty. Kamera, střih, hudba, herecké výkony… to všechno do sebe zapadá jako dílky skládačky, aby nám předložilo obraz filmařského umění nejvyšší kategorie a nové generace počítačových efektů. Někdo možná bude kritizovat, že se bitva až příliš zaobírá bojovými výkony Aragorna, Legolase a Gimliho, ale „o tom to prostě je.“ Tihle tři jsou nejlepšími bojovníky svých národů a na rozdíl od všemožných „Barbarů Conanů“ lze tomu, co v bitvě předvádějí, uvěřit. Je obrovská škoda, že závěr bitvy je až příliš očividně sestříhán. Sledujeme dechberoucí nájezd Rohirů s Gandalfem v čele na skřety a pak najednou hned „vítězíme“. Někam se ztratilo dobrých pět minut a pár tisíc zabitých skřetů. Doufejme, že na DVD se objeví. Geniální je však to, jak se celá bitva obešla bez potoků krve a hromad vyhřezlých vnitřností. Inu však uvidíte sami.

Poslední částí jsou pak osudy Smíška a Pipina. Billy Boyd a Dominic Monaghan představují starší a vyspělejší hobity, už ne ty věčně rozesmáté a vše komplikující humorné postavičky jako ve Společenstvu. Bohužel se jejich úkol omezuje čistě a jen na malý podvůdek, díky kterému vyrazí enti zničit Železný pas. Nic míň a nic víc. Utíkají skřetům a dostávají se do Fangornu, temného, ponurého lesa, jehož vytvoření stálo jistě všechny hrozné úsilí. Les je zhruba takový, jak byl popisován v knize. To se bohužel nedá říci o entech. Když se poprvé objevil Stromovous, respektive otevřel oči, spousta lidí v sále kina se začala smát. Proč? Je to chodící a mluvící strom, kterého právě někdo vystřihl z nějaké pohádky a nacpal do „vážného“ Pána Prstenů. Ti, kteří četli knihu, chápou vše okolo. Uvědomí si, že Stromovous, stejně jako ostatní enti, prostě jen nevyvolává stejné pocity jako jeho knižní předloha. A smíří se s tím. Nejsem si jist, zda by vůbec šli entové zpracovat lépe. Film není kniha, ne vše se daří stejně na plátně a potištěných stránkách. My, fanoušci, se s enty smíříme. Pro nečtenáře budou asi trochu rušivým elementem, který v závěru filmu přejde z podoby „postavy z pohádky“ na „postavu z hororu“ a začne demolovat Železný pas. 

Film se snaží držet ducha knihy, jak to jen jde, ale dějových změn je zde opravdu hodně. Musíme se je naučit „tolerovat“. O Faramirovi a pár dalších změnách jsem psal výše v recenzi. Poměrně zásadní je také účast elfího komanda při bitvě v Helmově žlebu. Pomineme-li to, že se elfové pod vedením Haldira (který naštěstí padne) chovají a vypadají trochu jako elitní jednotky SS, je jejich účast v boji sama o sobě velmi efektní. Scénáristé však zapomněli na to, že naruší jedno ze zásadních témat knihy. Elfové odcházejí, jejich čas skončil a zodpovědnost za osud Středozemě nyní leží v rukou lidí. Pokud nedokáží zvítězit v první vážnější bitvě bez pomoci elfů, rozhodně to není ukázkou jejich soběstačnosti. 

Kritizováno je také to, že filmové Dvě Věže jsou spíše „jedna a tři čtvrtě věže“, protože končí o hodně dříve než kniha. Frodova část cestou lesy k Cirith Ungolu, Aragornova vítězstvím v Helmově žlebu a Smíška s Pipinem naposledy uvidíme při zatopení Železného pasu. Tím je jasné, že neuvidíme Odulu, která byla posunuta až do třetího dílu. Pro někoho jde o nepochopitelný krok, který má ale dost logických vysvětlení. Ve filmu se plynule střídají jednotlivé dějové linie, ale události při „prostřizích“ se odehrávají zhruba ve stejnou dobu. K setkání s Odulou v knize dochází mnohem, mnohem později než po porážce Sarumana, jak končí knižní Aragornova linie. V Návratu Krále je také Frodovo putování v porovnání s ostatním dějem zásadně kratší a bylo by hloupé, kdyby ve filmových Dvou Věžích zabral Frodo polovinu děje a v Návratu Krále sotva čtvrtinu. Faktem také je, že Tolkien nikdy nepsal Pána Prstenů jako tři samostatné a uzavřené knihy, ale jako jedno souvislé dílo. Ale o Odulu samozřejmě nepřijdeme úplně. V závěrečném a naprosto fantastickém schizofrenním dialogu Glum/Sméagol, ve kterém už opět zvítězil Glum, se dozvídáme, že zabití hobitů přenechá „Jí“ protože „Ona“ to jistě zvládne za něj. 

Stále se také potýkáme s problémem „Andúril“. Znovu skutý Narsil stále ještě leží někde v Roklince a rozhodně jej Aragorn nedrží v rukou. Spousta oblíbených scén tím odpadá. Mimo jiné i ta, kde Éomer a Aragorn tasí společně meče v Helmově žlebu. Zde však není nejdůležitější nepřítomnost Andúrilu, ale spíše to, že na hradbách nestojí ani Éomer. Nápad, že na pomoc Helmovu žlebu přijede právě on z vyhnanství, mi vadí snad úplně nejméně. Jistě se ale najde spousta těch, kteří by raději viděli Erkenbranda. A taky poměrně dost chybí vojsko entů a huornů, které by u Žlebu dorazilo prchající skřety. Holt mají moc práce v Železném pasu.

Hodně se také debatovalo o "love-story", kterou budeme ve Dvou Věžích sledovat. Nic takového se neděje. Arwen se vyskytuje v ději naprosto minimálně a v kombinaci s Aragornem pouze ve snech. Žádné milostné scény s Éowyn se také nekonají. Proti knize je přidán rozhovor Elronda s Arwen, ve kterém ji přesvědčuje, že musí odjet za moře. Tato scéna je poměrně hodně dobrá, velmi silná a zajímavá. Vzhledem k tomu, že Arwen opravdu vyrazí na cestu do Šedých přístavů, budeme v Návratu Krále asi svědky velmi zajímavého zvratu v jejím rozhodnutí. 

Velmi důležitou složkou každého filmu, a Dvě Věže nejsou žádnou výjimkou, je hudba. Samostatně na soundtracku je minimálně stejně dobrá jako ta u Společenstva, ale ve filmu ve velké části scén ještě lepší. Původní témata Společenstva jsou skloubena s novými motivy a perfektně podkreslují atmosféru a vizuální ztvárnění scén a postav. Úpadek Rohanu a jeho krále zvýrazněný „Rohanským tématem“ je fantastický. 

Hodně zajímavá je kamera a střih celého snímku. Režisér Peter Jackson a hlavní kameraman Andrew Lesnie si libují v panoramatických pohledech, vzdalujících se záběrech na krajinu a armády a dlouhé detailní pohledy na tváře herců – tedy především Froda a Gluma. Prostě paráda. Také střih je celkem zajímavý. V některých momentech mi připomínal televizní reklamy. Uvidíte i pár vychytávek, jako je například Aragornovo stopování hobitů. A schizofrenní rozhovor Glum/Sméagol má úžasný a perfektně zpracovaný nápad.

Do našich kin Dvě Věže přichází s titulky, dabing se naštěstí nekoná. O překlad se postarala Stanislava Pošustová, což je zárukou faktické správnosti. V některých momentech je překlad silně zjednodušen a pozná to nejspíš i neangličtinář. Když postava jmenuje národy trpaslíků, elfů i lidí a v titulcích čteme "všechny národy" je to trošku podezřelé. Každopádně hrůzné chyby jako u titulků v ukázce či nesmysly a špatné překlady z rozšířeného Společenstva na DVD tu nejsou.

Co říci o filmu závěrem? Jistě jde o důstojné pokračování Společenstva Prstenu, které nám ale přináší úplně jiný styl vyprávění. Temný, hodně akční snímek, poměrně těžko stravitelný, alespoň pokud jde o první polovinu či dvě třetiny, pro ty, kteří nečetli knihu. Jedná se o pokračování v pravém slova smyslu, bez znalosti Společenstva (a nejlépe jeho rozšířené verze, jelikož Dvě Věže navazují na některé scény právě z něj) nemá většího smyslu na něj chodit. A je to opět film bez pořádného konce. Je to střed příběhu, který jen těžko uspěje samostatně. Ano, je to vizuální, zvuková a hudební lahůdka, ale příběh není žádným způsobem úplný. Pro každého fanouška bude velmi kvalitním završením ročního čekání a drastickým navnaděním na Návrat Krále. Doufejme, že i další čekání se vyplatí. Pokud Peter Jackson pospojuje v díle třetím to nejlepší ze Společenstva a Dvou Věží, budeme mít v kinech dokonalý film. Zatím máme dvě různorodé ukázky toho, jak může vypadat zfilmování Pána Prstenů.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Vevinka, přidáno 28.7. 2009 23:03:40
Viem , ze ma kazdy svoj nazor , lenze ked som iba tak rychlo ocami preskakovala clanok , bola som zhrozena....posobis na mna ako hotovy kritik , mozno sa treba trosku zamysliet nad sebou a nie vsetko kritizovat , lebo nie kazdy z nas by film dokazal spracovat a natocit , tak ako Peter Jackson
Spik, přidáno 9.3. 2009 12:14:02
zdravim, nevíte prosimvás někdo kde je ke stažení pán prstenů dvě věže nesestříhaná verze? sháním ji už dlouho, FOTR a ROTK už nesestříhaný mám, díky moc
lunzaera, přidáno 21.1. 2007 12:42:44
to je nejlepší díl z celé trilogie
Arwen, přidáno 18.3. 2004 13:33:17
Tak teda,už sem konečně tady,abych Vám mohla říct něco k tý 3.Teda řeknu Vám,lepší film sem neviděla.Během filmu sem brečela nejmíň 5krát a to nekecám!!=)A ty BITVY,no ty neměly chybu!Ta rozpracovanost děje,skvělé efekty!!! Myslím že oskara si zasloužil právem... no možná ten závěr bych trochu upravila, ale dal se přežít!!Prostě a jednoduše ten film je NEJLEPŠÍÍÍ ze všech FANTASY a nikdo mi to nevymluví! Doufám,že semnou souhlasíte??Mějte se
Frodo, přidáno 13.3. 2004 13:27:09
Ahoj Smaugu.Ten proslov se ti docela povedl.
Frodo, přidáno 13.3. 2004 13:18:52
Pán Prstenů je prostě ta nejlepčí kniha na světě!!!!!!!!!I ten film se povedl.
prtě, přidáno 10.10. 2003 9:54:29
Ahoj, jsem tu nová. PP je prostě bomba.
Nemůžu říct, že by mě něco tak dostalo. Bohužel patřím mezi tu skupinu, která PP ještě nepřečetla, a tak zajisté budu Vámi za své nedokonalé názory opovržena. Ať je kniha jakákiliv, mě se to moooc líbilo, jelikož nemám srovnání. Ale souhlasím s tím, že Legolas si mohl odpustit to surfování na skejtu a z Gimliho udělali až moc směšnou postavičku, která mu podle mého názoru ubírá na vážnosti. Golum - nedá se popsat, jak na mě zapůsobil. Dá se použít jen už tak dost otřepaná fráze: Je to prostě milášššek! Tak ahojte

Melkor, přidáno 12.4. 2003 13:42:28
Nevím proč, ale po uvedení PP do kina mám pocit, jako by mi někdo vytrhnul srdce, vysál ho a zase vrátil zpátky.
(Četl jsem od J.R.R.T. skoro vše a už ani nevím kolikrát)

jana, přidáno 25.3. 2003 14:57:34
Je to dobrý,ale nestiham všechno číst
xxx, přidáno 13.3. 2003 14:03:13
Puberťáku, ty moralisto, nech si ty poučné žvásty (chápej to pouze jako synonymum - pokud víš, co to znamená) a nezaměňuj přátelskou debatu za rozhovor s předky.
xxx, přidáno 13.3. 2003 13:57:37
Reptajle, jseš dement a radši sem nelez. Moh bych ti nakopat p..... i přes internet, ty hovado !
Booker, přidáno 9.3. 2003 1:26:21
Miluyu Gluma,bo ye to muy milaaaaaaasheeeeeeeeg co mam delat?
Ruby, přidáno 8.3. 2003 15:22:37
Thangulin: Ehm... nechci ti kazit radost, ale Legolasův otec se jmenoval Thranduil. Ale možná se mýlím já a jmenoval se i Thangulin, v nějaké starší verzi...
V knize se vrrci objevili, ale už ve Společenstvu Prstenu. Napadli Společenstvo, když se vraceli z Caradhrasu. Ale rozhodně nevypadali tak, jak si je představuje PJ, protože ani Legolas ani Aragorn - oba jistě velmi schopní lidé (tedy člověk a elf) ve věcech nejrůznějších středozemských tvorů - nedokázali na první pohled rozeznat, jestli se jedná o obyčejné vyhládlé vlky nebo o zlé vrrky. Stejně tak je nesmysl, který PJ naznačoval, tedy že je "vyrobil" Saruman. Jsou dávným dílem Morgotha. Je to škoda, že se PJ dopustil ve druhém díle takových chyb. Zvlášť když v prvním díle ukázal, že se jim dokáže až zázračně vyhnout...

