Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

8.10. 2002Súlwen AlasseaZbarvení vlasů hlavních hrdinů Pána prstenů v knize a ve filmu
Zbarvení vlasů hlavních hrdinů Pána prstenů v knize a ve filmu

Jistě jste si všimli, že jedním z témat, které obvykle rozviřuje diskusi nad fotografiemi z filmů Společenstvo prstenů a Dvě věže, je zbarvení vlasů jednotlivých postav (pokud ovšem opomenu zbarvení očí a barevné kontaktní čočky, oblíbené to téma obdivovatelek jednotlivých herců :-)). Většina z nás si také všimla, že některé postavy ve filmu se zbarvením svých vlasů odlišují od hrdinů v Tolkienových knihách. Proč? Těžko určit. Režisér však k této volbě má jistě své důvody. Podívejme se tedy jak to se zbarvením vlasů u Tolkienových hrdinů je.

Hobiti
Hobiti vstupují do příběhu jako první rasa Středozemě. Přestože se v mnoha vlastnostech odlišují od "Velkých lidí" není sporu o tom, že jsou jejich vzdálenými příbuznými. Dělí se do tří více méně odlišných kmenů: Chluponozi, Stati a Plavíni. Vlasy mají kudrnaté a zbarvení jejich vlasů je obvykle hnědé v různých odstínech. Například Plavíni mají vlasy světlejší. Chluponozi jsou na druhou stranu spíše snědší. A pokud je řeč o vlasech, dovolím si ještě krátkou poznámku týkající se vousů. Hobitům, s výjimkou některých Statů, totiž vousy nerostou (pravděpodobně to kompenzují osrstěním svých dolních končetin :-))
Jinak než hnědě zbarvené vlasy jsou u hobitů vzácné. Výjimkou bylo mnoho dětí narozených a počatých v roce 1420 krajového letopočtu, které měly vlasy zlaté. (Koneckonců i dědičnost má své výjimky a v jednom roce se nám mohou hromadně projevit všechny recesivní alely :-)).

Lidé
Obecně, jak jistě víte z vlastní zkušenosti, lidé mohou mít jakoukoliv barvu vlasů. U některých národů však určité zbarvení vlasů převažuje a jiné se naopak nevyskytuje (Asi velmi obtížně byste hledali blonďatého Jižana nebo černovlasého Rohira).

- Dúnadani a Hraničáři
Severští hraničáři jsou v podstatě potomky vznešených Dúnadanů. Jako u takových u nich tedy spíše převažuje tmavší zbarvení vlasů, i když to není podmínkou, a pochopitelně šedé oči. Aragorn, či chcete-li Chodec, Elessar, má vlasy tmavě hnědé. Boromir má vlasy tmavé a oči šedé. Toto jsou dvě hlavní lidské postavy vystupující ve Společenstvu prstenu. Nesmíme však zapomenout na Ječmínka Máselníka, který nemá vlasy žádné.
Ve Dvou věžích se nám objevují další lidé - Gondorští, Ithilienští hraničáři. Většina z nich má opět vlasy tmavé, koneckonců jsou to potomci Dúnadanů. U Faramira je jistá změna filmu oproti knize. Zatímco v knize má vlasy havraní (černé) ve filmu jsou spíše světlé (Přiznejme si, že k zlatovlasé Éowyn se rozhodně více hodí Faramir s havraními vlasy :-)). V Návratu krále se pak setkáme s Denethorem, otcem Faramira a Boromira. měl by být šedovlasý, koneckonců ve svém věku již na to má nárok. Další postavou je kníže Imrahil. I on by měl být tmavovlasý se šedýma očima. Stejně jako Barahir a Beregond. To jsou však již postavy z Návratu krále, a tak se nechme překvapit.

- Rohirové
Ve Dvou věžích se nám to lidskou rasou začne přímo hemžit. Jako první se seznámíme s Rohiry, kteří byli především zlatovlasí (chcete-li blonďatí). Koneckonců do své země přišli ze severu, byli to tedy potomci Seveřanů. Pokud tuto skutečnost srovnáme s našimi zeměpisnými podmínkami a zbarvením vlasů severských národů, vidíme, že je v současnosti situace obdobná. Pro zbarvení vlasů si Rohirové od svých nepřátel Vrchovců vysloužili přezdívku "Slámové hlavy". Éomer měl vlasy světlé. Éowyn obdobně - zlaté. Théoden měl vlasy bílé (koneckonců v případě plavovlasého člověka je hloupost, aby ve stáří měl vlasy šedé :-)). Nemá smysl více se rozepisovat o dalších postavách (Háma, Théodred, …), všichni měli vlasy plavé. Jaké zbarvení vlasů měl Gríma (Červivec) jsem neobjevila. Ve filmu bude mít vlasy černé, což by odpovídalo. Pravděpodobně mu v žilách koluje spíše krev Vrchovců, než Rohirů.

- Drúadani
Další lidský rod (i když velmi vzdáleně příbuzný) jsou drúadani. Zbarvení jejich vlasů, no jak to říci, je poněkud vybledlé (pro otrlejší povahy vyblité :-)) I oni patří k postavám z Návratu krále, takže můžeme očekávat jak si s nimi filmoví tvůrci poradí (či neporadí).

- Nepřátelské kmeny
Dalším lidským kmenem jsou Vrchovci, kteří mají vlasy tmavé.
Jižané (Haradští) bezpochyby nemohou mít vlasy jinak zbarvené než černě.
Východňané byli opět snědí a tmavovlasí.

Trpaslíci
Co říci ke zbarvení vlasů trpaslíků? Jelikož jde o bezesporu "velmi sličný" lid, jejich popisu se věnuje značná pozornost. Zbarvení vlasů a vousů je tmavé, většinou hnědé.

Skřeti
Myslím, že ke zbarvení vlasů se nemá smysl vyjadřovat. Skřeti mají další výjimečné exteriérové vlastnosti, které upoutají dříve než zbarvení jejich vlasů (pokud ovšem nějaké vlasy mají).

Enti
Kořínky a větvičky :-)

Elfové
Zbarvení vlasů elfů je bezesporu nejzajímavější otázkou. Důvodem je i to, že zbarvení vlasů úzce souvisí s příslušností k jednotlivým rodům. Základní rozdělení elfů je na Eldar a Avari. Eldar jsou pak děleni na Vanyar, Noldor, Teleri. Trochu zmatek nám dělají Teleri, kteří se prostě ne a ne rozhodnout, zda na západ ano, či ne (tak trochu mi to připomíná českou mentalitu :-)). Zjednodušeně je možné říci, že ti, kteří na západ neodešli, jsou Sindar a Nandor (záleží na tom, ve které fázi pochodu se odtrhli. Tak to jenom ve zkratce. A nyní se již můžeme věnovat jednotlivým rodům.
Vanyar by nás v historii Středozemě téměř nemuseli zajímat. Všichni odešli do Valinoru a již tam zůstali. Vlasy měli zlaté. Významné je však,, že druhou ženou Finwëho (Noldor) byla Indis, který patřila k Vanyar. Z této linie pochází Gil-galad, Elrond a jeho děti, i Galadriel. Noldor byli naopak, až na některé výjimky, tmavovlasí a šedoocí. Teleri a Sindar neměli nijak vyhraněné zbarvení vlasů. Podívejme se však raději na jednotlivé postavy, které zasáhli do příběhu Pána prstenů.
Elrond, v jehož žilách koluje krev Noldor, Vanyar i lidí, má vlasy tmavé a oči šedé. Jeho potomci Elladan, Elrohir a Arwen, jejichž matkou je Celebrían, dcera Galadriel a Celeborna, nesou tedy i krev Teleri, jsou v tomto směru podobní svému otci. Prostě praví Noldor tmavovlasí a šedoocí (i když jak vidíme, tak s tím "čistým" původem to není nijak vynikající :-))
Musím se ještě zmínit o Glorfindelovi, který patří k Noldor a má vlasy zlaté. Koneckonců, jeho jméno nám to jasně říká. Ve filmu se však neobjevuje.
Galadriel, přestože patří podle linie k Noldor (Pokud se však podíváme na její původ procentuelně, je spíše Teleri), má vlasy zlaté. Celeborn Doriatský, patřící k Sindar, má vlasy stříbřité.
Gil-galad do příběhu přímo nezasahuje, ale ve filmu jej máme možnost vidět. Oči měl šedé a vlasy tmavé.
Legolas nás provází celým příběhem. I on patří k Noldor, stejně jako jeho otec Thranduil. Matka však pravděpodobně patřila k Sindar, přestože si nejsem jistá, zda se o ní vůbec Tolkien zmiňuje. Legolas je tedy pravým představitelem Noldor se šedýma očima a tmavými vlasy. Ve filmu, jak jistě víte, je tomu jinak.

Maiar
Maiar, tedy božské či nadpřirozené bytosti také samozřejmě v příběhu vystupují. I když ve většině případů na sebe berou lidskou podobu. Zbarvení vlasů má pro ně podobný význam jako pro nás zbarvení kabátu.
Sauron - Asi si říkáte, proč se o něm zmiňuji. (Že by i oko mělo vlasy?) Jelikož se však jedná o jednu z klíčových postav příběhu, neodpustím si poznámku, že i on bral kdysi na sebe lidskou podobu a to dokonce velmi sličnou. Pokud se nemýlím, upřednostňoval tmavé barvy, tedy i tmavé vlasy.
Istari (čarodějové) ctili své barvy. Saruman Bílý měl tedy vlasy bílé. Gandalf Šedý měl vlasy šedé, ovšem až do chvíle, kdy se z něho stal Gandalf Bílý. V tomto případě film "ctí barvu" také. Radagast Hnědý měl vlasy hnědé, ale ve filmu tato postava byla také vypuštěna. Jakou barvu vlasů měli Modří čarodějové mi není známo, můžeme se pouze dohadovat :-))
Tom Bombadil, který se nám ve filmu taktéž neobjevil, má vlasy hnědé. Jeho žena Zlatěnka, jak její jméno napovídá, má vlasy zlaté.

Závěrem této "vědecké práce" chci podotknout, že je více než pravděpodobné, že jsem některou postavu opomněla. Jsem si také jistá, že některý ze vzdělaných tolkienologů může v článku objevit nějakou nesrovnalost(i), proto se nezdráhejte opravovat, doplňovat a diskutovat.

Súlwen Alassea

Pokud vás tento článek zaujal, pak doporučuji ještě tyto tři:

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

psyxgo, přidáno 28.11.2023 13:05:08
Communis opinio — Îáůĺĺ ěíĺíčĺ.
https://batmanapollo.ru

ŔŔjfqprnx, přidáno 26.11.2023 22:36:51
Lordfilm ńěîňđĺňü îíëŕéí Lordfilm Lordfilm ńěîňđĺňü îíëŕéí
Silwen, přidáno 7.11. 2005 22:43:07
Rozhodně nesouhlasím s tím,že je Legolas z Noldor.Pravděpodobně je Sinda,pokud se nemýlím,četla jsem,že jeho rod pochází z Doriathu a tam bylo Noldor poskrovnu ne(kvůli vraždění v Alqualonde,jedině snad Finarfinův rod,ale to určitě není) ?
Ruby, přidáno 29.6. 2003 18:56:30
WeeDee: Nemůžeš se podívat, kde? Hodně lidí se o tom neustále dohaduje a všeobecně se míní, že to Tolkien nikde nenapsal. Koukni se po tom, jo?
WeeDee, přidáno 15.6. 2003 19:32:33
Ruby: Někde jsem četla (podle Tolkienových poznámek) že byl blond....
Ruby, přidáno 18.5. 2003 9:32:39
WeeDee: Ale nevíme, kdo je jeho matka. Takže může mít i tmavé vlasy... :o)
WeeDee, přidáno 11.5. 2003 19:15:23
Nic ve zlým ,ale Legolas patří k Sindar a má vlasy blond stejně jako jeho otec...
Sid, přidáno 22.12. 2002 20:57:26
Moooc pěkné Sulwen. Squelá práce.

BTW už párkrát jsem tady viděla jmenované Nedokončené příběhy. Nevíte kde by se daly sehnat?

Sírwen, přidáno 4.11. 2002 19:37:11
Eledhwen: jak kde. Skutečně se v Silmarillionu píše, že Finarfin byl zlatovlasý po matce, kdežto Fingolfin černovlasý po otci. Jenže Tolkien svoje dílo nikdy neuzavřel a často si odporoval, takže nic není jisté... Já bych brala silmarillion jako jistotu, radši. Protože pak je ten bordel v tom šílenej. Labuť byla znak Teleri, a přejala jí Galadriel, jako dcera Eärwen a Finarfina. Znak Fingolfina měl snad nějakého koně nebo jednorožce... už si to nepamatuju, ale určitě jsem to někde četla a když to najdu, dám vědět.
Eledhwen, přidáno 17.10. 2002 10:06:55
to Nolofinwe: je mi úplne jasné, že Fingolfin mal vlasy zlaté (ďalší dôvod na Feanorovu nenávisť), pýtam sa na Fingolfinove znaky (strom, labuť atď). Viem len, že boli strieborné a modré, lebo Gothmog -po zabití Fingona- ich zadupal do prachu). Ale moc díky!!!
(v)Eru, přidáno 16.10. 2002 9:10:33
Dobrý, myslím, že pan profesor by docela koukal a možná by se dozvěděl i něco nového :o)
meresjeff, přidáno 15.10. 2002 7:13:21
Nech na hlavě Sulwen. Z nekonecneho cekani na TTT jsem se musel lecit opetovnym prectenim knihy. Takze se mi vsecko jeste nevykourilo pryc:-)
Súlwen, přidáno 15.10. 2002 1:46:00
meresleff: "… Chci si pořádně popovídat s Bombadilem: tak, jak jsme si nepopovídali za celý můj čas. On obrůstá mechem a já byl kámen odsouzený ke kutálení. Ale dny mého kutálení končí a teď si budeme mít mnoho co říct." Smekám před tvou pamětí a znalostí knihy. (To my, kteří jsme na tom s pamětí hůř, musíme častěji listovat :-)
Tom Bombadil je skutečný "prastar". Myslím, že jej Tolkien nikdy nepřiřadil do žádného šuplíku, protože nechtěl. Tom Bombadil je prostě Bombadil. Je starší než Pán prstenů i než Hobit a Tolkien se nejspíš nedokázal této postavy vzdát a proto ji učinil součástí tohoto geniálního díla. Na druhou stranu, kam jinam, než mezi Maiar Bombadila zařadit :-) Ale to je věčný problém škatulkování.

Neral, přidáno 15.10. 2002 1:14:04
Myslím, že o Bombadilovi je obecně známo, že o něm není známo, co byl zač:-)))) Taky jsem o tom s přáteli trochu debatoval a myslím si, že Tolkien se víceméně záměrně nezmiňuje o tom, KDO to to vlastně byl. Takže podle mě je to otevřená otázka, která nemá uspokojivou odpověď.
Ale ''pracovně'' je asi nejrozumější zařadit ho mezi Maiar.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 15.10. 2002 0:54:28
WS: že Galadriel se ve filmu neobjevila v článku není. Ta věta patří k postavě Glorfindela
ws, přidáno 14.10. 2002 9:47:59
Úprimne - pridávam sa k všetkým tým, ktorý "smekli klobouk" pred týmto článkom - konečne som po dlhom hľadaní na internete našiel stránku, na ktorej sa stretnem s článkami renomovaných (:-)) Tolkienológov a nie len s poznámkami typu: Arwen bola krásna lesná víla... a pod. Naozaj výborná práca, ďakujem.
P.S. V článku som postrehol, že Galadriel sa vo filme neobjavila... Nespomínam si presne (film som nevidel už aspoň 2 mesiace, hanba mi), ale mám pocit, že práve ona prijala spoločenstvo prsteňa v Lotholoriene, alebo nie?)

meresjeff, přidáno 14.10. 2002 8:16:41
to Borix:že je Bombadil Maia není IMHO nikde přesně napsáno. Dá se to ale vydedukovat z Gandalfových slov při loučení s Hobiy (před vymetenim Kraje). Nemám teď zrovna 3díl u sebe, ale je tom něco v tom smyslu, že Gandalf byl oblázkem který uvádí do pohybu ostatní, kdežto Bombadil oblázkem ,který zarůstá mechem.
Kdo má knihu po ruce může napsat přesné znění.

Borix, přidáno 13.10. 2002 11:17:38
Já bych měla ještě úplně jinou otázku:) Jak jste přišli na to, že Tom Bombadil je Maia? Na tohle téma jsem zažila hodně bouřlivých debat a tuto možnost jsme pokaždé úspěšně zavrhli. Problém je v tom, že nezbyla jediná, která by na starýho Toma zbyla a pasovala...Nemá na to někdo nějaký přesvedčivý názor nabo zdroj? V Silmarillionu jsme jasnou odpověď nenašli a v Nedokončených příbězích také ne...
Súlwen, přidáno 11.10. 2002 20:51:25
Nolofinwë: Možná bych se víc přikláněla k tmavé barvě Fingolfinových vlasů. Ch. Tolkien uvádí v rejstříku k Silmarillionu, že "Jedině on (Finarfin) a jeho potomci byli mezi noldorskými knížaty zlatovlasí po matce Indis, která byla Vanya." To si však skutečně odporuje s tím, že Idril byla zlatovlasá.
Neptala se spíš Eledhwen na praporce (znak) Fingolfina? Tvrdý oříšek :-)
Láďa: Také na tom zapracuji.

Nolofinwë, přidáno 11.10. 2002 20:13:13
Eledhwen: Co se týče barvy vlasů drahého Fingolfina, jsme na pochybách. Je možné, že měl tmavé vlasy a zlatovlasý byl z Finwëho domu pouze Finarfin a jeho potomci. Ale Fingolfin i Finarfin mají stejnou matku (zlatovlasou Indis), takže není vyloučeno, že Fingolfin byl také zlatovlasý. Tuto teorii podporuje také několik zmínek z různých zdrojů a například také Idril (která byla zlatovlasá a zároveň Fingolfinovou vnučkou). Jasnou odpověď se nicméně v kanonických zdrojích nedočteme, takže už to zůstává na fantazii.

Láďa: O návštěvě fóra jsem už uvažoval, ale dosud se mi nepodařilo vyvinout dostatečnou vůli, abych se do toho pustil. Budu se snažit co nejdříve.

Láďa, přidáno 11.10. 2002 13:04:08
Súlwen, Nolofinwe a další, nové Tolkienisty na Diskuzním fóru rádi přivítáme, navštivte jej :-)).
Eledhwen, přidáno 10.10. 2002 10:55:26
Nolofinwe, skládám poklony, tvé znalosti jsou dokonalý! Zdá se, že jsem přece jen našla spřízněnou duši. Btw, neznáš (nebo někdo jin) čirou náhodou praporce drahého Fingolfina?
Boromir, přidáno 9.10. 2002 21:10:01
Mimochodem já mám novou edici Dvou věží a tam je Legolas nakreslenej jako blonďák.
Katka, přidáno 9.10. 2002 16:23:33
Legolas, jeho otec Thranduil a jeho otec Oropher boli Sindarski elfovia (žiadni Noldor, ani lesní - Kniha nedokončených príbehov, kapitola Sindarská knížata lesních elfu - neviem dat na u kruzok,sory:) A v Hobitovi bol Thranduil naozaj zlatovlasy, tak tie spory nechapem...
Súlwen, přidáno 9.10. 2002 16:18:27
meresleff: Saruman měl při svém příjezdu do Středozemě skutečně havraní vlasy (Nedokončené příběhy). Bezva postřeh. Díky. Nicméně v PP už ho máme bělovlasého. Zbělel asi stářím nebo, že by přeci jenom závistí :-) Zajímavé je, že Gandalf byl již při svém příjezdu šedovlasý.
Monster: Ne, ne, Thranduil byl skutečně sindarského původu. "… před zbudováním Barad-dur však mnoho Sindar přešlo na východ a někteří si zbudovali říše v dalekých hvozdech, kde tvořili jejich lid vesměs lesní elfové. Jedním z takových byl Thranduil, král na severu Velkého zeleného hvozdu." (Dofatek B k Pánu prstenů) A když už jsem tak otevřela dávno zavřený šuplík své paměti, tak si vzpomínám, že Thranduilovy síně byly vlastně vystavěny podle vzoru Thingolova Mengrothu. Ach, jo - Za svůj omyl, který způsobuje zmatky, se ještě jednou hluboce omlouvám :-(

el, přidáno 9.10. 2002 12:40:26
Vyborny clanek a hlavne sqela zaminka otevrit Tolkiena a par veci si overit.Hura!!!:o))))
Monster, přidáno 9.10. 2002 12:31:11
Ja myslim, ze Thranduil nebyl ani Sinda, ale byl z lesnich elfu. Legolas mohl mit klidne svetle vlasy po otci ... jejich barva, pokud vim, neni nikde v knize uvedena.

K tem jazykum ... nedoporucuju nektere s tech ceskych slovniku ... jsou dost mizerne (vlastne ani jeden ze zde uvedenych), IMHO zatim nejlepsi slovnik je ten Laisin (a to dost mozna v celosvetovem meritku). Kazdopadne doporucuju se mrknout na jeji stranky (od Mondona se tam da dostat) a taky doporucuju mrknout se na to forum.

meresjeff, přidáno 9.10. 2002 8:25:07
musel bych to vyhledat, ale v koutku peměti mám, že Elfové z tTemného hvozdu byli plavovlasí, takže Legolas sedí:-).
Saruman byl po svém příjezdu ze Západu černovlasý (tohle je myslím v Dodatcích viz. Istari) proč zbělel to nevím -> asi závistí, že nemá červený prsten :-)))

pivli, přidáno 9.10. 2002 6:54:19
ad Súlwen:absolutně sqqqělééé!:))))
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 8.10. 2002 21:49:39
Nimrodel: tady na fóru probíhá přímo výuka elfštiny pod vedením Laisi Finwen, která je autorkou toho slovníku, na který dával Nolofinwë odkaz :o) tak se můžeš taky přidat
Súlwen, přidáno 8.10. 2002 21:45:22
Mimochodem, je zde ještě jedna postava, u které jsem si nebyla zcela jista: a to kníže Imrahil.
Súlwen, přidáno 8.10. 2002 21:42:35
Děkuji, děkuji. Samotnou mě překvapilo, že tento můj výplod bláznivé mysli vůbec někoho zaujal :-)
Za Thranduila se moc omlouvám. Po výhradách jsem byla nucena sáhnout po Tolkienově tvorbě a skutečně se zde uvádí, že Thranduil byl Sindar!!! Trochu jsem to pomotala s Noldorskou Galadriel. Teď už si ani s tou barvou vlasů nejsem jistá. Pro mě byl odjakživa Legolas černovlasý (možná mě ovlivnil obrázek od Inger Edelfeld). Tolkien se často o zbarvení vlasů téměř nezmiňuje a při popisu se zaměřuje pouze na nejvýraznější rysy postav. Například Faramirovy havraní vlasy jsou zmíněny až v Návratu krále.
Možná by věděl někdo, kdo má Pána prstenů čerstvě přečteného. Jaké vlasy měl Legolas? Berte to jako domácí úlohu :-)

Nimrodel, přidáno 8.10. 2002 21:19:49
Nolofinwë:Hantelë:-)
Nimrodel, přidáno 8.10. 2002 21:01:04
Nolofinwë!Strašně, strašně moc ti děkuju!!!
Nolofinwë, přidáno 8.10. 2002 20:54:51
Nimrodel : Těch slovníků se na netu vyskytuje povícero. Nevím, jak se tady píše odkaz, takže ty adresy prostě přepíšu.

http://www.mujweb.cz/www/junni/
quenya.htm (docela dobrý slovník quenijštiny)
http://www.fantasyplanet.cz/eporedax/
tolkien/tolklang/index.htm (většina Tolkienových jazyků)

Ale pokud mluvíš anglicky, tak rozhodně doporučuji Ardalambion :
http://www.uib.no/People/hnohf/

Nimrodel, přidáno 8.10. 2002 20:32:54
Skvělý!!(toho Legolase odpouštím:-) Nolofinwë:můžu se zeptat, kde by se dal sehnat nějakej slovník elfštiny(jestli sindarštiny nebo quenijštiny, to je jedno, ale radši sindarštiny) nebo prostě jak to víš???
Nolofinwë, přidáno 8.10. 2002 19:29:56
Nothingness: V nějakých dopisech nebo předsilmarillionovských pracích se objevila zmínka o tom, že hobiti mají uši jenom trochu špičatější, než lidé. U elfů je to jednoznačnější, tam napsal, že uši jsou špičaté a více podobné listu než lidské. Tomu odpovídá i tvar "las", ze kterého se vyvinulo "lassë" (v quenijštině to znamená jak ucho, tak list) nebo sindarské slovo "lhaw" (slyšet).
Nolofinwë, přidáno 8.10. 2002 19:26:04
Skvělý poučný článek, ale to s tím Legolasem mě málem položilo. Není to žádný Noldo, ale on i jeho otec jsou čistí Sindar. A to bych si tedy opravdu vyprošoval. :-)
A pokud vím, jeho barva vlasů v knížce zmiňovaná nebyla, hodně se o tom spekulovalo, ale v Hobitovi je Thranduil zlatovlasý, takže proč ne.

Nothingness, přidáno 8.10. 2002 19:16:44
Skromny dotaz.Kde Tolkien napsal ze Elfove (i hobiti) maji spicate usi, jak je tomu ve filmu.Nikde jsem to nenasel.
r-wen, přidáno 8.10. 2002 18:46:55
Sulwen, klobouk dolu. Vyborna prace! :))
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist