Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
2002zy
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 2058 lidí

Celkem návštěvníků
14965207

English version here



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

21.4. 2004 15:56:30PetrJá a kniha: Eetl nikolikrát
Film už jsem viděl dávno, ale těchhle recenzí jsem si nevšiml, i když jinak tyhle stránky občas navštívím - jsou super, díky, JCSofte!


Něco bych taky poznamenal, i když to asi nikdo už nebude číst, jsou už koneckonců jiné filmy... Ale kdoví, třeba někdy sám PJ zavítá na tuhle stránku :-) tak aby si nemyslel, že všichni jen šílí nadšením... Nepatřím mezi ty, kteří na jeho LOTRa plivnou - ať už proto, že je jiný než knížka (a Tolkiena uctívají) nebo naopak že je stejný (a Tolkien jim nic neříká). Mně osobně se film DOST líbil, a teď se teda dostávám k tomu, proč mu nedávám 10 hvězdiček, nýbrž spíš naopak.


Je to tak, že tyhle tři filmy mají - co se týká kvality - dost sestupnou tendenci. (Občas někdo tvrdí opak, třeba pan Zrnečko v Premiéře, což mi připadá, že má nějak zatažíno - to přece nemůže myslet vážně!) Vadí mi, že PJ zjevně nasadil taktiku nalákat diváky na první díl, a když je má, může si s nimi dělat, co chce. Takže zatímco Společenstvo bylo úžasné a Dvě věže snesitelné, je Návrat krále tak trochu nuda a trapas. - Pokaždé, když jsem šel na LOTRa do kina, bál jsem se, co PJ s mou oblíbenou knížkou udělá. První díl byl fakt povedený - viděl jsem poprvé v životě opravdické hobity! a trpaslíky! a Gandalfa!; nebylo to ani patetické, jak se mohlo snadno stát, plus pár "bonusů" navíc (třeba Isengard) - prostě žádné námitky... ale o tomhle filmu tu psát nechci. Ještě byly Dvě věže, fakt mě zajímalo, co PJ s tímhle výplňákem udělá, a celkem si poradil, nic sice moc, ale ani knížka neskýtá tolik materiálu.


A přišla trojka a obavy se naplnily. (Oslavné recenze (Zrnečko a spol.) mě měly varovat, leč uvěřil jsem, bohužel.)


Už ten začátek! (Srovnejte např. s retro Gandalfovým pádem z předchozího dílu.) Digitální Glum je super, ale živý AS se na Sméagola prostě nehodí. NEHODÍ. Je moc starý, moc šaškovitý, ani si není podobný. Klidně tam mohli obsadit někoho jiného (napadá mně Michael Jackson :-) například - koneckonců je to taky Jackson :-)). Celá ta scéna je praštěná. A hlavně, proč tu vůbec je? Ve 2 věžích je retro logické - připomene předchozí děj a navodí následující (zápas s Balrogem bude ve filmu pokračovat)... ale proč je tady Déagol/Sméagol...? Hádanka ve tmě... Dárek fanouškům? Hm... umím si představit lepší. Tady na začátku to nejmíň "zaclání"... ale bohužel to taky někoho, hned na úvod, může naštvat. (No, třeba jsem byl jediný?)


Tedy, můžeme to pochopit, ale takhle se přece oskarové filmy netočí... a kultovní Pán Prstenů, ten už vůbec ne.


Žádný strach, nebudu probírat film scénu po scéně, některé jsou ostatně docela dobré, fakt ;-) Nejde mi o scény, jako spíš o vyznění celého filmu. PJ - vedle toho, že film odfláknul, udělal dvě zásadní změny oproti literární předloze. Obě jsou nešťastné.


(Ještě k tomu co mi připadá odfláknuté: celý Mordor je neskrývaná kulisárna, srovnejte například záběry na skřetí věž v Cirith Ungolu s Roklinkou. Nebo Odula: Tolkienova Odula je osobnost. Tady je to jenom další panoptikální strašidlo. Navíc bez špetky invence - vždyť je to obyčejný Velepavouk! Velepavouk tedy ano, ale úplně obyčejný. Bez obličeje, bez výrazu. Zase: srovnejte s vodní příšerou, Pozorovatelem, z jezírka u Morie. Nebo třeba i s tím jeskynním trollem! Z těch šel opravdu strach. Ale proč se namáhat, že, pane PJ? Své diváky už máme. Tak jenom odevzdat povinné penzum, jakžtakž vykreslit hlavní děj, zbytečnosti vyházet a nahradit je bitevními scénami, ty nám jdou.)


(Abych nebyl nespravedlivý, pane PJ, není to až tak zlé; například Minas Tirith se mi moc líbila. Možná jste to, co Vám tu vytýkám, ani nedělal naschvál, prostě jste už byl unavený. Možná se Pán Prstenů opravdu nedá nafilmovat...?)


Takže k těm změnám: za prvé, chybějící vymetení kraje. PJ myslím napsal nebo řekl, že film by neunesl další (malé) finále. (Takže opravdu nezfilmovatelná klasika?) A taky se někde nechal slyšet - to už je ale dávno, co jsem to četl, takže bez záruky přesnosti - že se mu ten Tolkienův konec moc nelíbí, že mu přijde zbytečný nebo něco v tom smyslu.


Problém je v tom, že - podle mého názoru - Tolkien velmi dobře věděl, proč svou knížku končí právě takhle. Protože tím, že se zbavíme Saurona, získáme - "dobrou karmu", nebo chcete-li, získáme "nebe", ale pořád tu s námi ještě budou vyčůránkové, kteří nám budou kazit náš vezdejší život svou chamtivostí. Neboli boj nekončí tím, že zabijeme ďábla, boj vlastně nekončí nikdy - i když už je to boj trochu jiný. O tom to je, tím se Pán prstenů liší od všech těch béček, na která za týden zapomeneme... tedy Tolkienův Pán prstenů.


Hobiti, kteří se vracejí z velké války, mají sice zásluhy, ale ta válka nebyla jejich, a nakonec tak docela ani ty zásluhy; často spíš náhoda a štěstí. Ale naučili se, vyspěli, a teprve teď mohou vést svou vlastní válku, za svůj Kraj. A to je ten nádherný lidský rozměr, který zrovna pro nás, kteří máme svůj Kraj ve Střední Evropě, by mohl být asi dost důležitý. (Aneb takové hobity bychom tu občas teď i dříve potřebovali...)


Je příznačné, že PJ ztroskotal i na příběhu Sarumana. Jakkoli mu dává v obou předchozích filmech mnohem víc prostoru než Tolkien (a to je dobře, už kvůli skvělému Christopheru Lee), co s ním teď? V knížce se z něj stane potulný darebák, který nakonec nemůže než skončit špatně. Ve filmu pro malé (nebo zmenšené) figurky na konci už nezůstalo místo. Všichni jsou hrdinové. I Saruman zůstal velký, aspoň co jsme ho viděli naposled, měl sice nějaké starosti s enty a nějak přišel o palantír, ale všichni občas máme problémy :-) Zatímco v knížce ještě stihl zaškodit a byl za to hezky zprostředkovaně potrestán, ve filmu, obávám se, už nestihne nic. Maximálně tak vlastní popravu. Nezbývá než souhlasit s PJ, že tahle scéna je vlastně zbytečná. Ani nevím, jestli to chci vidět. (PS: jasně že chci ;-) )


Vůbec, že tedy odbočuji, mi to přijde jako pěkná zvrácenost, tyhle rozšířené edice. Člověk má v kině pocit, že se dívá na nějakou demoverzi. Bonusy na DVDčkách, veselé historky z natáčení, proč ne? Ale dvacet nebo čtyřicet minut filmu, přičemž některé scény jsou pro děj docela zásadní... Asi jsem příliš ze staré školy. Když jdu do bijáku na film, chci ho vidět celý, i kdyby trval pět hodin. Konec odbočky.


Poslední připomínka k PJově pojetí. Nevšiml jsem si, že by Tolkien svou knihu adresoval nějakému vybranému okruhu čtenářů. PJ si jako cílovou skupinu vybral diváky kolem 12 let. Asi ho k tomu vedly komerční důvody, možná ho k tomu přemluvila jeho manželka. V některých místech mám dokonce pocit, že jeho předpokládané publikum je ještě mladší (asi tak ve věku malých Jacksoňat). Možná před 50 lety četli hrdinské eposy všichni a dnes už se předpokládá, že je to dobré jen pro mládež. Tohle pojetí se vine samozřejmě všemi třemi filmovými díly, ale v opravdový průšvih se zvrtne až v díle posledním, a to na konci. Mladíček Frodo je vyzván, aby odjel s dědky Bilbem, Gandalfem a spol. pryč od svých kamarádů. Proboha proč? (Předesílám, že důvod, že je to tak v knize, neobstojí. PJ přece interpretuje příběh po svém, a ten měl by tedy mít svou vlastní logiku.) Na rozdíl od knihy, v níž je Frodo přemýšlivým chlapíkem s rytířským chováním (ve smyslu rytířských eposů), filmový Frodo je mírně postpubertální hoch zmítaný čarodějnými silami. Knižnímu Frodovi bylo kolem padesáti (ovšem věk je relativní , hobiti se dožívali často stovky a například Aragornovi by podle knihy mělo být tuším asi 90). Běžný čtenář (knihy!) ale Froda vnímá jako dospělého, který už má něco za sebou, "užil si", a který vlastně jen hledá naplnění svého života. Takový Frodo, když odjede do věčných lovišť (a přiznejme si, že o tento druh odchodu se tu jedná), je vyprovázen sice se smutkem, ale s pochopením. - U Eliáše Wooda je to ovšem VRAŽDA. Hrdina, kterého jsme protáhli smrtelnými nebezpečími, a přežil, který má celý život teprve před sebou, najednou řekne: záchrana nebyla pro mne; ten hrdina není z reálného světa. Je to jen přečtení věty ze scénáře.


I scénáristům se to zdálo příliš, a proto zařadili na závěr všeho ještě příšerně tklivou píseň Into the West, která slouží jako ukolébavka pro zmíněné dětské publikum. Oslovuje dítě, které nemůže usnout a pláče, protože jeho kamarádi (tedy zřejmě Frodo) odjeli lodí pryč. Někdo, asi máma (Fran Walshová?) ho kolébá ve svých rukou a zpívá k tomu lehce dadaistický text plný rozporných snových symbolů.


Ubohý Tolkien.


Na závěr moje hodnocení trilogie: PJ měl možnost a pravděpodobně i schopnost udělat opravdového filmového Tolkiena, této možnosti se však vzdal a svou příležitost zahodil. Na další adaptaci této knihy si asi počkáme, a asi bude horší (ve stylu herkulovských seriálů). Na konci trilogie je opravdu důvod plakat. Je to velká škoda.

 3/10 [Celkové hodnocení]
 
 5/10 [Vizuální dojem]
 5/10 [Hudba]
 5/10 [Herecké výkony]
 5/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Artedatek, poidáno 14.12.2023 23:26:28
TILs in TNBC <a href=https://cialiss.cfd>bu y cialis usa</a> I did mini ivf for over a year,
OrbimiJer, poidáno 5.12.2020 16:51:29
free slot games free slots slotomania <a href="http://onlinecasinogames lots.com/# ">casino real money </a> best online casino http://onlinecasinogameslots.c om/#
PhyllisPoink, poidáno 30.4.2017 21:32:41
wh0cd145997 <a href=http://buyviagraonline201 7.com/>our website</a>
Cesincict, poidáno 28.4.2017 13:47:23
Amoxicillin 500 Side Effects <a href=http://bondrug.com>cia lis</a> Wee Canadian Pharcharmy Cialis Y Corazon <a href=http://aquedan.com>buy zoloft on line</a> Auto Viagra Through The Mail Propecia Schweiz Preis <a href=http://etrobax.com>cia lis</a> Propecia Trama Acquisto Viagra In Francia <a href=http://ussmd.com>ciali s buy online</a> Action Clomid Hyperstimulation Ovarienne Forum Ou Acheter Du Viagra <a href=http://gajkl.com>ciali s buy online</a> Lasix Purchase Canadian Cheap Meds <a href=http://bhdrugs.com>via gra</a> Tarif Du Levitra En Pharmacie Cheap Viagra Overnight <a href=http://clanar.com>viag ra</a> Zithromax Of Pfizer Acheter Viagra Dollar Canadien <a href=http://frigra.com>Buy Cialis</a> Antibacterial Resistance Amoxil Acheter Cialis Andorre <a href=http://drugs2k.net>cia lis</a> Cialis 5 Mlg Viagra Kaufen Wirkung <a href=http://viagrafordailyuseu sa.com>viagra</a> Info On Cephalexin 250mg Preis Levitra 10 Mg 12 Stuck <a href=http://fzlaka.com>Buy Cialis</a> Zithromax Prescribing Information Kamagra In Canada <a href=http://drugsor.com>buy vardenafil 40 mg online</a> Amoxicillin Zithromax Viagra Generico Contrareembolso Espana <a href=http://demalan.com>via gra</a> Cat Ate A 500 Mg Amoxicillin Isotretinoin Direct <a href=http://bpdrug.com>wher e can i purchase dapoxetine?</a> Comprar Levitra 10 Mg Cheap Non Prescription Finasteride 5mg <a href=http://cure-rx.com>cia lis</a> Cialis 5 Mg On Line
gandalf, poidáno 2.3. 2009 15:54:43
pičovina!
linelen, přidáno 4.10. 2004 18:09:11
Hmmm...Prešlo dost času od kedy ste/si toto napísal,ale predsa by som k tomu rada reagovala.Ja osobne som bola z Navratu krala dosť sklamana a s recenziou skoro uplne suhlasim.Skoro.Knihu som čitala pred filmom a Frodo v podani E.Wooda je podla mna jedna z najpodarenejšich postav, predstavovala som si ako takeho lahkeho neurotika nakolko mu dost skoro zomreli tatko a mamka a taky aj vlastne bol.Co sa týka filmu celkovo, úroven dosť klesla a pripadalo mi to tak nejak americky lacne.V jednotke a v dvojke to bol este taky fantastycký pribeh a trojka skor taka rozpravka a teraz k hudbe.Enyina hudba sa hodila perfektne do filmu a krasne tam zapadla a tak som s tym ratala,ze aj v Navrate ju budem mocť počuť, ale počula som ten nepríemný hlas tej neprijemnej ženy na konci ale aj koniec bol otrasny a cakala som ze sa tam objavy americka zastava, bol umelo pretiahnuty a prilis sladky bez trpkej príchute aká bola tak typicka pre celé to dielo a ktorá ho robila tak jedinečným.Predtým než si tuto moju mienku ale upevnim by som rada este videla extended version.Ale z toho co som videla v kine som velmi,velmi,velmi sklamana.Fanusikom ostavam ajtak
Petr, přidáno 23.4. 2004 13:54:02
Dodatek: přiznávám, že hudbu ani herecké výkony jsem nehodnotil, nebo přesněji řečeno, nijak se mi nezapsaly do paměti - což tedy může být i mou špatnou pamětí :-) film jsem viděl jen jednou někdy před dvěma měsíci. Asi jsem v příspěvku nedokázal být zcela objektivní, spíš než o komplexní hodnocení jsem se snažil vyjádřit své zklamání a pocity po odchodu z kina, kdy jsem cítil ze závěru filmu vyumělkovaný patos, a v uších mi ještě zněla ta zmíněná ubrečená písnička.
Každopádně díky za přečtení a reakci. P.

Hipi, přidáno 22.4. 2004 19:42:39
Dovedu pochopit tvůj názor na film, v lecčem s tebou taky souhlasím, ale dát tak nízké ohodnocení hereckým výkonům a hlavně-HUDBĚ?
To mi od tebe připadá docela kruté..
Dobře, souhlasím s tvou kritikou, co se týče odjezdu Froda ze Středozemě,.. ale to je přece jenom jedna pokažená věta.

[ Všechny komentáoe ]

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!