Thangulin, přidáno 7.3. 2003 19:48:19
Zdravím vás jsem Thangulin,otec Legolasův a vládce Temného hvozdu.Jsem jeden z nejstarších obyvatelů Středozemě.Chci jen říct, že jako film je LOTR:TTT jeden z nejlepších.Jako filmové zpracovní knihy mě trochu mrzí krvežíznivost Petera Jacksona.Např.:Vrrci v knize vůbec nejsou a podle mě je zbytečné jejich zařazení.Ovšem nemůžu křivdit člověku který je tak odvážný a tak dobrý, že tohle stvořil.
Lord, přidáno 6.3. 2003 7:54:02
dvě věže jsou jeden z nejlepších filmů, tak se na ně většinou povede i recenze
andrea, přidáno 22.2. 2003 13:48:02
je to proste supr
Smaug, přidáno 18.2. 2003 21:34:51
Plně souhlasím s mnohým. Nicméně znova: některé úpravy děje si mohli scénáristé odpustit, myslím, že by se Tolkien mnohdy v hrobě obracel:
1. chudák Faramir, co z něj udělali, je úplně jiná postava
2. mám pocit, že scéna s vrrkama nemá jiné opodstatnění než ukázat, že existujou
3. Lovestory Aragorna a Arwen film až příliš moc přibližuje některým hollyoodským matlaninám ( ach ta komerce ), filmu by vůbec neuškodilo, kdyby byla vynechána
4. Legolas jako superman co skejtuje po schodech...úplně se vytrácí vnitřní podstata postavy, kde je elfí láska ke stromům a lesům a jejich subtilní duše?
5. elitní elfské komando v Helmově žlebu...děs a hrůza, takhle se chovaj elfové??? To podle mne podělali úplně nejvíc.
6. chudák trpaslík, z trubadůra obdivujícího nedostupnou paní Galadriel se stal pouhý šašek
7. Kde jsou huorni???
Jinak film je na vysoké úrovni, nabytý dějem, exteriéry dokonalé, krajinka překrásná, triky a efekty nedostižné, hudba podmaňující, herci přesvědčiví - myslím si, že si jednu nebo spíš víc sošek rozhodně zaslouží. Jo a Glumíšššek, to je prostě milášššek.

Smaug, přidáno 18.2. 2003 21:33:36
Plně souhlasím s mnohým. Nicméně znova: některé úpravy děje si mohli scénáristé odpustit, myslím, že by se Tolkien mnohdy v hrobě obracel:
1. chudák Faramir, co z něj udělali, je úplně jiná postava
2. mám pocit, že scéna s vrrkama nemá jiné opodstatnění než ukázat, že existujou
3. Lovestory Aragorna a Arwen film až příliš moc přibližuje některým hollyoodským matlaninám ( ach ta komerce ), filmu by vůbec neuškodilo, kdyby byla vynechána
4. Legolas jako superman co skejtuje po schodech...úplně se vytrácí vnitřní podstata postavy, kde je elfí láska ke stromům a lesům a jejich subtilní duše?
5. elitní elfské komando v Helmově žlebu...děs a hrůza, takhle se chovaj elfové??? To podle mne podělali úplně nejvíc.
6. chudák trpaslík, z trubadůra obdivujícího nedostupnou paní Galadriel se stal pouhý šašek
7. Kde jsou huorni???
Jinak film je na vysoké úrovni, nabytý dějem, exteriéry dokonalé, krajinka překrásná, triky a efekty nedostižné, hudba podmaňující, herci přesvědčiví - myslím si, že si jednu nebo spíš víc sošek rozhodně zaslouží. Jo a Glumíšššek, to je prostě milášššek.

Idril.Celebrindal, přidáno 17.2. 2003 12:45:48
Abych pravdu řekla, tak mě TTT zaujali míň než Společenstvo, ale je to rozhodně film, na který se musí jít víckrát a pak až soudit.Ale Glum a Gimli nemaj chybu!!!
Art, přidáno 17.2. 2003 12:01:04
Čaute lidi říkám vám je to fakt bomba a musíte na to jít!
morwen, přidáno 16.2. 2003 13:36:52
Nemuzu si pomoct, ale pres perfektni (az na par drobnostíček) Společenstvo Prstenů, mě TTT od PJ zklamali. Bitva v Helmově Žlebu rozdělena do tří kusu tak, že děj se vám přetrhne asi jako u dluohých reklam. Dál je to málo času pro Smíška, Pipina a enty a opravdu bohužel ztemnění Faramira. Co bylo, ale opravdu dobré a mě nahnalo hrůzu byli nazgúlové kroužící kolem ohně Orodruiny.
Kurt, přidáno 14.2. 2003 12:34:02
to Lollitka: Hm, občas to zamrzí. Marně teď vzpomínám, ale neříkali právě ti, co dnes nadávají na „Věže“, o Společenstvu něco podobného? Neskuhrali o prznění Tolkiena, nezatracovali změny ve filmu (Arwen, Tom Bombadil…) nezabývali se takovými nesmysly jako jsou např. po sloupech lezoucí skřeti v Morii a nenadávali na zbytečnou akčnost (např. slavné „jezdící schody“)? Někteří lidé prostě nejsou a nikdy nebudou spokojeni, asi je to třeba brát jako fakt a mávnout nad tím rukou.
Lollitka, přidáno 13.2. 2003 15:34:53
To bych nevěřila kolik se tu najde opravdu hloupých a omezených lidí, co můžou říct, že TTT je o dost horší než Společenstvo a předlohu przní. Jako by nevěděli, že to všechno točili pospolu, takže nějaké drastické rozdíly mezi každým dílem nemůžou být (posun v přístupu režiséra není drastický rozdíl). Je to opravdujako posuzovat druhý a první díl knížky, kterou psal Tolkien v jednom kuse (no, ne tak docela, ale pro naše účely to postačí). A jak může prznit knížku film, který něuvěřitelné množství lidí přiměl, aby si ji přečetli?
Kilburn, přidáno 3.2. 2003 22:59:42
Prece jeste poznamka k Uzzi: Hezke, a co se tyce 100% dodrzeni predlohy mas jiste pravdu. Ale u Faramira s tebou nelze souhlasit. Jisteze nebylo nutne, aby byl presne jak v knize, ale zatemnit ho tak, jak se to PJ povedlo, bylo myslim si (a nejen ja) hodne prehnane. A podle meho nebude vubec jednoduche udelat z neho tak kladnou postavu, jak by na konci mela byt-a verim tomu, ze to PJ udela, nebo se o to alespon bude snazit. A ve vsem se podrizovat beznemu divakovi je myslim si zbytecne. I tak je v tehle kratke verzi dost nesrovnalosti. A bezny divak urcite nebude pitvat zrovna rozdily povah Boromira a Faramira. Spis bude kritizovat bitvy, Arwen s Aragornem, atd.
Kilburn, přidáno 3.2. 2003 22:12:34
Luthien Alwe: Lucka je sice hezka a hodna holka, ale tady mas klasickou ukazku, jak to dopadne, kdyz se nekdo s..e, kam nema.
Elenwin: Je fakt, ze nektere komentare jsou mirne receno o nicem, ale oznacovat kritiky souhrnne jako rejpaly je trochu predcasne a prinejmensim nevhodne. Jako kazdy film, i TTT ma chyby, nedostatky ci sporna mista. Lidi radi probiraji chyby, ale i treba omlouvaji a vysvetluji. A u nejedne debaty jsem se poucil ci nektera mista primo pochopil, pricemz mi do te doby nesly pod nos.
Reptajl: Jsi ubohy, neumis se chovat, natoz vyjadrovat, a bylo by nejlepsi, kdyby ses uz tady neobjevil. OSTUDO!!!!
Cyprus:
bod a) castecny souhlas, vazne ho sprznili.
bod b)Gimli slouzil jako oddech v tom shonu a chvatu. Sice ta byl obcas zbytecne, ale jinak tam byl jako jednoznacne kladny element, zajmeba pro nezasveceneho divaka.
bod c) myslis asi vrrka, ze?
bod d) za napsani FUJ Stromovous by te mela hanba fackovat trikrat denne a otec navic kazde rano. Tobe by se libilo, kdyby to byl 100 metru vysoky strom? A nijak trapny nebyl, byl to "prirozene zivy" strom.
bod e)bylo to kratke, lec nenadavej, pockej si na prodlouzenou verzi.
Tim koncim, uz jsem tu toho nakecal dost.

Lúthien Alwe, přidáno 3.2. 2003 14:19:37
Ahoj všem fandům, jestli chcete slyšet šoking přečtěte si Tinu a zjistíte, jaká fanynka je Lucie Bílá, jterá pomalu označila Lotra za krvavej horor

Elenwin, přidáno 3.2. 2003 10:52:30
Tak a tohle je pro všechny rejpaly-TTT jsou absolutně super stejně tak Společenstvo. Přestaňte to trapně srovnávat, a když se vám to nelíbí tak se na to nekoukejte.
standa64, přidáno 1.2. 2003 0:57:48
I. mě doslova nadchla, ale II. poněkud pokulhává. Chlácholím se, že nás režisér schválně "kolíbe" a III. vše napraví. Škoda že to nenatáh na 4-5 dílů a nerozebral. Na druhou stranu pořád lépe jako původně zamýšlené 2 díly, že ano. No jestli v III. nebudou lesapáni přítomni sublimaci desetitisícové armádě skřetů, ponesu to s těžkým srdcem. Ale ono to tam bude, stejně jako palantír pro Aragorna a Odula. Na tu se těším, v knize je to hodně silné a doufám, že to tak bude i ve filmu. Faramir mně může být ukradený, i když bude zajímavé jak si teď režisér poradí se vztahem Faramira k otci a jeho proměně, ale on už to nějak šikovně zamotá, že ano (elfí vojsko v HŽ, Eomér někde v čudu, apod. ještě lépe). Na II přišlo víc lidí jak na I a na III tomu bude nejinak. Zatímco Tolkien to tvořil a psal celej život, my to uhněteme za 3 roky a bude to jistě lepší, že ano ?
Bojím se, aby to nešlo od I k III směrem dolů, doslova.

Ruby, přidáno 30.1. 2003 15:17:08
Faes: S tvým názorem souhlasím, taky mi přišlo, že ze silných až tvrdohlavých Rohirů udělal vystrašené uplakánky...
Jen k těm Éomerovým mužům - ve filmu jich neměl jen 300, ale plné dva tisíce. Tak aspoň takhle... :o)

Nikola Jeřábková, přidáno 30.1. 2003 13:57:51
Příběh Dvou Věží se mi velice líbil. Dá se říci,že je skoro lepší než první díl Společenstva Prstenů,ale přijde mi to tak nastejno!Druhý díl je velice fascinující!Je neuvěřitelné jak dokázali vystihnout city Gluma a Froda!!Je to celé perfektně zpracované,má to skvělé efekty atd.Chci říci,že ti co mají rádi Pána Prstenů,by si druhý díl Dvě Věže neměli nechat ujít!Je to vážně bomba!!!!!:-)

Faes, přidáno 30.1. 2003 12:45:49
S recenzí většinou souhlasím, i když například rozmluva Elronda s Arwen mi vůbec nepřipadala dojemná.Vůbec téměř kdykoliv se Arwen objevila na plátně, bylo to pro mě zklamáním.Její zdánlivý odchod z Roklinky má asi diváky připravit na nečekané překvapení, když se objeví v Návratu krále. No fuj! Tohle se mi teda nelíbí.
A mimochodem elfové v Helmově žlebu jsou trošku nelogicky strozí, ale ti mi zdaleka nevadili tak, jako opakované záběry na slzící rohanské ženy, kterým jsou z náručí rvány jejich plačící děti.Až příliš patetické.Stačila scéna s Aragornem a chlapcem a mečem.Proč to rozpitvávat dál.Mimochodem je pravda, že na nesestříhanou verzi se těším,protože to je jediný způsob,kterým si vysvětluji některé dějové zvraty.Přijede Gandalf/naběhne na kopí-trochu to připomíná harakiri/ a během minuty je najednou deset tisíc skřetů rozprášenou třemi sty muži.I když v čele s Gandalfem. To je i na mě trochu moc a to jsem zapřísáhlý fanda fantasy a všeho nadpřirozeného.Howg

Kurt, přidáno 29.1. 2003 11:41:10
To puberťák: Tak ještě jednou a snad už naposledy. Evidentně si nerozumíme. Vezmu to postupně. Řekl jsem, že své znalosti čerpám HLAVNĚ z knih (pro úplnost - myslím tím i jiné publikace s danou tématikou – např. časopisy apod.). To samozřejmě neznamená, že to je jediný zdroj. Využívám i ostatní dostupné zdroje, jako například internet, dokumentární filmy atd. Aby ses dopracoval k nějakému aspoň trochu ucelenému závěru, musíš srovnat vše, k čemu se dostaneš. Mám ale potvrzeno, že právě v knihách (zpracovaných historiky) bývají ty údaje většinou přesnější, než třeba na netu nebo v mnohých filmech. Problémem taky je, že nikdo neví všechno (přece jen je to už přes 50 let), navíc bývají různí autoři různě zaujatí a sami mají různé zdroje, ze kterých vycházejí. Proto je třeba vzájemně srovnávat, doplňovat – prostě nekonečný proces. A takhle se ke zmíněné problematice snažím přistupovat. V současné době je to asi jediný běžnému člověku přístupný způsob, pokud se chceš něco dozvědět (máš-li jiný názor příp. nějaký návrh, dej mi vědět), protože jak jsem již napsal dříve, pamětníků mezi námi je čím dál míň. Pokud tvrdíš, že k nějaké věci nemůžeš nic říct, jestliže jsi ji neviděl na vlastní oči, tak se asi neshodneme. Co se týká srovnání elfů s SS – jako první je ve své recenzi použil Belcarnen, když napsal, že se „…elfové pod vedením Haldira chovají a vypadají trochu jako elitní jednotky SS…“. Šlo samozřejmě o nadsázku, ale celkem trefnou, měl jsem z nich ve filmu podobný pocit – např. díky jejich disciplíně, vzhledu, celkovému chování v boji… Rozhodně zde nikdo nepoložil paralelu, že elfové rovná se SS. Je to jasné? Jinak, píšeš tu něco tom, že by tě zajímalo co jsme za lidi, tak jen pro tvou informaci pár údajů: je mi 27 let, vystudoval jsem ekonomii na vysoké škole, narodil jsem se a žiju v Brně, kde taky pracuju u jedné velké firmy s regionálním působením. Zajímá mě mimo jiného právě 2. světové válka, a to už od dob, kdy jsem chodil na základní školu. Pokud chceš vědět další věci, klidně se ptej.
puberťák, přidáno 28.1. 2003 22:07:57
to:kurt.Je opravdu skvělé že na to koukáš jen přes knihy.Srovnávej s tím co jsi prožil,co znáš,co umíš, co jsi už dokázal.Protože je mi teprve tak málo tak bych se takovéhoto srovnání dost obával.A nekoukej nato přes knihy.Asi bys potom neměl co srovnávat.Te´d mám na mysli pouze a jenom Dvě věže.Nic jiného
puberťák, přidáno 28.1. 2003 22:01:00
to hama:právě že jako ty vůbec nic.pouze zprostředkovaně a z historických knih a filmů.ALe právě proto že o nich nic nevím nezažil jsem je tak jen kvůli tomu bych se neodvážil přirovnávat elfy s jednotkami SS.mohu srovnat to co znám co jsem viděl, prožil.Ale takhle bohapustě si vymýšlet je pod úroveň.Malou ale opravdu malou představu mi dala návštěva některých koncentráčních táborů.A po jejich návštěvě si netroufnu říct že elfové vypadají jako SS.Ale to je věc názoru.Neberu ti tvůj názor.Všechno má své meze.I tady uveřejńované názory.A mnohdy je příšerné číst co některé mozky vymyslí.Je mi sice teprve 18 ale připadají některé názory slušně řečeno trochu mimo mísu.Fakt by mě zajímalo co jste za lidi.
Háma, přidáno 28.1. 2003 21:19:32
all: nechte hodnocení TTT, až na dobu co uvíte rozšířenou verzi. FOTR se tím hodně změnil. snad se změní k lepšímu i TTT.
Háma, přidáno 28.1. 2003 21:15:18
pubertak: souhlasim s Kurtem. jenom bych chtel dodat, ze se zajimam o historii jako celek a druhá světová mě každopádně zajímá míň než středověk. proto také nevim nic o bojovích kvalitách SS. Videl jsem jenom dokumenty o jiz zmnených vrazdách (jine se taky moc nedavaji). Ani jeden z nás neřekl, že se SS (nebo říše) ničeho nedopustila. byla to nejhorší kapitola tohoto století (nebo možná i tisíciletí, ale to se nedá srovnat). na tvoji otázku "co vy můžete o komandech SS vědět" se ptám co o nich můžeš vědět ty?
Kurt, přidáno 28.1. 2003 11:19:33
Už jsem se nehodlal vracet k tomu, co jsme tu probírali s Hámou, ale nezbývá mi než reagovat na útok, který se tu objevil včera. Tímto se zároveň všem omlouvám, že se můj příspěvek nebude týkat Dvou věží.
to puberťák: Počítám, že tvé výhrady byly adresovány mně, proto si dovolím na ně zareagovat. Co se týká mých vědomostí o SS, řekl bych to asi takto: nezažil jsem 2. světovou válku a neměl jsem s jednotkami SS nic do činění. Podobně je na tom asi dnes drtivá většina lidí, protože ti, kteří obě výše zmíněná kritéria splňují již většinou nežijí, nebo je jim kolem osmdesáti let. Válka (obzvláště 2. světová) mě ale zajímá a snažím se proto o ní (a také o SS) něco dozvědět. Vycházím při tom z nejrůznějších zdrojů, hlavně z knih. Tolik asi k mým znalostem – rozhodně nejsou dokonalé, ale aspoň trochu vím o čem mluvím a snažím se dozvědět víc. Tolik k tvé otázce. Jen tak mimochodem – kolik a z jakých zdrojů toho víš ty? Ohledně toho výslechu na gestapu apod. – souhlasím, ale nevím co to má společného s tím, co jsem dřív psal. Jinak, to co píšeš o komentářích k ženským rolím, s tím souhlasím také. Právě z těchto důvodů moc na internet nepřispívám a nezapojuji se do debat, protože se vždy najde několik jedinců, pro které je patrně největší zábavou zaplnit jakékoli téma urážlivými a přitom nic nesdělujícími komentáři a zároveň, skrytí za anonymitou internetu, osočovat a urážet ostatní diskutující. Měl by sis ale uvědomit, že svým příspěvkem jsi sklouzl přesně na úroveň těch, proti kterým sám vystupuješ. Jak jinak označit tvé osočování ostatních a nazývání lidí, které vůbec neznáš „bohapustými provokatéry, vygumovanými paky a zamindrákovanými pitomci. Co ty na to?

Ariana, přidáno 27.1. 2003 20:13:31
Film TTT se mi líbil.Dívala sem se na to ty 3 hodiny, sice nemůžu říct, že by mě to nejak vzalo, ale rozhodně sem se nenudila. Samozřejmě, že k tomu mám svoje výhrady-ve většině se to shoduje s tím, co už tady zmínilo pár lidí přede mnou.
Občas sme se docela pobavili, jako třeba když Gandalf někam uháněl na Stínovlasovi a to sedlo pod jeho pláštěm bylo tak strašně nenápadný, nebo oživující polibek od Arwen pro skoro mrtvého Aragorna. Elfí moc sice sahá daleko, ale tohle mi přišlo ujetý. Asi mám zváštní smysl pro humor.
Ale stejně se na ten film ráda podívám ještě jednou:)

puberťák, přidáno 27.1. 2003 19:59:20
Jenom malou poznámku k některým co tady píší o komandech SS.Co vy o nich můžete vědět?Vůbec nic.Soudě podle vašich výrazů jak se vyjadřujete jste bohapustí provokatéři.Neodvažoval bych se vůbec takovou věc napsat.Nevím jak byste se vy internetoví hrdinové tvářili kdyby si některý z těch jak píšete SS podal.Myslím že byste rychle měnili názor a volali všechny svaté a maminku navíc.A možná by stačil jeden výslech na gestapu a do konce života, za předpokladu že byste to přežili,byste děkovali bohu že jste živí.Jste pouze vygumovaná paka a nevíte o čem mluvíte.Ještě že je ten internet anonymní.A některé výrazy týkající se ženských rolí jsou opravdu neskutečné.Určitě si nikdo z vás kteří tak "pěkně" píšete o L.Taylorové, či Mirandě Otto, takhle hovořit s vlastní matkou, nebo holkou.Jste pouze banda zamindrákovaných pitomců.A divím Belcarnovi že ty vaše žvásty jednoduše nevymaže.Ještě že máme tu demokracii,že?
Marcus, přidáno 27.1. 2003 2:53:03
No tiež sa pridám do diskusie.Musím povedať,že Dve veže su naozaj dobrým filmom ktorý sa so Spoločenstvom porovnávať moc nedá.Avšak musím povedať,že som od neho asi čakal viac.Celkovo bol naozaj dobre spravený ale niektoré veci mi tam pripadali prinajmenšom divné ak nie nereálne.Nechcem tu hovoriť o Legolasovom skatovani alebo naskakovaní na koňa ale o také veci ako napr.že celá armáda Rohanu ktorá bránila kráľa v Helmovom žľabe činila len asi 300 ľudí vrátane obyčajných roľníkov ktorí tam prišli.Kde boli normálny rohanskí vojaci?Mám taký dojem,že v scénach v Edorase ich bolo ukázaných len pár v Kráľovej sieni aj s nimi si Aragorn a spol.hravo poradili.Také veľké kráľovstvo ako Rohan by malo mať predsa armádu väčšiu ako pár desiatok vojakov.Veď ak sa dobre pamatám tak v Návrate Kráľa ich príde Gondoru na pomoc celá Rohanská jazda určite aspoň tisíc.Je pravda,že s Eómerom boli viacerí vyhnaní ale v záberoch keď stretli Aragorna a spol. ich mohlo byť max.100 a na konci ich s Gandalfom prifičalo podstatne viac ale na takú veľkú armádu by to asi aj tak sotva stačilo.
A ešte by som mal aj výhradu k Edorasu no hlavné mesto Rohanu som si predstavoval trochu veľkolepejšie.Vo filme mi to pripadalo doslova ako nejaká dedina.
No a bitka pri Helmovom žľabe bola naozaj pekne spravená aj keď niektoré bojové scény boli tiež trochu od veci.Napr. posledná jazda Eorlovcov to bol naozaj vrchol.Skuruti od nich odpadávali ako špinavé prádlo.
Samozrejme film má aj viac pozitívnych stránok ako napr.entov,hudbu a niektoré Gimliho hlášky sú super ale myslím že Dve veže majú viac chýb ako Spoločenstvo.Pri zhliadnutí Spoločenstva som mal z toho lepší pocit v globále ako z Dvoch veží.A aj tých chýb tam bolo na prvý pohľad podstatne menej.Pravdu povediac po viacerých zhliadnutiach Spoločenstva a super recenziách a ohlasoch ktoré som čítal pred premiérou Dvoch veži som čakal asi trochu viac.Celkovo by som to ale hodnotil tak na max. 8/10.

Korath, přidáno 26.1. 2003 10:28:27
Tak mam doma Pana prstenu na CDčkach a nevěřili byste jak kvalitní titulky jsem sehnal!! Rád bych poznal lidi co to dělali, jelikož ten člověk patrně o PP nikdy ani neslyšel! No pobavte se se mnou na dvou příkladech
1) Tak zapomeňtena to že Gandalf má hůl. Odteď má starý dobrý Gandalf KLADIVO :))

2) Doufal jsem že ten člověk nebude mršit jména a aspoň ví jak se kdo menuje. Chyba lávky a ze Stromovouse je rázem Stromobrad :))

Krása, že? Člověk si pak opravdu připadá, že je ve fantasy světě kde se shodne moudrý elf i tupej trol, že ten fousáč má v rukách hůl, a tu náhle Hle, Valar pohlédli na tyto dva prosťáčky a boží hlas prones: Volové, to je přece jasná palice....
Opravdu jsem rád, že mě PP má pořád v čem překvapit.....

Háma, přidáno 25.1. 2003 12:39:36
kurt: částečně jsi mě přesvědčil, částečně si mylím svoje, ale máš pravdu, že to sem nepatří.

Uzzi: naprosto s tebou souhlasím

Bára, přidáno 25.1. 2003 10:13:26
všechny, které se týkají pána prstenů
Maers, přidáno 24.1. 2003 22:40:17
Uzzi: hustý připomínky:)))
Uzzi, přidáno 24.1. 2003 11:19:37
Myslím si že překroucení Faramirova charakteru si film vyžádoval zejména proto že tak jak je Faramir posán v knize by bylo na plátně trochu zdlouhavé a hlavně by to srazilo napětí okolo prstenu a jeho moci. Faramir vysloveně říká – i kdyby to leželo u silnice nezvednu to. To by ve fílmu působilo trochu divně. Takhle vykresléná skorozáporná postava tomu dodá lepší skluz a ať se nám to líbí nebo né pro film je to lepší řešení.
Pokud by se film držel stoprocentně předlohy pak na vykreslení všeho by bylo potřeba minimálně 20 hodinek a na to by šlo jen pár turbotolkienovců s termoskou kafe v jedný a bažantem v druhý ruce. Nakonec by stejně odcházeli nasraný že Gandalf měl o tři čísla kratší hůl a v Rohanu chyběly dvě stodoly vpravo dole.
Miluju Lotra tohle je jen film která je sám o sobě výjimečný a nádherný, ale s knihou se to nemůže rovnat.

Petr, přidáno 23.1. 2003 21:53:18
Jo jdu na to v neděli tak pousoudim a taky napisu recenzi. HAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHHAHA!!!!!!!! Tak asi ne ja skoro neumim psat!!!!!
Korath, přidáno 23.1. 2003 19:45:35
Když jsme u toho překrucování děje, mám dvě připomínky který už tu možná někdo napsal tak se kdyžtak omlouvám
1) Režisér se snaží aby film časově seděl. Co dělá jedna část Společenstva a druhá musí časově odpovídat. V knize se nechává někomu předstih a někdo je pozadu. Proto si myslím že tam třeba není Odula

2) Když už jsme u té Oduly, uvědomte si, že polovina knihy Návratu krále jsou Dodatky. Doufám, že třeba huorni x skřeti budou ve třetím díle na který se teda už dost těším.
Opravdu jsem zvědavej jak bude vypadat Kraj, jestli teda v trojce bude, až se hobiti vrátí domů:)

Legolas, přidáno 23.1. 2003 16:51:44
film se fakt poved

Legolas, přidáno 23.1. 2003 16:51:41
film se fakt poved

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 23.1. 2003 14:29:47
Kurt: díky za upřesnění :) tyhle stránky fakt nejsou o SS, ale po pravdě je to docela zajímavé téma :) Diskusní fórum a místnost Smithův arsenál čekají :-)
Kurt, přidáno 23.1. 2003 10:18:34
Háma: Namátkou mne třeba hned teď napadá Charkov - Mannsteinův backhandový úder - tam byly SS na špici (např. Leibstandarte) a činily se velmi dobře. Mohl bych citovat i další, ale nechci psát dlouhá pojednání o SS na stránkách, které jsou svým zaměřením někde úplně jinde. Jen pro upřesnění - mluvím o Waffen SS, tedy elitních bojových jednotkách, nikoli např. Einsatzgruppen - u těch by Tvé hodnocení docela sedělo. Zde se ovšem nejednalo o bojové útvary.
reptajl, přidáno 23.1. 2003 8:07:19
No tak lidi, vy ste se asi vopravdu zbláznili nééé?pán posranej prstenů je fakt sračkA, Která zavání 545 hovnama hehe.no bejt to něco zajímavějšího než podivné zpracování akční scény Arnyho s jeho oponentama z Marsu, bylo by to celkem f poho. Jo a taky sem nechtěl platit tolik prachů tak sem se musel fkráct a byl sem polapen a přesvědčen ochrankou k zakoupení imbecilního líštku, kterej mě fakt nasral.... jissstě miláššku hoj hoj hoj měj te se fantasy magoros a doufejte, že se z toho neposerete!!!!!maers smrdí
Háma, přidáno 22.1. 2003 19:32:11
Kurt: na tohle nelze jinak než odpovědět :-). s tím, že moc dobře nebojovali jsem to přehnal, ale nevzpomínám si na nějákou známou bitvu (kdyžtak mě oprav). elitní jednotky to taky byly (v nejprostčím smylu slova). ale srovnávání elfů s jednotkama, které nahnaly ženy a děti do stodoly a tu zapálily se mi moc nezdá. BTW, elfové ve filmu moc dobře nebojovali (jeden skurut dostal někdy i několik elfů).
Cyprus, přidáno 22.1. 2003 14:19:51
Fuj, fuj, stokrát fuj - takhle odporně zprznit jeho dílo - je to hnusné - občas něco dobrého ale:
a) Fuj Faramir
b) Fuj Gimliho kecy - takhle zostouzet trpaslíky.
c) Fuj přesłakování na tu vlkohyenu - to je sakra zvíře a ne motorka.
d) Fuj Stromovous - menší už asi být nemnohl!!!
e) Fuj to jak je to krátké atd. - vím že tady asi nepochodím ale já bych byl pro aby to klidně bylo 10 hodin dlouhé jen když to bude odpodívat.
Jinak Glum ušel - beru ho:-)
Cyprus

Cyprus, přidáno 22.1. 2003 14:19:27
Fuj, fuj, stokrát fuj - takhle odporně zprznit jeho dílo - je to hnusné - občas něco dobrého ale:
a) Fuj Faramir
b) Fuj Gimliho kecy - takhle zostouzet trpaslíky.
c) Fuj přesłakování na tu vlkohyenu - to je sakra zvíře a ne motorka.
d) Fuj Stromovous - menší už asi být nemnohl!!!
e) Fuj to jak je to krátké atd. - vím že tady asi nepochodím ale já bych byl pro aby to klidně bylo 10 hodin dlouhé jen když to bude odpodívat.

Kurt, přidáno 22.1. 2003 13:41:37
To Háma - 18.1.2003: Je to sice dost od věci, ale Waffen SS byly elitní jednotky, jejichž bojové kvality byly a jsou nesporné. To, že "...moc dobře nebojovaly, jen pochodovaly a vraždily..." je s prominutím nesmysl. BTW, účast elfího komanda v Helmově žlebu poněkud připomíná bitvu o Berlín - pravidelná armáda je rozprášená a demoralizovaná, do domobrany se verbují důchodci a čtrnáctiletí kluci, prakticky jediný kdo si udržuje vysokou morálku a bojuje až do konce jsou zahraniční dobrovolníci SS (Valoni, Vlámové, Holanďani...). Ale o tomhle se můžeme bavit jinde a jindy. S recenzováním a jakýmkoli hodnocením počkám asi až do dalšího shlédnutí Věží, jen mě trochu překvapil ten příliv negativ. Ale nechám to uležet, zatím jsou dojmy příliš čerstvé (ze včerejška)...
Pepa, přidáno 22.1. 2003 9:00:21
Legolas nejeda na štítu, ale na kuši! Což už je větší frajeřinka :-)) Naskakování na koně je sice efektní, ale na první pohle "počítačové", což trošku kazí dojem.
Sphinx, přidáno 22.1. 2003 8:24:23
No vcera, jsem to videl, a musim Vam rict, ze jako neznalec knizni predlohy jsem pomerne sklaman. Nulovy posun v pribehu...Jinak veci jako Legolas naskakujic na kone, ci hlasky Gimliho na nej jsou bez chyby, Glum je taky dokonalej zvlast jiz zminovanej rozhovor sam ze sebou. Jeste vic me dojala jizda na stitu po schodech :-) Jo po roce to byl dobrej film, ale hodilo by se kdyby dalsi dil byl tak za 3 mesice a ne za rok. Konec byl podobne useknutej jako u 1, ale jak rikam ze dejoveho posunu je to spis na zlost.Cest vsem!
Ruby, přidáno 21.1. 2003 15:57:18
osmo: To, že někdo u přidaných scén brečí, jen vysvětluje, proč tam byly přidané - aby u nich promáčely kapesníčky -náctileté romantické dušičky.
Helmův žleb byl úmístěn jinak než v knize z jednoho jednoduchého důvodu - narozdíl od knihy nebyl HŽ nedobytnou obrannou linií právě v takových situacích, ale místo, kam Théoden zbaběle zalezl. To je smutná změna, stejně jako stádo robotických elfů...

Jirka: S funkčností obrany Helmova žlebu se nedá než souhlasit. Rohirové se tam chovali jako vystrašené banda chudáčků, kteří mezi sebou a skuruty potřebovali obrannou linii z elfů :-/

osmo, přidáno 21.1. 2003 14:57:15
dovolil bych si jeste jeden komentar. Je zde zmineno spoustu uchylek oproti predloze z knihy. Je pravda, ze nektere jdou vylozene proti pribehu, ale...
Ja osobne tento film beru jako dokonalou pohadku pro dospele. Sam jsem si po precteni knizek spoustu veci predstavoval jinak, ale to mne prece nemuze zavazovat k tomu, abych odsuzoval ztvarneni PJ. Byla pripominka k strzim s potoky.. proc ne? rohan je velka zeme s rozsahlymi pastvinami i horami, tak nekde tam podobna krajina muze byt. to ze byla domyslena scena s aragornem beru jako uvolneni = scena aragorn x arwen (mimochodem slecna vedle mne u toho brecela :)) stejne tak nekdo chtel gluma vice cernejsiho po staletich ovladani prstenem nebo stromovou dle knihy behem jednoho kroku usel spoustu cesty, Edoras dle meho nazoru z knihy mel byt na konci rokliny v horach. ale pri podivani na film mi tyto odlisnosti nevadili. ano uplne kousance oproti logice (komentar k osgiliathu nize) ve filmu taky jsou, ale proc se od nich neoprostit a brat to jako dokonalou fantastickou pohadku.
Dle komentaru nize men to opravdu pripada ze je snaha spise hledat chyby.

jirka, přidáno 21.1. 2003 10:16:39
lord of terror (usama ? mulla ummar ?): to je dobre, zes obveselen, ja to ale myslim zcela vazne a s ustvanou tvari to fanaticky pisi pod obrazem stalina !

sasheenka: ale oni vypadali jak z mrazika !!!

all: na mageu cela klika militaristu vcetne mne rozebrala obranu pevnosti a nenechala na ni nit suchou. proste se obranci chovali jak dementi a ne jak myslici lide s 3000 let dlouhou tradici. a na utocniky se taky leccos naslo.

lord of terror, přidáno 20.1. 2003 23:10:20
A film hodnotím velmi dobře až na některé změny v ději naprosto vystihuje moje představy
lord of terror, přidáno 20.1. 2003 23:08:06
Bože už mě přestává bavit číst ty vaše komentáře. Já nechápu, proč srovnáváte film dvě věže se společenstvem. I když je to pokračování, tématicky je to úplně jiné. Ruku na srdce, kdo srovnával knížky??? Vždyť kniha Dvě Věže je o válce a společenstvo neeee.

Tahle recenze se opravdu povedla a vystihla film skvěle. Autor zaslouží díky.

A Jirko tvoje komentáře jsou docela vtipná vsuvka. Docela jsem se u nich pobavil. No, všude musí někdo hrát šaška, Gimli ho hraje ve Dvou věžích a ty tady....CHICHICHI

Venca, přidáno 20.1. 2003 21:38:53
Myslim,že se jim to povedlo.Měl sem z toho supr zážitky.Hlavně jak Legolas vyskočil na koně.Nechápu,jak to ňegdo může zkritizovat!!!
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 20.1. 2003 17:58:49
Kate2: to s Théodenem se má tak, že Gandalf "odmrští" Sarumana, který Théodena v podstatě ovládá. Jde to naprosto proti duchu Tolkiena, ale co se dá dělat.
Co se Faramira a informace o smrti jeho bratra týče, tak ve filmu chybí scéna, ve které má v ruce Boromirův rozseknutý roh...

Sasheenka, přidáno 20.1. 2003 16:56:25
Tak já TTT viděla 17.1 a film se mi velice líbil. Jediné co mě zklamalo byl Faramir. Ale nemůžu si poci, ti elfové v Helmově žlebu se mi líbili. Vím, že tam neměli být, že lidé měli bojovat sami...no zkrátka filmu dávám 10/10. Glum byl ůžasnej, ty jeho hovory sama se sebou, super. Frodo čím dál víc pod vlivem prstenu též. Enti jsou udělaní dobře. Je opravdu těžké udělat chodící stromy, aby to nevypadalo jak z Mrazíka. Velmi se mi líbil Grima při pohledu na skřetí armádu, jeho postavě to dodalo hloubku. Jen ten Faramir....opravdu vyzerá jako záporák.
Jinak jsem další kdo má rád HP i PP.

Kate2, přidáno 20.1. 2003 15:21:53
A jeste mne napadlo a myslim, ze to tady jeste nezaznelo, jak vubec vedel Faramir ze je jeho bratr mrtev? vzdyt ve filmu nebylo ukazano, ze by ho videl...
CYprus, přidáno 20.1. 2003 15:17:46
Tak jsem to ještě neviděl - ale prý je to nehorázný hnus - no počkánm si na příští týden kdy na to jdu...
Kate2, přidáno 20.1. 2003 15:10:24
Tva recenze k TTT neni spatna, i kdyz s nekterymi tvymi postrehy nemohu souhlasit. Napriklad scena s odcarovanim Theodena. Proc je pri ni odmrsten Saruman od palantiru, kdyz v Edorasu preci palantir neni? Je v Minas Tirith a nim je ovladan spravce Gondoru. Theoden je spracovavan a neustale klaman Cervivcem.
Podle meho nazoru zmena postavy Faramira vubec nebyla nutna, vzdyt prsten potrebuje nejaky cas aby opantal i slabsi mysl jako mysl syna spravce Gondoru! a nepusobi hned pri prvnim setkani a Faramir mel byt laskavy, vzdelany, ovlivnen Gandalfem a neobliben u sveho otce - teda jiny jak Boromir a jeste to nestastne spojeni s cestou do Osgiliathu! Souhlasim ze spusob jakym vystupuji Elfove v Helmove zlebu je smesny. Vubec z nich necitit jejich vznesenost, kam se vytratila? Nechapu proc je bitve v Helmove zlebu (v knize asi 8 stranek)venovana takova pozornost. Chapu ze byla snaha zachytit monumentalnost bitvy, ale celkovym dojmem je chaos, moc rychle strihy, clovek nekdy vubec nevi nac se diva. Nektere komicke prvky jako snowboard Legolase, zavaznost dane chvile znehodnocuji. Jsou tam asi pro oziveni (tak ako hlasky a doberani se Gimliho a Legolase), vzdyt hodinu sa divat na to jak bojuji se neda bez odlehceni. Nejsem si jista tim kde konci dejova linie v knize Dve veze, myslim, ze i tam se dostal Tolkien dal. Rozhodne Spolecenstvo prstenu bylom mnohem lepsi a z TTT jsem hodne sklamana. Bojim se toho ze tezistem tretiho dilu budou zas jenom bitvy od zacatku az do konce, i kdyz v knize je velky prostor venovan i vsemu co se deje po konecnem vitezstvi. A odchod Arwen k lodim se mi snad jenom zdal...No nic radsi to tady zapichnu, protoze cim dal pisu tim vice vyhrad vuci tomuhle (skutecne uplne jinemu vzhledem k SP) spracovani pribehu mam. Myslim, ze vysoko nasazena ladka spadla hodne dolu. Snad bude treti dil lepsi.

kate, přidáno 20.1. 2003 11:07:06
Nechapu,jak mohla byt jednicka temer dokonala a dvojka tak udesna!!! Se Spolecenstvem se to neda srovnavat. Trapne,smesne,prehnane,ignorujici fyzikalni zakony a knizni predlohu. Zbytecne moc akcni,teatralni a neuveritelne pateticke. Poetika tolkienovy Stredozeme musela ustoupit digitalnimu radeni firmy Weta digital,ktere me v pripade Entu zklamalo na plne care. Komando akcnich hrdinu Aragorn,Gimli,Legolas me nijak nenadchlo. Jeste ze se tohohle Tolkien nedozil.
Vyprava,hudba,herecke vykony - dokonale.
Glumova osobnost - paradne realisticka. Vztah Frodo/Glum,to se opravdu povedlo.Jinak mam jen vytky,vytky a zase vytky.....:-((((

rouwi, přidáno 20.1. 2003 9:31:47
Tak teda upřímně řečeno, já to viděla a to hned několikrát a musim říct, že se mi to líbilo, je fakt, že některé scény byly poněkud pofidérní, ale mě se to líbilo, jedinou chybičkou je Faramir, jelikož ten měl bejt "Čarodějův učeň" tj.: měl být vzdělán a dobrý ale ne to si snad časem taky zvyknu. Jinak to byly nezapomenutelné zážitky.
Frodinka, přidáno 20.1. 2003 6:34:15
Já bych řekla,že Dvě věže budou zase jeden velkej trhák jako Společenstvo.Už se na to těším.
Maers, přidáno 19.1. 2003 22:37:23
Přišel sem /do kina/, viděl sem /film/, zvítězil sem /nad močovým měchýřem/:)...
No, myšlenky vo tomhle filmu sem si musel nechat uležet pár dní v hlavě...
Co bych řekl? Myslím, že vše důležité bylo řečeno... Legolasův skate-štít, nedorozumění ohledně břehů v Osgiliathu, hodně divný naskočení Legolase na koně (vypadá to moc uměle) nebo vzpomínáte si, že by Tolkien psal o Rohanu jako o "zemi, kde potoky zurčí stržemi hlubokými dobrých 100 stop"? Já tedy ne, tak co ta divná scéna s Aragornem a vrrkem? pofiderní... A pokud de o bitvu v HŽ, tak ta mi také moc nesedla (no dobře líbila se mi, ale ta kamera mohla být lepší a ty prostřihy na jiné scény také)
A taky mě štve, že PJ nevyužil huorny, je to škoda protože v žádné jiné bitvě v dějinách Středozemě už nebudou - jen pomyslete ty grafické a zvukové efekty, když byl huorni požirali zdrhnuvší skřety.......:))) ááááchch
Ale jinak myslím, že DV jsou důstojným pokračovatelem SP, a to nejen po stránce přenesení atmosféry mýtického přiběhu na plátno ale i po stránce herecké, scénické atd. atd...

Korath, přidáno 18.1. 2003 23:23:18
Jirk: A ty vocasu nechceš už těch keců nechat? Já neříkám že to je dokonalý, ale co ty vůbec chceš? Je to přece sakra celý legenda, původně to vymýšlel pro svý děcka, a ty z toho chceš dělat kdoví co. Když se ti to nelíbí, nenutím tě. Ale pořád číst to samý a jak od zaseklýho gramofonu pořád a pořád dokola mě už začíná - a myslím že nejen mě - celkem sr...
Korath, přidáno 18.1. 2003 23:16:40
No tak jo, taky si rejpnu:
Jestli jste si všimli, tak Faramir vzal hobity do Osgiliathu - jak už tu někdo popsal. A nejhezčí na tom je, že je pustil až po tom, kdy mu oznámili jeho drazí vojáci že budou muset do soumraku město vyklidit. Když si uvědomím, že to byli na západním břehu a stříleli šípy na skřety přes řeku, kteří už teda museli tím pádem obsadit celej východní, fakt by mě zajímalo kam Frodo šel. Teda kudy. Protože jestli se dobře pamatuju tak Osgiliath byl jedinej most široko daleko. Takže kudy se mohl dostat z Osgiliathu na východ mi nějak uniká. Nebylo kudy, tedině přes ten most, přes kterej to jaxi nešlo:))
Dál bych vynechal surfování na štítě (Legolas) a fakt se mi líbila Brána Mordoru.

Háma, přidáno 18.1. 2003 22:25:52
Bel: pro informaci - jednotky SS moc dobře nebojovaly, pouze vraždily a pochodovali. Jinak se mi tam elfové docela líbí (jenom nechápu kam zmizely potom co se stáhly), ale byl bych pro aby v Helmově žlebu žádní nebyly a v Návratu krále bylo alespoň deset minut o bojích v Temném hvozdu a v Lórienu.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 18.1. 2003 2:17:34
imhotep: Gandalf Théodena vyvedl na světlo a dal mu znova naději. To, jak to pojal ve filmu PJ, mi přijde skvělé. A nejspíš použil i sílu svého Prstenu. Dneska jsem to viděl v kině počtvrté a po pravdě mám stále více výhrad...
burlog, přidáno 17.1. 2003 18:32:51
" Jak si kurva muzou dovolit takhle brutalne zmenit pribeh! "

Tak to sem taky nepochopil. Jak muze bejt nekdo tak drzej a takto prekrucovat pribeh?

imhotep, přidáno 17.1. 2003 14:17:02
jirka: mno, ale ty recicky "dvou malych" o tom, ze o nich nekdo napise pribeh nebo pisen v knize fakt byly, i kdyz si myslim, ze na uplne jinem miste. Jinak hlod o "odpadlicke vetvi elfu" je fakt cool :))
jirka, přidáno 17.1. 2003 14:10:59
imhotep: vida, to jsem sam netusil, ze do vybombardovaneho mesta v knize hobity nevedli a takove ty veci o humorech a tak.
elfi byli jak esesaci, asi to byla nejaka odpadlicka nacisticka vetev, ktere se pred odplutim potrebovali zbavit :) ostatne, prezil nekdo z nich ?

a vite co me nastvalo a ohromilo (negativne) uplne nejvic ? ten konec, jak si ti 2 mali rikaji, jestli o nich nekdy nekdo neco napise. no to byl vrchol.

ale abych prece jen pochvalil, libila se mi scena, jak nazgul na mavaci se vznesl nad hranu domu jak v bitevni helikoptere. a to nesnasim postavy v kapich ! (no - tech tam ale bylo, v te snove scene, to byl jak spatny gothicmetalovy klip, sami okapenci s lucernami, jeste s kosou tam nekdo chybel) ze byl pak neschopny neco udelat, je uz dalsi vec.

imhotep, přidáno 17.1. 2003 14:06:48
A jeste jsem zapomel na vec, ktera me rozcilila nejvic. Dokaze mi nekdo vysvetlit, proc Aragorn pri boji s vrrky slitne z ty skaly do reky? nechpu. Krom toho ta scena vymytani Sarumana z Theodena (ktera Bela tak rozplkala) je taky naprostej nesmysl. Gandalf krale presvedcil a ne odcaroval. Ale to me az tak netrapi, ta zbytacna epizodka s Aragornem je o hodne horsi.
imhotep, přidáno 17.1. 2003 13:58:44
Tak jsem to vcera vecer skouknul v kine a .... neveril vlastnim ocim. Mel jsem vazne
v nekterych chvilich sto chuti odejit!
Jak si kurva muzou dovolit takhle brutalne zmenit pribeh! Vzdyt pribeh je to na cem to cely stoji a pada. Proc proboha Faramir tahnul hobity do Osgilliathu? Proc ty nesmyslne dlouhy sceny s Taylorovou alias Arwen. Copak tam neni dost deje na vypraveni??? Jaktoze
do Zlebu prisli elfi lucisnici, kteri fakt vypadaji jak esesaci. Proc tam nebylo ani slovo o huornech? Jaktoze Eomer prijel do Zlebu az pozdeji s Gandalfem?
Takovejchhle nesmyslu tam je vazne nepocitane.
Nechapu to, prvni dil byl az na drobnosti
dokonaly. I u toho debilniho Harryho Pottera se filmari drzi pribehu jako kliste. Fakt me to otravilo.
Nadruhou stranu, Glum je dokonalej a
enti taky ujdou, i dyz jsem si je predstavoval jaksi mohutnejsi (ve smyslu tlustsi).
Tot muj nazor.
sned bude Navrat Krale lepsi, ale moc nedoufam. Imhotep

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 17.1. 2003 11:46:55
Batty: ale bylo by fajn, kdyby to fungovalo. Proto to čteme. Pro ten sen...
Luddita fakt zni jak nejaka uchylka :)

batty, přidáno 17.1. 2003 11:37:36
Nejen, ze to dnes nefunguje, ono nikdy. Spis bych ho nazval technofobem, tamto ... je odporny slovo. Prosim uz ho nepouzivejte
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 17.1. 2003 10:35:59
Jirka: tentokrát je v tvém komentáři hodně dobrých věcí a jsem za to rád :) Ano, je tomu skutečně tak. Tolkien byl luddita (ostatně je tu o tom text) a skutečně jde o boj hrdinství a odvahy proti hrubé brutální síle a technice...
Není to reálný svět, takhle to dnes nefunguje. Je to mýtus, legenda. Sen o vůli a odvaze, které už dnes moc nezbývá

batty, přidáno 17.1. 2003 10:34:27
Ti skretaci se nejspis rozprchli, protoze je prestala hnat sarumanova vule. Ale jinak mas pravdu, akorat to slo napsat ohledupneji. Co kdyz to bude cist nejaky uctivac. Jinak moc peknej clanek je http://slate.msn.com/id/2076507 , kterej je tu nekde v moc vtipnym prekladu
jirka, přidáno 17.1. 2003 10:18:05
tak jsem to zkouknul znova a pomalu. to je tak neskutecny hubrid bukolickych scenek stredovekeho venkova, propagacnich sotu hnuti duha a nejakych antiindustrialnich anarchistu popr. starych monarchistu, a stredovekych souboju predzvykanych dle potreb naivniho pubertaka hrajiciho D&D. vice pozdeji :)
tentokrat je to propaganda komunisticka, na rozdil od minula.
ta anti industrialni scena, kdy dreveni mechove utocili na podzemni tovarnu a tovarnikovu vilu byla komunisticka neskutecne. vsichni pritomni bojovnici proti globalizaci, ultraekologove hlasajici navrat na stromy museli uchcavat blahem.

ten konec s "cernou sjezdovkou" byl uchvatny, tot fakt. tim spis, ze skretu mohlo prezit jeste peknych par tisic, asi by vyhrali, kdyby neuprchli, blbci jedni.

na hrade byli hloupi. nepouzivali haky k odhazovani zebriku, neznali pryskyrici a smulu. utocnici se taky neobtezovali s "antisipovymi" trakari. proste bitva rady nekrytych pesaku dobrych proti hordam.

je to takova smeska. pozlatko radoby pozdne stredoveke, ale bojuji uplne primitivne, fakt jako by jejich doktrina znela "vitezstvi je na hrudich koni a muzu, jakekoliv nastroje mimo mecu, seker atd. jsou nevhodne bojovnika"

zatimco priklad civilizace technickeho pokroku a genoinzenyrstvi ktere jsem nepokryte fandil byl porazen bandou primitivnich zarostlych jezdcu.

Bess, přidáno 16.1. 2003 21:26:44
Ehm, opravdu obsáhlá recenze. Ale tak to má být! :o)))
Korath, přidáno 16.1. 2003 19:54:00
Sakra lidi mějte trochu pochopeni pro nas co jsme se tam jeste nedostali! Bééééé, já či taky na tfě vježe, bééé. Ale v sobotu,13:30, Špalíček. A pak asi dlouho do nedělního rána v hospodě. Krásy víkendů....:))
Ondra, přidáno 16.1. 2003 18:03:02
a uz je to zase tady, zase se budou hledat chyby, ktery ve filmu jsou. proc to proste neprehlednete.
Ruby, přidáno 16.1. 2003 16:53:59
U toho Legolasova skoku na Aroda je hlavně problém, že se tam otáčí kolem krku toho koně tak, že by mu musely překážet jeho nohy. A navíc nevím, jak by chtěl skočit PŘED Gimliho. To ho musel nějak odšoupnout dozádu a přitom ho neshodit... Ale já to beru prostě jen jako další legrační vložku, jako když Gimli nevidí přes hradby atd. :o)
Paaja, přidáno 16.1. 2003 14:12:39
Zatim sem cet jen knizku, ale tam se psalo, ze si Saruman vypestoval skrety kterym denni svetlo tolik nevadilo. A vypadni branka byla beznou soucasti opevneni. To ze na ni utocnici neutocili je ovsem vec jina.... :-)
batty, přidáno 16.1. 2003 12:05:42
A co rikate scene pri zpevnovani brany, kdy A+G vyjdou postrani brankou a ani za sebou nezamknou :) Jeste, ze si hloupi skreti te branky nevsimli. A jeste mi neni jasny, jakto ze se tam objevuji i normalni skreti i ve dne. Vzdyt svetla je porad dost.
batty, přidáno 16.1. 2003 12:01:13
Vic me vadi neprirozenost toho skoku.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 16.1. 2003 11:53:38
Legolas je prostě elf, člověk u něj musí posunout hranice. Mně to docela sedí. To máš jako u Bonda, tam jsi taky ochoten tolerovat hromadu šíleností :)
batty, přidáno 16.1. 2003 11:43:56
Mas na mysli ty ninjovske vykony? Uveritelne? Nejhorsi je to naskoceni Legolase na kone za Gimliho. Vypada to mega-umele
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 16.1. 2003 11:18:19
Batty: máš pravdu v tom, že TTT nejsou na tolik shlédnutí jako Společenstvo, to musím uznat. Ale za tou větou o soubojích si stojím, rozhodně mi tak připadají :o)
batty, přidáno 16.1. 2003 11:09:40
Ale vsichni prece vime, ze to jsou jen poskladane(Necetl jste nekdo Ragnarok? Zajimava podobnost konce)stare legendy, ale proc jsou vsichni zli cerni :)) Prumyslovy revolucionar Saruman je taky docela vtipnej. Ale i presto to mame radi
_Fly_, přidáno 16.1. 2003 10:58:25
Jirka: plives spinu na neco, cemu nerozumis. Tak nema cenu se s tebou spinit.
batty, přidáno 16.1. 2003 10:35:15
Spis bych rekl, ze se jedna o nedustojne pokracovani. Zatimco Spolecenstvo se mi do ted neokoukalo, zatimco Dve veze mi po tretim shlidnuti lezou krkem (no dobre poprve mi lezli oci z dulku). Ale oni to v extended verzi urcite vsechno napravi.(doufam)
batty, přidáno 16.1. 2003 10:28:36
"Někdo možná bude kritizovat, že se bitva až příliš zaobírá bojovými výkony Aragorna, Legolase a Gimliho, ale „o tom to prostě je.“ Tihle tři jsou nejlepšími bojovníky svých národů a na rozdíl od všemožných „Barbarů Conanů“ lze tomu, co v bitvě předvádějí, uvěřit" ... to si snad delas srandu, ty bojove sceny jsou vsechno, jen ne uveritelne. Conan je proti tomu 100x realistictejsi a ta jeho "hloupost" tam sedi mnohem vic nez kdyby to byl takovejhle filozof.
Maers, přidáno 16.1. 2003 8:07:38
Dnesssss!!!! konečně!!! ve 13:30!!!!! už se nemůžu dočkat, nemyslim na nic jinýho, chodim jako duch... a vo ničem jinym se s lidma ani bavit nemůžu :) no nic, už aby to bylo tady
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 14.1. 2003 11:45:20
Hele lidi, prostě na Jirku nereagujte. Je to jeho názor, tady s ním moc neuspěje a nemá cenu vyvolávat komentářovou válku. Nemá to smysl
jirka, přidáno 14.1. 2003 11:00:41
vazeni (ne)pratele,
chtel bych vas vyzvat, aby jste si uvedomili, ze cely PP je plytky pribeh, ktery v kostce by se vesel do kraticke novely o nekolika stranach. Ale prave tolkac, ktery byl velice vypocitavy a manazersky schopny, odhadl, jakou knihu si doba zada. Tak tedy na onen jednoduchy az infantilni pribeh nabalil spoustu vaty. Byt to dnes, podezrival bych jej z pouziti CTRL-C a -V z historickych textu a nasledneho search&replace postav a lokaci. protoze ale zil bez pocitacu, musim vyjadrit obdiv k usili, s jakym ony stare, pracujicim lidem vytvorene legendy vyhledal a vytezil. kdyz si uvedomime, ze vse psal na psacim stroji, je to vpravde uchvatne burzoasni dilo podporujici skomirajici feudalni rezim. je jen skoda, ze nedocenil tzv. product marketing a u marklinu a jinych dobovych vyrobcu hracek nezadal vyrobu plechovych robutku frodo, gandalf a podobnych. dnes mohly byt cenenym artiklem a tolkac sam mohl zit v bohatstvi.

kuba, přidáno 14.1. 2003 8:08:03
krucipisek znam to sice na zpamět ale přeto i tak se těšim jako maly jarda
Korath, přidáno 13.1. 2003 18:48:38
vulpes: Jo, asi by to bylo na čase.
arwenka, přidáno 12.1. 2003 17:21:47
už se na něho fakt těším jen mě trochu mrzí ten závěr podle měje Pán prstenů nej film na světě a určitě je lepší než nějaká čistá duše
vulpes, přidáno 12.1. 2003 12:27:10
Doufám, že tou předchozí zprávou to skončilo, nechávám se upozornit na komentáře k recenzi, ale na tyhle komentáře je hroznej pohled. Jirka : založ si někde místnost, dej to vědět a můžete se jít dohadovat tam...
Maers, přidáno 12.1. 2003 0:27:43
Jirka: dojdi si na psychiatrii pamrde
Ariana, přidáno 11.1. 2003 21:19:31
Výborná recenze.Ted se těšim do kina ještě víc než před deseti minutama:)
Korath, přidáno 10.1. 2003 23:48:59
Ona by to nenávist nebyla, kdybys věděl o čem mluvíš a mluvil pravdu. Ona to u někoho vlastně ani nenávist není, spíš pokus zastavit blbost u kořene. Ono odhalovat někoho blbostma a pitominama se totiž ani jinak nazvat nedá......
Jirka, přidáno 10.1. 2003 14:46:37
to je ale nenavisti na toho, kdo odhali o tolkavci pravdu a rozkryje ho. byl to zpatecnik. skoda jen, ze nepridal svych 5l krve do pudy bojiste na somme.

to je aspon film! ten toho PP2:WTC zastini zcela:
"V radostném prostředí internátu hornických učňů se rozvíjí příběh mladých chlapců, kteří osvědčili svou věrnost republice. Z dolu Engels je ražen překop na důl Ludvík, aby spojením obou dolů byl vytvořen velkodůl Engels. Cílem rozvratníků je překop zatopit bez ohledu na lidské životy a vytvoření velkodolu znemožnit. Ostražitostí učňů je však zločinu zabráněno. Film byl natočen za spolupráce zaměstnanců a hornických učňů z Čs. uhelných dolů v Kladně."

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 10.1. 2003 14:43:10
Cyprus: Glumův hlas je na Oscara. Přecházení mezi Glumem s Sméagolem je naprosto neskutečně... ufff ... dneska jsem byl na další press projekci a je to prostě paráda :)
Cyprus, přidáno 10.1. 2003 14:10:40
Osmo: Ty jsi tady asi dlouho nebyl že?
Ale recenze je výborná - teda i když jsem film ještě neviděl:-)

osmo, přidáno 10.1. 2003 13:22:19
(1) dík za recenzi
(2) hlasuju pro jenLOTR příspěvky
(3) někdo se zmínil o smrti Sarumana- je to dle mého názoru blbost, podle toho jakou hraje ještě roli na konci 3 dílu (Gríma nevyhodí sarumana ale palantír)

Cyprus, přidáno 10.1. 2003 10:44:08
To je škoda.
Takový lideé jako Denethor a pod. to tak trochu dokreslují - a co šišlání Gluma - to vypadá jak?
To co je v prvním dílé vypadá sice dobře ale moc tam toho není.

zufalec, přidáno 10.1. 2003 7:20:16
Ja se divim jaxe negdo muze dohadovat vo blbejch detailech tak krasnyho filmu jako je PP. Ja si ho poustel i na Stedrej den :-). Pro ty co kritizujou doporucuju: pucte si film Draci doupe, at vidite jak taky muze fantasy film dopadnout. Je to vetsi blbost nez Poulickuv kolotoc. Jen k ty bitve ze Dvou vezi: zatim je nejvetsi, ale do budoucna doufam ze negdo zfilmuje i Feistova Maga a to pak mistama bude krve az do pul platna.
Korath, přidáno 9.1. 2003 19:43:07
Petra: Au, tak tohle by ho mohlo i zabít, trošku jemněji pls. I kritika je potřeba:)) (i když uznávám že "ty výlevy" ani kritika nebyla.... spíš blábol úchyla kterej si nevidí ani na špičku nosu)
Petra, přidáno 9.1. 2003 18:00:43
Ahoj,teprve jsem si tuto stranku poradne precetla a koukla jsem i na zpravicky.Zajimalo by me,jestli ten clovek jmenem "JIRKA" ma vubec dusi,nebo je to jen nafoukanej idiot,ktery si nevazi dejin.Bez nich by tu nikdo z nas nebyl.Je smutne cist zpravy od dusevne chudych lidi.Obdivuju lidi,kteri maji uzasnou fantazii,nejen Tollkiena.Jirka:Zkus se nad sebou zamyslet,aby tebou lidi nemuseli pohrdat!
Anar, přidáno 9.1. 2003 12:01:56
Jirka se nejspíše řídí heslem podle sebe soudím tebe, ale každopádně je fakt že Duna je též vyjímečné a mnohdy nedoceněné dílo.
Petr: No se Zeměplochou bych středozem nesrovnávala,protože je to o něčem jiném.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 9.1. 2003 11:47:11
Cyprus: ani trošku, s ním se čeká až na Návrat Krále...
Cyprus, přidáno 9.1. 2003 11:25:21
Chtěl bych se zeptat: Denethor - už se tam taky nějak významně objeví nebo ne?
sauron, přidáno 8.1. 2003 23:35:28
fakt dobry
Lúthien Alwe, přidáno 8.1. 2003 12:32:14
Právě jsem si přečetla srovnání dvoou režisérů - Peter Jacson versus David Lynch a podobně.Městečko Twin Peaks, Ohni semnou pojď,Duna, Modrý samet a podobně proti Lotrovi. Lynch se mi líbí ale myslím, že moc fantazie neměl.Pravda vylést dneska s mečem,asi by lidem přišlo divné, Lynch nás alespoń nevtíravým způsobem naučil jíst koblihy, pít černé kafe,... ale co to je teprve mít Jeden prsten - někdy to znamená třeba tohle : Nedávno jsem slyšela nářky jedné maminky, která na adresu svého dítěte hrozila, že na Pána prstenů už nikdy nepůjde, potom co dostal atrapu Jednoho prstenu a snažil se s ním ovládat spolužáky a paní učitelku,která nebohému dítěti dala důtku za špatné chování, když ho spolužák se znovu skutým Narsilem (koštětem) honil po třídě ve snaze useknout mu ruku, protože mminulou hodinu dostal za 1 z matematiky a vykládal spolužákům ať se třesou, protože prsten mu to umožnil. :-)))
Lúthien Alwe, přidáno 8.1. 2003 12:13:48
Článek se mi velmi líbil, už jsem na Dvě Věže slyšela tolik recenzí a názorů, že mi to nedá a 16. vyrazím do Prahy.Moc se těším.Když jsem poprvé četla Hobita,Silmarion A následně i LOTRA velmi si mě knihy získaly.Možná mě trochu mrzí, že některé části jsou vynechány - mohylové vrchy a Bombadil, ale chápu, že režisér chce být originální.Fotky jsou slibné a doufám, že mě okouzlí i samotné pokračování.Nic méně už mám dost kritik prvního dílu, na kterém si tisk tak smlsl v podobě jedoucího auta,Frodovy nalíčené nohy apod. ale za vrchol stupidity považuji komentář - který se týkal Frodovy špíny za nehty.Trošku mě rozesmál, ale chtěla bych vidět nehty znechuceného autora a navíc bůhví proč, ale Tolkien kosmetický salon ani manikůru ve svém díle nepopisuje :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Hakunin, přidáno 7.1. 2003 23:09:52
ad: Jirka :
To co jsi si dovolil napsat o J.R.R. Tolkienovi přesahuje všechny meze dobrého chování, nevím jestli to máš v hlavě v pořádku, ale po přečtení tvého "komentáře" se mi chtělo zvracet hnusem, zamysli se nad sebou člověče, nemá cenu tvůj exces moc komentovat, ale řeknu ti jedno, potkat tě na ulici tak radši přejdu na druhý chodník aby jsi mě nenakazil svojí hloupostí

Petr, přidáno 7.1. 2003 20:04:07
Je to paráda a celkem cumim protoze ten chat co se tu rozjel je dost hustej. Tak ja se taky připojuju: Tolkien je jeden nebo nejlepsí spisovatel vubec. Středozem je uzasná a nemá na ní a ni Zeměplocha. To co stvořil je tak nádherny ze mne mrzí ze bylo tech knih tak malo. Potom co jsem je docet se mi zacalo po Středozemi stejskat!!! Ale opravdu a pral bych si tam zit.
Korath, přidáno 7.1. 2003 19:22:28
Jirka: Víš, nevím co tě k tomu vede, je to jasně tvůj názor, ale bezmyšlenkovitě kritizovat dokáže každý ucho. Přečti si dobře fanfanuv příspěvek protože to je všechno pravda. Pokud chceš Tolkiena kritizovat tak nevytahuj takový kraviny který se ti vylíhnou v hlavičce protože tohle je pro hodně lidi kteří do toho maj co kecat PAN spisovatel a radši se spíš drž pravdy. Nevím co ty děláš sám osobně ale dělat z někoho vola jen kvůli tomu že si píše deník v elfštině je snad jeho věc a tobě je po tom velký kulový. Jinak Duna je dobrá ale pokud se PP líbí tolika lidem tak na něm asi taky něco bude, ne? A třeba já historii studuju a není to zas tak hrozný
Jirka, přidáno 6.1. 2003 9:39:42
neexistujicim jazykem si psat denik, no to je teda vrchol. uz se nedivim nicemu. to i ti atreitove mluvili az na vyjimky (bitevni rec) anglicky.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 5.1. 2003 22:09:04
Wiper: čistého času? Nevím, asi čtyři hodiny + opravy hrubek :)
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 3.1. 2003 21:49:06
fanfan: na příspěvky tohoto typu nemá smysl moc reagovat. Je to typický pokus o komentářovou flamewar, to tady několikrát úspěšně testoval Galois...
fanfan, přidáno 3.1. 2003 20:17:08
Jirka: S tim pribrzdenym profesurkem jsi to prehnal. Tolkien byl velice vzdelany clovek znal asi 25 jazyku a Stredozem vytvoril zcela detailne (viz Silmarillion a Dodatky v Navratu Krale) Ze nekdo truchli po krajine detstvi je snad doprcic prirozene, to se da delat kdekoli na svete. Navic se vzdycky branil tomu hledat v PP nejakou alegorii (ekologie, I a II svet. valka a.p.) Zakladni material pro ispiraci tvorily stare severske sagy (Nibelungove-motiv prstenu, Edda a jine) ktere Tolkien znal velmi dobre. Jinak, abych to zkratil, Vytvoril svet, vytvoril ho velice komplexne, vcetne jazyku (elfstinou si nekolik let dokonce psal denik) Neni zde jediny casovy usek dejin Stredozeme,ktery by nebyl alespon letmo popsan. A co se tyce tech poznamek o lesich, Tolkien nikdy na severu nezil, zil v okoli Birminghamu a v Oxfordu posleze i na jihu u more (uz nevim kde), odkud je na anglicko-skotske pomezi dost daleko.
Ruby, přidáno 2.1. 2003 22:17:14
Sillmaril+Fero: Elrohir a Elladan tam jsou, jak v knize (jsou to samozřejmě Elrondovi synové), tak ve filmu, kde je ale máme možnost vidět jen na Elrondově radě, kde sedí z obou stran jeho křesla.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 2.1. 2003 19:54:48
Jirka: poněkud ujetý výlev, na který mohu reagovat pouze tak, že co se Duny týče, tak máš naprostou pravdu. Je to téměř stejně dobře stvořený svět se svojí kulturou a vším, co k němu patří.
Jirka, přidáno 2.1. 2003 16:21:04
hloupost o stredoveku !
jedina jakakoliv ceska pohadka je inteligentnejsi nez tento rozmachly a nudny opus pribrzdeneho profesurka stizeneho kohakovstvim a neschopneho stihat beh doby, vytvorivsi si mediaevalni nahradu soucasneho sveta.
ja bych tak slovne neexhiboval proti jeho dilu (ehm, tedy spis zapiskum), kdyby se nestalo z mi nepochopitelnych duvodu takovym kultem. co je krasneho na stredoveku ? neni neskutecne lepsi trebas duna ? k te mam taky sve vyhrady, ale navzdory nim je to krasne dilo, nedavno krasne zfilmovano, byt v lacine TV versi. Lynchovu uchylnost rad nemam. presto neni tak doceneno jako vyprava par blaznu a mutantu co se msti jablonecke bizuterii vhazovanim jejich produktu do cinne sopky.

kdyby tenkrat v anglii tezarske firmy neznicily cca 95% lesu na anglicko skotske vysocine, tak by PP nikdy nevznikl. profesor (pozor ! neni to narazka na Vaclava Profesora Klause, cestneho Predsedy !!) by pobihal mezi duby i s svou oblibenou prostitutkou co ji pri oralu tahal za usi (podle ni napsal arwen). ale protoze mel deprese z zniceni krajiny sveho mladi, vylil je do teto sve knihy.
pokousel jsem se v dobre vire do toho nesmyslu proniknout. je to ale tak nudne a tahle, ze se to neda.

svet s historii, geografii a vsim okolo je i duna. duna je lepsi ! a je to chytlavy a ctivy probeh.

Cristi, přidáno 1.1. 2003 16:12:40
Takze, ked som sa konecne preluskala tou horou prispevkov k tomuto clanku chcem nieco povedat aj ja.
Predebatovali ste tu fakt vsetko mozne,
no ja sa vyjadrujem k tomu, ze sice sa film neprdrziava celkom knihy a kniha aj film maju inu atmosferu, Jackson
ju vytvoril vyborne. Bravo!

Nenymir, syn Nemirův; Enja a Katka: Tak to sme uz styria:-)).




Cristi, přidáno 1.1. 2003 16:12:38
Takze, ked som sa konecne preluskala tou horou prispevkov k tomuto clanku chcem nieco povedat aj ja.
Predebatovali ste tu fakt vsetko mozne,
no ja sa vyjadrujem k tomu, ze sice sa film neprdrziava celkom knihy a kniha aj film maju inu atmosferu, Jackson
ju vytvoril vyborne. Bravo!

Nenymir, syn Nemirův; Enja a Katka: Tak to sme uz styria:-)).




Fero, přidáno 31.12. 2002 21:28:53
No knihu som cital pred 13 rokmi tak si to uz moc nepamatujem ale vo filme ziadny Elrohin a Eledan nebol... teda aspon som tam nic take nepostrehol.
Sillmaril, přidáno 31.12. 2002 19:44:08
Chťěla bych se zeptat jsou ve TTT Elrohín a Elladan?
Ornendil/Thovt, přidáno 30.12. 2002 22:01:28
Krysař: sem rád že sem to neviděl... viděls Kulla? ten patří do kategorie filmů u kterejch lituju že sem viděl aspoň kus...
Bel: musím souhlasit, ve filmu je Conan znázorněnej jako vobrovská tupá hromada svalů a Arnie tohohle dojmu jenom přidal svým inteligentním výrazem

Lola, přidáno 30.12. 2002 21:44:39
Tyhle stranky jsou fakt bozi!Nejlepsi
co znam.:-)

elwen, přidáno 29.12. 2002 13:32:21
Za tuhle recenzi vážně díky moc, po jejím přečtení určitě nebudu až do premiéry v noci samým napětím spát. Uf, to, že ve filmu vystupuje Arwen minimálně mne těší...proslýchaly se o její postavě totiž šílené zvěsti:( Ale když je to tak jak říkáš, snad tu její postavu i přežiju...Ten Faramir mne mrzí, byla to má nejoblíbenější postava, dofám, že alespoň ten herec je odpovídající...Moc hezky píšeš, člověk si rád přečte recenzi od opravdového nadšence...Díky!
Gwirthlin Aiarlen, přidáno 28.12. 2002 15:50:20
Skvělá recenze, jakou jsem si zrovna potřebovala přečíst! Upozornila mě, na co si mám dát pozor (třeba Faramir by mě bez varovaní nejspíš pokazil dojem z filmu). Tedˇ se těším do kina dvojnásob.
Okeya, přidáno 27.12. 2002 23:01:21
No, upřímně, mně to zas tak skvělé jako některým lidem níže nepřišlo, dal bych tak 7 z 10. Snad se zmůžu na recenzi později. Rozhodně mne vadil useknutý konec, určité opakování efektu prvního dílu, přidaná část s Aragornem a scéna Arwen-Elrond, změna Faramira a vůbec celé nálady oproti knize, dělání komické figurky z Gimliho atd... Naopak skvělý mi přišel Glum, a vlastně všechny animované věci jako enti, hodně přesvědčivý byl Červivec a i Eowyn, pěkná mi přišla třeba scéna hledání hobitů v kupce skřetů s prostřihy. Po technické stránce byl film moc dobrý ... no tak nějak smíšené pocity.
Fero, přidáno 27.12. 2002 18:57:57
TWO TOWERS = Najlepsi Film Vsetkych Cias.
Bol som na premiere Two Towers a musim povedat ze som filmovy fanatik pozeram vsetky filmy kazdeho zanru, ale nieco take ako Two Towers tu skutocne este nebolo. Zo zaciatku som bol aj skepticky a hovoril som si ze Fellowship nie je mozne prekonat. No hned prvych 5 minut v kine presvedcilo kazdeho ze Peter Jackson je boh a nie reziser. Nemam slov. A akekolvek superlativy nedokazu opisat pocity ktore zazijete v kine pri sledovany Two Towers. Tento film je prielom v kinematografii. Treba vidiet. Opisat slovami to nejde...

Renno, přidáno 27.12. 2002 17:59:20
Diky za recenzi, Bele, vim, na co si mam dat v kine pozor a nebudu tak zklamany jako kdybych to videl bez varovani...
Aevenien, přidáno 26.12. 2002 22:44:55
Myslím, že se to celý od původních motivů Tolkiena trochu odklonilo. Časy se mění - Hobita psal původně jako příběh pro pobavení svým dětem a Pána Prstenů mu ve vydavatelství ani nechtěli vzít, protože byl příliš objemný a teď ten obrovský humbuk okolo, všude na člověka kouká filmový Frodo a Gandalf; moc komerční a jiný to už asi nebude. Části příběhu se ztratily - co třeba Tom Bombadil?
A to starší vydání knížky Hobit s kreslenýma obrázkama bylo přece krásný.
Ale dík za pěknou recenzi, aspoň trochu vím, co mám čekat :-)

Nenymir syn Nemirův, přidáno 26.12. 2002 22:43:20
Ahoj krisulo,je radost potkat rozumného člověka který se drží tématu. :--)
krisula, přidáno 26.12. 2002 21:52:03
no ludia zacala som si citat tieto vase komentare ale uz ma z nich boli hlava. ved tu dikutujete o vsetkom uinom, len nie o TTT. takze aby som pisala k veci...tato recenzia ma trochu sklamala...mrzi ma zmena faramira lebo som ho mala fakt rada...aj entovia...ale aj tak sa na ten film velmi tesim. videla som ukazku a ta vyzerala fakt dobre. ale v podstate ma ta recenzia aj ukludnila...totiz v niekzotych !nuôlvarnych" casopisoch sa objavili take senzacie zevraj arwen, aragorn a eowyn sa zapletu do niakeho milostneho trouholnika...no proste skoro som sa poskladala. ale mrzi ma ze film sa konci skor ako kniha...totiz ten koniec knihy vol sice deprimujuci ale fakt dojimavy. ale ako poznam PJ, urcite z Dvoch Vezi sklamana nebudem. :o)
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 26.12. 2002 19:06:56
Maers: ale neřekl jsem, že je to Magor. Za tím, jak se Arnie chová ve filmu, si stojím. Z ducha knižní postavu to má naprosté minimum a tvé ukázkové "dialogy" nic hlubšího neukazují, jsou to jen tvrďácké hlášky. Ale IMHO se tu stále řeší Conan a to mne pěkně štve. Jděte si s tím do příslušné místnost na forum.jcsoft.cz
Maers, přidáno 26.12. 2002 16:32:49
Belcarnenovi: tak soráč, že mluvim sprostě, už mi tak huba narostla:) A prý si neřek nic špatného o Conanovi?
Podivej se na svůj komentář "přidáno 22.12. 2002 20:01:46" a uvidíme kdo potřebuje nový brejle:) Píšeš tam přesně: "Ve filmu je to skutečně bezduchá, kolem sebe mlátící postava"
Tak mě neštvi! Hájim pouze pravdu...

Krysařovi: jo máš celkem pravdu. žádnej z filmů (leda by měl tak 15 hodin) nemůže dosáhnout duše Tolkienova díla.
Ale vem si: ta hudba, ty scenérie, ti skřeti, ten balrog, ti nazgulove, to všechno navozuje pocit toho, že příběh Pána prstenů prožíváš s hlavními hrdiny... a o to tu de, ne?

Krysař, přidáno 26.12. 2002 15:44:02
Thovtovi: No, jestli je Conan Ničitel považovaný za film kategorie B, tak Rudá Sonja je asi tak D. Arnold tu hraje nějakýho kněze a od Conana se liší pouze jménem.

Maersovi:Je fakt, že jak v knižním, tak filmovým Conanovi je zahrnuto dost filosofickejch myšlenek a názorů (viz časopis Pevnost).
A co se filmu Pána Prstenů týče, můj názor je, že režisér udělal nádhernej obal se scenériemi, ale "duši" to nemá žádnou.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 26.12. 2002 11:38:08
Maers: nic takového jsem ani v recenzi ani v komentářích nenapsal!!! A ty ke všemu používáš vulgární výrazy a podobně, to se mi zrovna na tomhle webu vůbec nelíbí. Buď se chovej slušně, nebo choď jinam...
Maers, přidáno 26.12. 2002 1:06:03
Sory vole, se neposer, sem se jenom nasral když si napsal že ve filmu je Arnie tupej magor. Hájim pouze pravdu...
Maers, přidáno 26.12. 2002 1:03:31
jo a pokud de vo srovnání Conana a PP jako filmů - proč ne? Tady nejde o to srovnávat děj a myšlenky příběhu. Tady de vo vystižení atmosféry světa, který stvořili původní autoři - tj. Howard nebo Tolkien. To podle mě v prvním Conanovi vyšlo na výbornou, celkově vystihli Howardovi myšlenky a Conanovu
vážnost v honbě za pomstou (viz. povídka
Královna černého pobřeží). Tak proč bychom nesrovnávali i s PP? Myslíte si že se Jacksonovi a všem těm střihačům a grafikům a dalsím lidem podařilo vystihnout fantastické myšlenky jednoho oxfordského profesora? Já sem zatim viděl je SP (DD zatim ne - ale chystám se) a musím říct, že zatím ano. Viděl sem SP několikrát a i kdybych knihu nečetl (přečtena 5x), jisto jistě bych se zabořil do světa, kde dobro bojuje se zlem, kde jsou válečníci odvážní a elfky plné sex-apeelu :) Jde jenom o tu atmosféru toho světa, a to se zatím Jacksonovi a spol. povedlo, už se těším na Dvě věže!!!!!!!!!!!!!!

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 26.12. 2002 0:59:36
Hmmmm ... fakt díky za komentáře "k věci" ...
Maers, přidáno 26.12. 2002 0:52:18
Přesně! až žije Conan! každej kdo ho uráží je hlupák a idiot co nepochopil základní myšlenku Conana jako přípěhu - ať už ve filmové či knižní podobě. Conan že je ve filmu tupej? To si vykládáte lidi čim? že řekne jedno slovo za půl hodiny či co? A moudré přísloví "Mlčeti zlato" vám nic asi neříká - tak to ste pěkně tupý! A co stylový hlášky ve filmu?
Conan: "Co je to?"
Subotai: "Civilizace. Stará a zkažená."
nebo když fanatici Hadího kultu řeknou Conanovi ať se zbaví koně a zbroje a sestoupí na zem - on jim odpoví: "Na zem bude dost času v hrobě."
NO!?? Howardovy původní povídky vystihujou jednu filozofii - barbarismus a fatalismus, nic víc. A tydle dvě slova využívá naplno i film Conan the Barbarian. Takže mě lidi neserte nebo vám z vašich střev udělám oprátku!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ornendil/Thovt, přidáno 25.12. 2002 22:10:09
Rudou Sonju sem neviděl co je to za filmek? já teda myslím že to je "Conanka", vyveď mě z omylu...
Krysař, přidáno 25.12. 2002 15:10:49
Thovotovi: Sorry, neúmyslně jsem si spojil Rudou Sonju s Conanem...už holt nejsem nejmladší:-)

vulpes, přidáno 25.12. 2002 0:49:30
JC: tak to ti závidím, já poslední dobou spím tak 5 hod. denně, ale že by to bylo někde na nějaký práci vidět, to teda ne.
Ornendil/Thovt, přidáno 24.12. 2002 21:45:56
vulpes: tohle snad není hádka, asi si eště nezažil vopravdovou hádku... zatím to je jen pohodová diskuse
to "všeho s mírou" už tady je a vostřejc se hádat nechcem, neboj (-:

Ornendil/Thovt, přidáno 24.12. 2002 21:41:00
Konrád: poď na forum na místnost Conanovi věnovanou, tady to fakt nemá smysl řešit... teď jen řeknu že s tebou nesouhlasím
Krysař: myslím že CtB je jeden z nej filmů fantasy protože jich je málo, jinak teda nic moc... CtD už je fakt HNUS a... voni sou eště jiný filmy vo Conanoj? taky bys moh přijít na forum...

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 24.12. 2002 21:15:58
vulpes: Štedrý den, 21:15 ... ano, někdy i spím :o)
vulpes, přidáno 24.12. 2002 19:01:38
Jsem tu poprvé a pročítal jsem komentáře. V zásadě se všichni dohadujete o ničem a zkoušíte porovnávat jabka s hruškama. Conan, HP a LOTR jsou všechno fantasy filmy a těch moc není, tak proč si je navzájem pomlouváte? Stejně už tak jsme (my co máme rádi fantasy a sci-fi) v očích mnoha lidí za blázny, tak proč se budem hádat a škatulkovat ještě mezi sebou? Návštěvnost HP a LOTRa v kinech neznamená, že ty milióny lidí po celém světě jsou fanoušci fantasy. Spíš to je v současnosti móda, kdo chce být "in", musí to vidět a čím dřív, tím líp.
Připadá mě to jak s tím dělením Československa. Po rozpadu se málem osamostatnila i Morava, od té by se mohlo odtrhnout Slezsko, od Slezska třeba Ostrava, od Ostravy nějaká ulice, atd..... Tak to chodí, každej má na něco jinej názor a všechno je to jen o toleranci. Takže Krysaři, Sandy a jiní - dohadovat se můžete, ale všeho s mírou. Všichni máme rádi pohádky, možná jsme díky tomu vyvolení, možná prokletí.
Jo a nakonec : recenze je fajn, JC je špička, jen by mě zajímalo, kolik hodin má jeho den a nebo jestli někdy taky spí?

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 24.12. 2002 15:09:20
Nenwen: časové důvody jsou IMHO naprosto logické, pokud mluvíš o snaze zachovat návaznost jednotlivých linií, aby se všechny odehrávaly ve stejném čase...
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 23.12. 2002 22:11:50
nenwen: určitě se tací najdou, ale já ten dojem nemám. PJ se fakt snaží, většina jeho kroků je poměrně dost pochopitelná (i tam změna Faramira a elfové ve Žlebu). Nelíbí se mi, ale to je tak všechno, co mohu dělat...
Katka, přidáno 23.12. 2002 21:16:34
NENYMIR SYN NEMIRŮV a ENJA: Nebojte se, nejste :o), já taky miluju oboje :o) A hlavně si myslím, že není fér porovnávat jednak HP a PP vůbec (to bychom taky mohli začít porovnávat Tolkiena a Pratchetta, umíte si to představit?) a taky (v případě HP) není fér porovnávat knihy a filmy. Kdo viděl oba filmy Pottera, ale knihy nečetl, nemůže ho Potter výrazně zaujmout (podotýkám, že mám Pottera opravdu ráda, četla jsem všechny díly několikrát česky i v originále... a už dávno nejsem dítě :o), takže to není takové to dětské bláznění). Mně se filmový Harry líbil - jako ilustrace ke knize, pěkná podívaná, ale kvalitativně, s důrazem na nějakou uměleckou hodnotu, to samozřejmě není nic extra. To, že "soupeří" s PP, je pouze v tom, kolik vydělá, na to nesmíme zapomenout. Nemá to nic společného s kvalitou filmu, nikdy.
Brennos, přidáno 23.12. 2002 20:34:25
Krysař: Tak jsem se prokousal přízpěvky... ale tvůj názor na herecké výkony mě opravdu vyrazil dech (a upřímně rozesmál). Chceš porovnávat herecký výkon A. Schwarzeneggera s Ianem McKellenem (a vlastně i se všemi ostatními)??? Arnoldovo herectví v Conanovi = kamenná tvář!!! Ovšem nic proti tomu, roli to sedělo. Naproti tomu všechny role v PP byly ZAHRÁNY bezchybně a podmanivě... opravdovým herectvím. Jestli mi tohle chceš vyvracet, tak asi nemá smysl se s tebou vůbec bavit, protože herectví asi ani za mák nerozumíš :o)
Enja, přidáno 23.12. 2002 19:57:10
Nenymir syn Nemirův:neboj se, nejsi..:-)
Enja, přidáno 23.12. 2002 19:54:12
Když už jsme u HP...mně osobně 1. díl místy dokonce i nudil, ale doufám, že třetí díl už bude lepší(bude se měnit režisér a snad dokáže knížku této kvality převést do neméně kvalitního filmu, což se tomu komediantovi, který se chlubil tak nanejvýš tím, že natočil Sám doma a jemu podobné filmy, prostě a jednoduše nepodařilo). Ale opravdu si myslím, že HP tvůrci si mohli dovolit do tohoto projektu vložit nejméně tolik peněz jako jiní do LOTRa, a vytvořit tak fantastický film na LOTRovské úrovni. Nevím, proč to neudělali. Mně to přišlo jako velkej podraz...věděli, že jim na to lidi půjdou, tak proč se s tím filmem víc paplat, že?:-( Všechny efekty mohly být 1000x lepší, žádní kentauři, ze kterých čiší počítače, ani Bradavice, který vypadají jako postavený z Lega...to mě štvalo úplně nejvíc.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 23.12. 2002 19:47:45
Krysař: ehm ... klidně si o tom popovídáme. Zrovna to vymlácení nazgúlů je jedna z chyb, o které se mezi fanoušky dost mluvilo. Několik poměrně dost prestižních filmových festivalů oceňovalo herce ze Společenstva, speciálně Gandalfa. Nemyslím si, že to bylo "jen do počtu" ...
Krysař, přidáno 23.12. 2002 19:26:59
Zřejmě se asi fakt shodnem jenom na tom, že se Conan a PP nedá srovnávat.
Jenom taková poznámečka: V Conanovi možná vypadá směšně a nereálně, že nějakej chlápek vyseká pár jezdců na koních, ale to že Aragorn v pohodě rozpráší Nazguly (ze kterých má vítr i Gandalf), nad tím se nikdo nepozastaví...
A herecké výkony? Mám pocit, že byste dali Oskara i Felixu Holzmanovi, kdyby hrál Gandalfa:-)
Rád si o tom prodiskutuju na premiéře Dvou Věží.

Sandy, přidáno 23.12. 2002 18:34:36
Můj názor na Haryho Pottera. Viděl jsem jedničku: nic moc, maximálně dvaž tři originální npady, ale jinak nuda, nuda, šeď, šeď. Dvojku jsem prohlížel hlavně kvůli tomu skřítkovi zezačátku a můžu klidně a bez rozpaků říci: GLUM NEMÁ KONKURENCI.
Krysař: Souhlasím s Belem. To už měl větší herecký projev Oto Šimánek v Panu Tau než Arnie v Conanovi! :o)

Nenymir syn Nemirův, přidáno 23.12. 2002 18:20:34
A už zase se to vyhranilo. Jsem jedinej člověk na planetě, co miluje PP i HP?

Renfri, přidáno 23.12. 2002 17:07:51
Viete, podľa mňa je nefér, keď niekto porovnáva HP a LOTR, môj osobný názor je totiž takýto:
1.Harry Potter
K.M: je fajn film, lebo je prvý o HP, ale mne sa zunoval už na tretí krát.
T.K. je len puzzle dôležitých scén a je trocha od veci. (Dobby je hnusný)
2.Pán Prsteňov
Je taký skvelý, že ani nenachádzam slov na jeho ohodnotenie.

V mojom okolí je plno potteronamiakov, ktorí ani nevedia, o čom PP je a podceňujú ho. Príklady:
1.Moja kamoška (Je mierne šibnutá, pokiaľ ide o HP, ale v podstate je fajn) dostala kazetu HP, ale neotvorila ju a doteraz ju skladuje v skrini ešte pre istotu zabalenú v uteráku, aby do nej nenapadal prach a aby sa zachovala aj pre jej deti. (ani ja by som s kazetou LOTR tak nevystrájala)
2. Moja druhá už zrejme bývalá kamoška na LOTR vie iba nadávať (preto sa s ňou už nerozprávam, lebo keď ma vidí, už spustí príval nadávok),raz nikomu v triede nedovolila, aby sa dotkol časopisu, v ktorom bol článok o HP, pričom ten časopis nebol ani jej. Mohli sme si pozrieť až so súhlasom jeho ozajstnej majiteľky.

Som z toho na nervy, že nemám nikoho, kto by si mohol so mnou o LOTR pokecať, takže, ak je niekto v podobnej situácii a prečítal si môj vyčerpávajúci komentár, nech mi pošle mail, prrrrrrrrosíííííííííííím!

Aby to nebolo od veci, tú skvelú kilometrovú recenziu veľmi oceňujem.

Konrád, přidáno 23.12. 2002 16:15:41
Barbar Conan je bezesporu jeden z nejlepších fantasy filmů.Souhlasím, že Lotr a Conan se nemůžou spolu srovnávat, protože ve své podstatě jde o 2 úplně odlišná díla, která jsou zasazena do fantasy světa.A pro kritiky hereckého výkonu A.Schwarzeneggera:Arnold zahrál Conana takového, jaký měl být-tedy zahrál barbara.
Reyden, přidáno 23.12. 2002 13:51:54
stejne si myslim ze vceli medvidci by strcili jak conana tak lotra do kapsy ;-p
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 23.12. 2002 13:24:35
Krysař: co se herecký výkonů týče, asi nejen já se s tebou budu rád hádat. Cate Blanchett je IMHO v roli Galadriel dokonalá, i když má relativně málo prostoru. Ian McKellen jako Gandalf nemá v podstatě chybu... a tak dál :)
[]D[][]V[][]D, přidáno 23.12. 2002 13:22:08
Krysar: srovnavat LotR s Conanem podle me nelze... "Conan je drsná fantasy realita" ? Leda by do fantasy reality patrila moderni chemie, steroidy, Philishave, solarium a olejicky.
Krysař, přidáno 23.12. 2002 13:06:23
Belcarnenovi: Kdybych nečetl knížku, řekl bych o Pánu Prstenů, že je to docelá hezká pohádková road movie s nádhernou scenérií a nezapomenutelnou sekvencí vyvažování kamennýho schodiště...a stejně tak může působit i Conan.

Thovtovi: Měl jsem samozřejmě na mysli "Barbara Conana". Ostatní díly jsou opravdu děsný. A že je můj názor ojedinělý? Myslím, že by se dva tři lidi stejnýho názoru našli.

Sandy: Opravdu nechápu jak můžeš mluvit o hereckých výkonech zrovna v Pánu Prstenů? Jedinej, kdo tam jakžtakž opravdu hraje je představitel Froda...v tomhle směru není jak Conanovi tak PP co vytýkat.

Ale jak jsem řekl, není fér srovnávat tyhle dva filmy, už jenom proto, že Pán Prstenů byl favorit dřív, než vůbec přišel do kin.

Ylix, přidáno 23.12. 2002 11:47:19
taky si myslím že nemá cenu srovnávat Lotra s Harrym, a TTT a tajemnou komnatu už vůbec ne, ptž mám pocit že TK nemá moc šanci...nevim, ale tenhle film uz me tak nenadchnul jako Kámen Mudrců, takže asi nemá moc šanci proti (snad stále se zlepšujícímu) Pánu prstenů:) Nemohli byste někdo malinko popostrčit čas aby už byl leden?:)
Aldar, přidáno 23.12. 2002 10:12:46
Podle toho, co jsem si tady přečet, se mi zdá, že druhej díl splní očekávání mnoha lidí a řekl bych, že jím budu i já.:-)))
filipa, přidáno 23.12. 2002 8:59:30
Prečo porovnávate Harry Pottera s Pánom prsteňov ??
Harry je kniha pre deti (squelá), a aj film je natočený tak, aby oslovil predovšetkým deti (ten sa mi až tak nepáči).
Podľa mňa sú tie dva filmy neporovnateľné, aj keď ich celý čas všetci stavajú do pozície rivalov. Aj zloženie publika je iné, na PP 4 až 5-ročné deti nikto nevezme.

Reyden, přidáno 23.12. 2002 8:56:15
btw Conan byl do doby Lotra jediny poradny fantasy film ... a kraloval kolik? 15 let? ;-) a i presto ze se mi Lotr moooc libi tak Conana nezavrhnu .... mozna i proto ze bych si to rozhazel s Cromem ;-o
Reyden, přidáno 23.12. 2002 8:54:44
Muhahahahaha lidi ja mam v ruce sberatelskou edici Lotra ;-))))))))

ty sosky jsou super, soundtrack uz bohuzel mam, a cd zkouknu uz ted v praci ;-)

[]D[][]V[][]D, přidáno 23.12. 2002 4:05:23
Nenymir: nic proti Kubrickovi a dalsim, ale proc kombinace mrtvych reziseru a duchodcu ?

el, přidáno 23.12. 2002 0:28:26
Bel:jo Conan...a James Bond..? Nemaj oba modré oči???(jako Frodo ;o) )Bond chodí myslím víc oblečenej,ne?
Nenymir syn Nemirův, přidáno 23.12. 2002 0:27:44
Bel:Byl by to FILM, ne nedokonalá ilustrace ke knize.

Za geniální považuji rodinu Potterových - James, Lilly, kmotr Sirius. Přijde mi to jako intimní něžný průvodce velkými událostmi. V Tolkienovi by měl celý HP asi tak jednu dvě kapitoly:--)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 23.12. 2002 0:19:34
Nenymir: ta jména co jsi vypsal by byla naprosto špatná volba. Byl by to mnohem více "jejich" film než Tolkien. PJ se snaží ...

U Pottera bylo možné srovnávat Kámen mudrců a Společenstvo. U Tajemné komanty a Dvou Věží bych raději moc nesrovnával, protože ač se mi TK docela líbila, Dvě Věže ji zadupou do země. Dobby je proti Glumovi plastiková figurka a tak vůbec :)

Nenymir syn Nemirův, přidáno 23.12. 2002 0:15:16
Od začátku si myslím, že PJ není dobrá volba; Bergman, Kubrick, Branagh... to by bylo o něčem jiném.

Bel: Hele zmínit se o Harry Potterovi by bylo na vraždu, že jo?:--)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 22.12. 2002 23:59:24
El: asi jsem toho prozradil už tolik předtím, že sem se to nevešlo :-D A díky za komentář bez zmínky o Conanovi. Jestli se tu ještě bude řešit, tak do recenze dám místo něj Jamese Bonda a můžeme u téhle recenze místo Dvou Věží probírat Die Another Day :-D
el, přidáno 22.12. 2002 23:56:18
UUUUhhhh.Tak snad se mi trochu ulevilo...Pořád tady někdo slintal nad třicetiminutovou bitvou a já bitvy nemám ráda...Mám ráda tři "honiče",mám ráda hobity ve Fangornu a postavičky zahalené dýmem,jež se vynoří z mlh před Železným pasem...A mám SAKRA ráda Faramira z knížky.GRRR.:o/ Ale vpodstatě jsi mě Bele uklidnil.Mimochodem jak to děláš,že napíšeš hezkou recenzi a nic moc neprozradíš???
Ornendil/Thovt, přidáno 22.12. 2002 23:07:24
Conan v knižní podobě je docela promakanej, to jen že ve filmu z něj Arnie udělal tupouna... Krysaře teď moc nechápu, protože Conanovy filmy sou hnusný a to "z jeho první příčky ho nesrazí ani Pán Prstenů" je docela ojedinělej názor...
Ropka, přidáno 22.12. 2002 22:47:11
Drobná vsuvka: Barbar Conan je postava, která ve mně vyvolává údiv. Okupuje nejen televizi ale i knížky světových autorů (viz TTT či můj milášek Pratchett). Kde jsou středověcí mí milovníci? :::::-(
Jana Mullerova, přidáno 22.12. 2002 22:14:10
Jestli se mi to nezda, tak PJ vytvoril dve dost rozdilne verze FotR. Nejdriv akcni film pro kina a potom prodlouzenou (ale vlastne znovu sestavenou) verzi, ktera ma mnohem bliz k Tolkienovu pribehu. (Mne se libi obe dve :-)) Treba to udela i s TTT, kazdopadne se na vsechno tesim a dekuji za vsechny spoilery, zas budu film do detailu znat jeste pred premierou, a na premiere stejne uzasem nezavru pusu :-)
Neral, přidáno 22.12. 2002 21:47:28
A nabodne se na na to kolo, nebo ho zabije Červivec?
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 22.12. 2002 20:01:46
Krysař: knižní Barbar Conan a jeho filmová podoba jsou dvě naprosto odlišné věci. Ve filmu je to skutečně bezduchá, kolem sebe mlátící postava. A Helmův žleb je skutečně Bitva s velkým B, počkej až to uvidíš. Ale zrovna o tomhle by tu diskuze asi být neměla :-/

Enja: příběh filmových Dvou Věží, jak je ostatně v recenzi napsáno, končí ještě před momentem, kdy Saruman zemře. To uvidíme až v Návratu Krále.

Sandy, přidáno 22.12. 2002 18:37:42
Krysař: Barbar Conan je oproti Společenstvu a hlavně oproti Dvoum Věžím naprosto syrový příběh, bez nápaditosti a hlavně bez větších (jestli vůbec nějakých) hereckých výkonů. Prostě byl točen v jiné době s naprosto odlišnou mentalitou. Conan je pouze a jen trapná figurka bez myšlení. Konec diskuze.
Enja, přidáno 22.12. 2002 18:34:04
TAK UMŘE TEN SARUMAN NEBO NE???
Krysař, přidáno 22.12. 2002 16:53:49
Nechápu, proč se autor článku naváží do Barbara Conana, který je stále, co se fantasy filmu týče, nepřekonatelný a z jeho první příčky ho nesrazí ani Pán Prstenů. Vlastně je to docela nefér srovnávat tyhle dva filmy. Conan je drsná fantasy realita, zatímco Pán Prstenů je spíš pohádkový příběh.
A že se bitva odehraje bez krve a vyhřezlých vnitřností? Pak to asi není bitva, ale plácání novinama přes hlavu :-)

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist