Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Kinofil
ScifiWorld
Srdce Erinelu
warcraft.bonusweb.cz
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 2627 lidí

Celkem návštěvníků
14789384

English version here



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

4.2. 2004 16:01:14LucyováJá a kniha: Eetl nikolikrát nejen ji, ale i další díla JRRT

18. ledna 2004: Jak jsem si předsevzala, píši, zatím do šuplíku, první část recenze - z pohledu diváka – nečtenáře. Tedy, trilogii jsem sice četla, ale za těch pár let mi v hlavě zbyla jen informace, že Frodo svůj úkol nakonec nějak zvládne a dokonce to i přežije. Od chvíle, kdy první díl Pána prstenů vstoupil do kin, dávkuji si jednotlivé díly postupně tak, jak nám New Line Cinema servíruje filmy.

Pro filmový Návrat Krále mi jako první naskočí slovo strhující. Film nabírá tempo mnohem dříve než předchozí díl a až do konce si ani nevzpomenu na kofolu připravenou pro případ únavy. Minas Morgul je strašidelně krásná, Nazgúlové na dracích konečně nahánějí tu pravou hrůzu, bojové scény řinčí velkolepým hrdinstvím...

Návratem krále se celá trilogie nádherně uzavírá a jednotlivé díly získávají přesně to místo, které jim patří: Společenstvo je dokonalým expozé, vtáhne nás do Středozemě, než stačíme říct prsten. Dobrodružství se tryskem rozjíždí, zatím vypadá optimisticky, pohádkově, s živoucími legendami na každém kroku. Údiv a rozechvělé očekávání, kterého se nejsme s to nabažit. Možná i proto považuje řada z nás filmové Společenstvo za nejlepší díl. Dvě věže, pomalejší a temnější, jsou klidem před bouří, nádech k něčemu velkolepému, co neodvratně musí přijít. Samy o sobě neobstojí tak jako Společenstvo, ale jejich funkce v trilogii je nezpochybnitelná. A pak závěr. Návrat krále splňuje všechny parametry vrcholu: emoce obnažené na kost, hrdinské činy hodné legend, pochodující dějiny. Filmařské trumfy všech barev jsou vyloženy na stůl.

Z hlediska scénáře není filmu prakticky co vytknout, je to jen pár (doslova :-)) drobností. Nejzávažnější je asi nedotažení osudu Sarumana – padouch jeho formátu by si přece jen zasloužil nějaký efektní konec. Omluvou budiž, že jej podle všeho spatříme v rozšířené verzi a že pod lavinou dalších událostí je velmi snadné na Sarumana docela zapomenout… Druhá výtka patří hollywoodskému klišé, které scénáristům přes veškerou snahu proklouzlo. Ano, polibek Aragorna a Arwen na Aragornově korunovaci. Jakkoli nemám ráda rčení o prohřešcích „proti duchu knihy“, tentokrát není pochyb, že skutková postata tohoto podlého činu byla naplněna. Žádný král, ať už historicky skutečný či legendami smyšlený, by soukromé záležitosti tohoto typu na veřejnosti neřešil. Nota bene na korunovaci, která podléhá přísným společenským pravidlům. Heslo „bourejte konvence, buďte spontánní a sví“ je typickou záležitostí hollywoodských filmů a v eposu typu Pán prstenů opravdu nemá co dělat.
Tyto prohřešky lze ale lehce prominout, neb jsou více než bohatě vyváženy opravdovými lahůdkami. Za nejzdařilejší obecně považuji ztvárnění emocí a hrdinského patosu v tom nejlepším slova smyslu. Faramir jedoucí se svou družinou na smrt za zvuku Pipinovy průzračné písně a s prostřihy na šíleného, dekadentně hodujícího Dénethora - ještě teď se mi svírá hrdlo. V těsném závěsu následuje armáda Rohirů vyjíždějící do boje za Gondor, Gandalfova slza v okamžiku pádu Saurona, klanění celého Gondoru hobitům. Velkolepá krása, čert vem jeden hloupý polibek…

Herecké výkony již tak vyvážené nejsou. Předem ke mně pronikla informace o nepříliš přesvědčivém Viggo Mortensenovi. Slabiny jeho hereckého projevu už navíc začaly vynikat v rozšířených Dvou věžích, a tak jsem byla připravena na nejhorší. Nakonec to nebylo tak zlé, ale pravdou je, že Mortensen prostě nemá charisma krále. Jeho silnou parketou je individuální hrdinství - jako Hraničář, mlčenlivý muž činu, byl naprosto dokonalý. I v Návratu krále se ještě takové silné okamžiky objeví – například vstup do prokleté hory se slovy „Ze smrti žádný strach nemám“ vyzněl naprosto uvěřitelně. Z korunovačního projevu jsem mu ale nevěřila ani slovo a ani při motivaci armády nedosahoval královského výkonu Bernanda Hilla. Chvíle, kdy Théoden motivuje svoji armádu zvoláním „Deaaath!, vyhání krevní tlak do nebeských výšin. Ale uznávám, že najít herce, který by dokonale zvládl obě tak odlišné polohy, je jistě obtížné, ne-li přímo nemožné. Od přírody charismatického a důstojného vůdce Hilla si v roli Hraničáře taky představit nedovedu.
Jako jedna z velkých hereckých hvězd vychází z celé trilogie Miranda Otto coby Éowyn. Bezchybně ztvárnila dceru králů - silnou osobnost se srdcem hrdiny a přece ženu s masa a kostí. Nedivila bych se, kdyby ji neminulo nějaké to ocenění.
Gluma je opět více než živý. Hádka se Samem (Co tu děláš? Slídím!) je zkrátka grandiózní herecký výkon, ať už to hrají pixely nebo Andy Serkis. A hobiti – vždyť bych na ně úplně zapomněla! Asi je coby hlavní postavy beru tak nějak samozřejmě. A to je vlastně moc dobře.
Speciální pochvala přináleží castingu – dítě, představující Arwenina syna, bylo Liv Tylerové skutečně mimořádně podobné.

Asi nikdo nepochybuje, že bez triků a dokonalých kulis by filmový Pán prstenů nemohl existovat. V Návratu krále jsem nezaznamenala nic extrémně umělého (jako byli třeba vrci ve Dvou věžích). Naopak u některých scén jsem si vyloženě vychutnávala jejich dokonalost. Nazgúlští draci strhávající svými pařáty jezdce z koní, Odula omotávající Froda do pavučin, hroutící se Barad-dur (inspirace demolicí výškového domu byla zjevná :-)) - to vše vypadalo naprosto reálně.

A nakonec hudba. Přibyl motiv Gondoru, další známé motivy byly rozvedeny, někdy až do velkolepých rozměrů (například rohanské téma v podání dechů). K tomu Pipinova píseň – její síla tkví do značné míry i v kontextu, do nějž byla zasazena, ale věřím, že se neztratí ani samostatně. Hudba z Návratu krále spojuje to nejlepší z předchozích dílů a má tak všechny předpoklady vytvořit nejzajímavější soundtrack z trilogie. Záleží na konečném výběru skladeb – zda převládnou ty klíčové nebo bude zařazeno vše, co ve filmu zaznělo, a soundtrack se tak utopí v táhlých podbarvovacích smyčcích, jako se stalo Dvěma věžím.


1. února 2004: Kniha přečtena, příběh uzavřen. A s potěšením zjišťuji, že je to pořád týž příběh - ať už v knižní nebo filmové podobě. Ano, i coby čtenář tvrdím, že převod Pána prstenů na plátno se podařil. Středozemě ožila a promluvila filmovým jazykem.

Veškeré změny, které provedl scénář oproti knižní předloze, sledují jediný účel – aby film fungoval jako film. Filmová zkratka a tempo jsou těmi „viníky“, kteří mají na svědomí vypuštění některých scén; někomu třebas i milých, ale pro klíčový příběh postradatelných.
A pak je tu srozumitelnost. Zatímco kniha může řadu faktů detailně vysvětlit v rozsáhlých rozhovorech, popisech či dokonce dodatcích, film si musí vystačit s obrazem a stručnými dialogy, které půjdou hercům „do pusy“. Proto scénáristům nezazlívám, že si občas dovolili mírnou modifikaci či dokonce připsali scény nové. Nebylo jich mnoho a vždy to bylo za účelem zvýšení srozumitelnosti, zejména pokud se jedná o motivace některých postav. Zde narážím například na posílení postavy Arwen (když si ji jeden z hlavních hrdinů na konci bere, je vhodné vědět proč), způsob Faramirova odmítnutí prstenu (jeho motivace jsou v knize popsány poměrně složitě a na více místech), Aragornovo „zmrtvýchvstání“ (aby byla zřejmá jednostranná láska Éowyn), či rozkol mezi Frodem a Samem u Cirith Ungol (zdůraznění vlivu prstenu).
Nezastírám, že některé změny mi též nejsou po chuti a vyjádření určitých věcí se mi líbí více v knižní verzi (např. onen příjezd Arwen do Minas Tirith). Naopak ale některé pasáže pokládám za zdařilejší ve filmu (návrat hobitů do Kraje). Takže je vlastně vyrovnáno…
Podstatné však je, že jde stále jen o detaily, z hlediska celku ne příliš významné. Vždyť nikdy nedochází k překroucení základních faktů (Faramir prsten odmítnul – toť fakt, Frodo a Sam se v doupěti Oduly rozdělili – toť fakt, Aragorn do Helmova žlebu nakonec přijel, tak co). Odlišnosti v ději jsou plně v intencích „vypravěčského šumu“. I klasické pohádky mívají více verzí, když si je po svém upraví jejich sběratelé či rodiče vyprávějící je dětem. Vůbec tedy nepokládám za špatné mít Pána prstenů „jak jej vypráví Tolkien“ a „jak jej vypráví Jackson“.
Přitom úcta scénáristů ke knižní předloze je více než zřejmá. Ať už jde o pečlivost ve vizuální stránce (exteriéry, kostýmy či drobné předměty, kterých si všimne jen fajnšmekr) nebo o hojné využití dialogů a slovních obratů z knihy, byť jsou občas vloženy na jiném místě či jiné postavě do úst. Čtenáře potěší, když Gandalf popisuje Pipinovi posmrtný svět slovy z posledního odstavce knihy, čímž je lidem nepřístupný Západ kladen do nového, nikoli nezajímavého, kontextu: „…A tu se mu zdálo, že se šedá záclona deště proměňuje ve stříbrné sklo, shrnuje se a on vidí bílé břehy a za nimi dalekou zelenou krajinu v rychlém rozbřesku…“

Příhodnější slova k zakončení než jsou tato, už asi nenajdu. S otevřením knihy či usednutím před plátno se záclona našeho světa shrnuje a vplouváme do fantasticky neskutečné Středozemě. Kniha i film mají tutéž moc.


 9/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 9/10 [Hudba]
 9/10 [Herecké výkony]
 9/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

peacocktv.com/tv, poidáno 23.02.2024 13:25:50
Thank you so much for sharing this great blog.
Very inspiring and helpful too.
Hope you continue to share more of your ideas.
I will definitely love to read

rSAMbt, poidáno 31.08.2023 2:37:53
<a href=https://prilig.sbs>pri ligy reviews</a> Albillos A, Banares R, Barrios C, Clemente G, Rossi I, Escartin P, Bosch J Oral administration of clonidine in patients with alcoholic cirrhosis
hydroxychloroquine coupon, poidáno 1.6.2021 13:22:20
hydroxichlorine https://hydroxychloroquinex.co m/# - shortage of hydroxychloroquine how long has hydroxychloroquine been around <a href="https://hydroxychloroqui nex.com/#">side effects for hydroxychloroquine</a>
CharlesOvelp, poidáno 18.2.2021 0:35:11
tinder date , tider
<a href=http://tinderdatingsiteus .com/?>tinder login</a>

Charlestet, poidáno 9.2.2021 0:50:50
tinder sign up , tinder date
<a href=http://tinderdatingsiteus .com/?>tindr </a>

Tinder dating site, poidáno 28.1.2021 15:02:27
tinder login, tinder app
<a href=http://tinderdatingsiteus .com/?>tinder date </a>

cialis cialis online, poidáno 6.1.2021 3:20:35
hello guos 9128738513
OrbimiJer, poidáno 5.12.2020 16:50:38
http://onlinecasinogameslots.c om/# casino bonus codes online gambling sites <a href="http://onlinecasinogames lots.com/# ">free slots games </a> free penny slots with bonus spins
Vasiliy, přidáno 30.4. 2006 18:52:20
http://travel.emao.org/ <a href="http://travel.emao.org/">whitefish montana hotel lodging accommodation</a>
Vasiliy, přidáno 30.4. 2006 18:52:02
http://travel.emao.org/ <a href="http://travel.emao.org/">whitefish montana hotel lodging accommodation</a>
obelix, přidáno 6.12. 2004 8:16:47
dshgfgvedgbcvdsfsdf
ROSENKRANZ, přidáno 6.12. 2004 8:14:58
mamvasrad
Lucyová, přidáno 20.4. 2004 10:56:30
SOUNDTRACKY K PÁNU PRSTENŮ
aneb jejich milovníci, nebijte mě :-)

Konečně jsem se dostala ke všem třem soundtrackům a můžu tedy doplnit poznámku z recenze:

Výrazně nejzajímavějším skutečně shledávám soundtrack k Návratu krále - je nejpestřejší ze všech a jednotlivé motivy jsou řádně vygradovány. Zejména Gondorský, to je pecka (trochu vykalkulovaná, pravda, ale dobrovolně to žeru:-)). Pipinova píseň bohužel celkem zapadla, bez obrazu zkrátka nefunguje. Překvapivě působivé je prolínání motivu Into the West v předchozích skladbách (někde okolo 15,16). I samotná píseň Into the West sedí prefektně - A.Lennox sice nezní tak "fantasy" jako Enya, ale zato má grády, stejně jako filmový ROTK, proto je zcela na místě.

Jako druhý v mém pomyslném pořadí se ocitá soundtrack z FOTR - sice se zde střídají pouhé dva hlavní motivy, ale jsou pěkně rozvedeny, příjemně se to poslouchá.

Soundtrack Dvou věží mě opravdu bere nejméně. Vadí mi nakousnuté motivy, sotva se člověk zaposlouchá, melodie skončí, a přitom by stačilo jenom pár taktů navíc. A pak, celá část zhruba mezi tracky 8 - 13 je neuvěřitelně nudná - sem míří má poznámka z recenze o táhlých podbarvovacích smyčcích. Nebýt motivu Rohanu, tak si tento soundtrack už asi nepustím.

Tak, toliko dojmologie, pokud se někdy dokopu k poslechu s tužkou v ruce, vyjádřím se konkrétněji :-)

Cmelik, přidáno 27.2. 2004 21:44:48
Hodně čtu recenze, občas se tam objeví dost zajímavé názory. K této recenzi jediné: s takovým nadhledem a tak objektivně napsanou recenzi jsem dlouho, dlouho nečetl. Klobouk dolů a díky.
puberťák, přidáno 22.2. 2004 11:16:03
pro Magdalénu.Co jsme tak hloupého napsali.Tedy Kostěj a já?Asi mám IQ tykve.Prosím o bližší vysvětlení.
Magdaléna, přidáno 17.2. 2004 20:07:18
Tak trošku s otevřenou pusou civím na monitor. Jednak kvůli recenzi, jednak kvůli puberťákovi a Kostějovi. Musím přiznat, že mi cukaj koutky...
Recenze moc pěkná. Opravdu podařená. Své první místo si zaslouží.
K těm dvoum klukům :). Nedokážu to vysvětlit, ale musím se smát. Možná že má někdo stejnej problém. (jestli jo, tak se ozvěte. budem určitě spřízněný duše:)

puberťák, přidáno 13.2. 2004 23:03:06
Takže jen poznámečka.Dnes jsem viděl Návrat.Takže až si to trochu dám dohromady něco sepíšu.Asi jako jeden z posledních.Zatím zdravím Lucyová.
Watcher, přidáno 13.2. 2004 16:10:14
Lucyová: Jojo, tak naposled :-) Já už se snad ani nebudu bránit tomu, že jsem považován za ortodoxního fanouška – tím vůbec nejsem, jak je vidět ze všech mých příspěvků… To bys teprv viděla, ortodoxní fanoušky :-))
Ty mi prosím zase neříkej, co můžu a nemůžu tvrdit. Ty si myslíš, že to správné je (pokud mluvíme oba o psychologických rozporech Jacksonova zpracování), a že právo o tom rozhodnout by měl jenom Tolkien. Myslíš, že by podpořil tvé stanovisko? O tom silně pochybuju… Protože to rozhodnout nemůžeme a každý trváme na svém, necháme to tedy být. Měj se :-)

Watcher, přidáno 12.2. 2004 21:15:16
Bellatrix: Ano, řekl, že točil film pro fanoušky, a že se snažil postupovat co nejvěrněji podle knihy – nevím ale už, kde to bylo. Ty máš ale taky pravdu, je jasné, že to nemohlo být jenom pro fanoušky, byl zkrátka v obtížné situaci. Vždyť já taky PJ nekritizuju za tohle, podle mě je výborný režisér a jsem hrozně rád, že ty filmy natočil. Kritizoval jsem jenom to, že měnil charaktery postav tam, kde to vůbec nebylo nutné (proč by divák neměl pochopit, že i Faramir je ušlechtilý muž a odolá vábení Prstenu stejně jako Aragorn?) a měnil scény, kde se nelze vymlouvat na to, že by to takhle bylo srozumitelnější (doupě Oduly, skřetí věž). Ať by ale udělal jakékoliv změny, vždy bude dost diváků, kteří to vůbec nepochopí, a tak si myslím, že nečtenářům nemusel vycházet tolik vstříc. Stejně tak zůstane určité procento fanoušků, kteří film odmítnou, aniž ho shlédli nebo po prvním shlédnutí (jak se o tom zmiňuješ). S tím se nedá nic dělat. Spokojených fanoušků mohlo ale být mnohem víc :-)
Lucyová, přidáno 11.2. 2004 14:42:46
Lucie - Petra: byly to nějaký nový scény, ve kterých Aragorn hovoří s Gandalfem (jen oni dva). Nevím už přesně, kde to bylo ani čeho se to týkalo, ale přidaných scén s G + A tam snad zas tolik nebude :-) Tak pěkný průzkum přeji a dej vědět výsledek :-)

Bellatrix: dík za info ...no, aspoň je vidno, že Tolkien ten věkový rozdíl vystihl i jinak než uvedením faktů (kterážto si nepamatuju).
V odpovědi na otázku zda Jackson točil JENOM pro fanoušky, mluvíš i za mě :-)

opozice W+V+P :-))
Puberťáku, asi ti podvědomě splývá pojem "uvěřitelný" a "reálný". Uvěřitelný v tomto případě není, že věřím, že se něco opravdu může tak a tak stát, protože to reálně lze (vidíš, jak se teď ty pojmy slučují). Uvěřitelný je, že se něco děje v souladu s nastavenými podmínkami. V Karkulce jsou podmínky nastaveny tak, že vlk Karkulku i babičku "schlamstne", tj. polkne v celku. Tím pádem zcela logicky K. a babička můžou zase v celku vyskotačit, když se vlkovi břicho rozpáře. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že vlk není had, aby zaráz polknul tak velkou kořist, nota bene živou. To je prostě výchozí podmínka, pravidlo hry, na které všichni v té pohádce na začátku přistupujeme. Když se pak pohádka vyvíjí v souladu s tímto pravidlem, je UVĚŘITELNÁ. Neuvěřitelné by třeba bylo,kdyby myslivec babičku s Karkulkou vysvobodil nějakým kouzlem - to by bylo proti pravidlům hry, protože se řeklo, že je to myslivec a ne kouzelník.
Stejně tak v Pánu prstenů přijímáme pravidla, že ve Středozemi fungují různá kouzla včetně prstenu. Vlastnosti prstenu jsou poměrně jasně vymezeny a všechno dění se odehrává v souladu s nimi.

Watcher: K odpovědi o Jacskonovi, kterou ti psala Bellatrix, jenom přidá, že Jackson IMHO točil film TAKÉ pro fanoušky. Což se projevuje tím, čemu v recenzi říkám "úcta k předloze". Ty detaily, se kterými si vyhráli, přesně převzaté repliky... Takový věci jsou prostě normálnímu divákovi ukradený a potěší to jenom fanoušky, přesněji znalce knihy.
Ortodoxní fanoušky nemůže potěšit nic než kniha, protože to je, jak to tady tak vidím, jakási bible, kde každý slovo je svatý a nedotknutelný a běda tomu, kdo si dovolí na tuto ikonu sáhnout.
Co se týče toho, co podle tebe ta která postava může a nemůže dělat - jasně, prostě ti to nepřijde uvěřitelné. OK, tvoje věc. Ale prosím netvrď, že je to nesprávné. To by mohl tvrdit maximálně tak Tolkien coby autor, a to je ještě otázka, jestli by to dělal, protože řada autorů se nebrání tomu, když jejich dílo vyvolává i jiný dojem, než bylo jejich původním záměrem. Tvoje tvrzení typu "Faramir nemůže říkat věty Sama" mi připadá stejně s prominutím mimo,jako když někdo kritizuje nové zpracování nějakého hudebního díla stylem, že to je teda děsný, jak tamty 3 tóny, co vždycky hrál hoboj, teď hraje elektrická kytara, to přece nejde, ty tóny patří hoboji, hrůza, hrůza, a přitom se nedívá na to, jestli ta nová aranž je blbá nebo dobrá. A že takových "kritiků" je požehnaně... No jo, lidi jsou zkrátka děsně konzervativní :-)
Tak, stejně si pořád myslíš svý, já taky, tak co už s tím :-)

Watcher, přidáno 11.2. 2004 14:15:55
Corwin: Výborně…:-))
Puberťák: Místo, čas, možnosti – všechno může být smyšlené, ale aby to bylo uvěřitelné, musí být city a postoje lidí (nebo i elfů, hobitů, atd.) reálné. A to je snadné, emoce, myšlení, charakterové typy se nemění tak snadno jako celá společnost – zůstávají stejné tisíce let. Takže, Prsten je smyšlený symbol zla, ale hrdinství, přátelství, láska, schopnost obětovat se pro druhé, jsou city zcela reálné, dávné – snad se dá říct věčné :-) A to je to, co je na PP nejkrásnější - city a postoje, které hlavní (ale i ty vedlejší ) postavy projevují, když jsou náhle konfrontovány se zlem.
Koho příspěvky unavují a otravují, nemusí je přece vůbec číst. Já už stejně končím, nikdy se nesnažím držet nějakou debatu za každou cenu.
Vincent: díky :-)
Bellatrix: nejdřív si to přečtu :-)

Bellatrix, přidáno 11.2. 2004 13:19:14
WATCHER:
zase mám jeden takový detail, bez souvislosti ke zbytku diskuse: nevím, jestli a kde PJ tvrdil, že točí film pro fanoušky, takže to nemůžu vyvrátit, ale na vlastní uši (tedy z videozáznamu rozhovoru s ním, z dodatků na DVD a z audiokomentářů k filmu) jsem slyšela, jak řekl, že nemohl točit film jenom pro fanoušky, protože by na to normální divák (= ne fanoušek) nešel, nebo by to pro něj bylo těžko srozumitelné. Nepřímo to řekl i v jiných výrocích, např. že se rozhodl to a to ve filmu (pro kina) odstranit nebo to a to přidat, protože zjistil, že z hrubého střihu to někteří neznalci pochopili špatně (tohle se ale samozřejmě týká spíš detailů). V audiokomentářích k prodlouženým verzím říká dost často, že tohle a tohle udělal jinak proto, že by se to bez dalšího vysvětlování do filmu nedalo dát, protože by to nečtenáři nepochopili - ale prodloužení si už taky nemohl dovolit, proto scénu změnil/přidal/vypustil atd. Neobhajuji tím ty změny konkrétně, protože se mi některé taky nelíbí, jenom se snažím uvést na pravou míru výrok, že točil film pro fanoušky, protože jsem ho slyšela mnohokrát říkat opak.
Kromě toho si nejsem jistá, jestli to, že určitou část fanoušků zklamal, se dá považovat za úplně vypovídající. Jsem si stoprocentně jistá, že VŽDYCKY by bylo určité procento fanoušků, kteří by byli něčím zklamaní nebo se s filmy nesmířili. Už jen proto, že znám takové, kteří měli tenhle přístup k filmům předem, ještě než je vůbec viděli, a ten přístup mají stále. Prostě a priori film na motivy PP odmítají a nikdy ho nebudou akceptovat.

Corwin, přidáno 11.2. 2004 9:54:17
Ne???Co treba ze existuji hrdinove??:-)))
puberťák, přidáno 11.2. 2004 9:51:51
to corwin.no tak jestli lze věřit v kouzelný prsten tak potom můžu věřit i v to že vlk sežral Karkulku aby vzápětí vyskočila živá a zdráva z vlkova břicha.Tak tohle podle mě není vůbec ani reálné ani uvěřitelné.podle mého uvěřitelné v Pánovi není téměř nic.:)))
Corwin, přidáno 11.2. 2004 7:17:19
Pubertak:realna ne,ale uveritelna ano:-)Realny nemusi byt zadny zanr,ze:-)Jak jiz psali zdejsi veliciy Otaznik a Lucka:uveritelnost a realita jsou dve rozdilne veci...
puberťák, přidáno 11.2. 2004 7:09:49
Asi zase budu provokovat a budou mi nadávat.Ale žádná fantasy nemůže být reálná.Nevím o tom že by existoval takovýto prsten.Nebo řada jiných podobných propriet.Takže nějaké úvahy o tom co je a co není reálné mi připadají trochu vedle.Abychom neskončili u Freuda přátelé.Některé příspěvky opět začínají klouzat do takové té polohy která už tady jednou byla.A nedopadlo to dvakrát dobře.Elrondisti dobře ví o čem je řeč.A z příspěvků je jednoznačně vidět že mnohé již toto téma unavuje.je to podobné jako ten dobrodruh co tady psal o animační a trikové stránce.A pak se z toho vyklubala blamáž jako hrom.A dobře nám tak.Mám takovej pocit že tohle skončí stejně.
Vincent, přidáno 11.2. 2004 0:30:04
to Watcher - fandím ti, jdeš na tyhle věci líp jak já. Na moje poznámky už nikdo ani nereaguje :-(
Watcher, přidáno 10.2. 2004 20:24:49
Lucyová: Hm, taky se mi začíná zdát, že je to beznadějné :-) Co je a co není detail, je zcela idividuální, pokud by nebyl stanoven úhel pohledu, jak se na film dívat. A ten je určen tvrzením PJ, že se při natáčení držel knihy, a že točil film pro fanoušky knihy – to je podstatné. Pak nestačí, jestliže dodrží pravidla žánru. Fanoušky nemůže v zásadních věcech zklamat – a to udělal, mnoho se jich s filmem nesmíří právě kvůli těm změnám. Ty scény, které jsem uvedl, jsou psychologicky nesprávné. Jestli je příběh pravdivý nebo smyšlený je jedno, nemohou v něm být psychologické nesmysly. Kdo četl knihu, snadno pozná, jestli se postava může chovat tak, jak to prezentuje PJ, nebo nemůže. Takže je jedno, kde se Frodo a Sam rozdělí, ale naprosto není jedno, z jakého důvodu. K situaci, kdy Odula bodne Froda a on je sám, jistě může dojít dalšími u v ě ř i te l n ý m i způsoby, ale tyto způsoby budou uvěřitelné pouze tehdy, když nebudou v rozporu s charakterem postavy. Tím chci říct, že jestliže např. knižní Faramir zakazuje svým vojákům zbytečně zabíjet živé tvory (a samozřejmě je i týrat), je proti jakémukoliv zbytečnému násilí, pak ve filmu nemůže dát rozkaz preventivně zmlátit Gluma. Prostě nemůže. Vzdělaný Faramir nemůže říkat věty Sama. Frodo by Sama neposlal pryč. Jestliže Sam by dokázal za Froda položit život, je zřejmé, že dobrovolně neodejde. Stejně tak ušlechtilý čaroděj nepoužije svou hůl k mlácení Denethora. Jsou prostě určité věci, které konkrétní postavy udělat nemohou, pokud mají alespoň v základních rysech zůstat postavami z knihy.
Bellatrix, přidáno 10.2. 2004 14:07:03
Lucyová:
jenom taková maličkost k tvému komentáři z 5. února: "Malinko mě někdy rušilo, že Wood je o hodně mladší než ostatní a v knížce mi Frodo naopak připadal starší (vím, že nebyl), ale to už je drobnost." - Ne ne! Tvůj dojem byl správný, v knize je Frodo o dost starší než zbývající tři hobiti. Když vyrazí na cestu, je mu 50 (vzhledem k délce jejich života je to fyzicky takový čerstvý čtyřicátník), Sam je asi o 13 let mladší, Pipinovi je 29 (není ještě z hobitího hlediska plnoletý) a Smíšek je něco mezi Samem a Pipinem. Ve filmu je to udělané tak, že se na cestu vydávají relativně krátce po Bilbových narozeninách, kdy je Frodovi 33, ale v knize to trvá dalších 17 let.

Lucie-Petra, přidáno 10.2. 2004 10:23:32
hihihi,to je klasika, když se člověk snaží koukat na věc pohledem druhých a chápat je, pak se rozpolcenosti nevyhneš. Nejlepší je mávat svým práporem a razit svou JEDINĚ správnou myšlenku :-). S tím Mortensenem je to vůbec celý nějaký...mě se např. ve Společenstvu nejdřív dost nelíbil, názor sem změnila až po 2 věžích.(Zvláštní. Asi se mi líběj amatérské výkony). Ty rozšířený mám doma a jeho úchylné scény mi nějak unikly...prosím, prozraď, co máš na mysli, ať si to zkontroluju.Přiznávám, že jsem je viděla zrovna tento víkend a docela jsem si pochutnala na Sarumanovi.Ten zloduch je fakt k zbaštění a ten hlas... šťouralové by na něm jistě nedostatky našli, ale já ho baštím. Skvělý herecký výkon pana Lee. Oni vůbec oba čarodějové byli myslím velmi svěle obsazení i zahraní.
Lucyová, přidáno 9.2. 2004 12:56:46
Lucie-Petra: Snad se nám tu dočista nerozpoltíš? :-)
K tomu Mortensenovi - on hrál divně v rozšířené verzi TTT (tedy tam jsem si toho všimla, je to hlavně právě v nových scénách). Shodli jsme se se spolupřihlížejícími kamarády, že se na Gandalfa kouká, jako by ho chtěl sbalit :-))) Což jistě nebyl záměr :-)))
Jinak to násilné vtlačení do role krále - jo, takhle mi to říkali i jiní lidi, kterým se Mortensen líbil, a vnímali to dokonce jako záměr. Nakonec proč ne, je to taky možnost. I když v tomto případě mám podezření, že napřed bylo vejce (= Mortensenův ne moc dobrý výkon) a pak slepice (= to je schválně, vždyť on nechtěl být král).

Lucie-Petra, přidáno 9.2. 2004 12:12:50
Hmhm, diskuse na obzoru...mohla bych odporovat i souhlasit jak s Lucyovou, tak s Watcherem, jde jen o to, jak se kdo na "věc" chce dívat.Jako celek (a vlastně i jednotlivé díly) je trilogie výborně zpracovaná, když budu brát v úvahu, že (logicky) rukopis Jacksonův nemůže být přesně stejný, jako Tolkienův, je to opravdu vynikající dílo. Když se budu obracet ke knize i k vlastní fantazii a budu se chtít zabývat detaily, tak tam samozřejmě najdu nesrovnalosti, věci, které se mi nemusí líbit a díky tomu třeba můžu filmovou verzi úplně zavrhnout. Fakt záleží, jak se kdo na PP dívá a chce dívat. Myslím si,že i Lucyová by klidně mohla svou recenzi postavit na momentech, které se jí nezdály a film zkritizovat, ale...proč to dělat, když se bylo i na co koukat a byla tam spousta scén, které potěšily. Proto recenzi považuju za velmi dobrou, třeba zrovna tak dobrou, jako kritickou recenzi od Elwen (?). Recenze může být dobrá když je kritická, stejně tak, když dílo veskrze dobře ocení.Líbí se mi, když se někdo umí dobře vyjádřit a pěkně se "trefí".
Ještě mi to nedá, musím se zmínit o herectví Vigga M. Mě se docela dost líbil ve Dvou věžích,kde mi přišel..no opravdu dost dobrej. Ještě ne král, ale v některých scénách mi přišel dost na úrovni. Fakt je, že v Návratu mu mnohé vyloženě královské scény příliš nesedly, zdálo se mi, že je do toho kralování tak nějak moc násilně natlačený.Asi tenhle přístup Viggovi nějak nesedl :-)Proto mi docela chyběly ty Domy uzdravování nejen pro Faramira a Eowyn, ale právě pro Aragorna...
Jo a ještě si musím rýpnout,všichni strašně opěvujou velevýkon Sama Křepelky. Ať dělám co dělám, nějak si ze S.A. stále nemůžu sednout na zadek. Kdo se mi z herců opravdu líbil (když to beru celkově), tak to je Saruman,Gandalf, Gríma, Denethor a Éowyn (jo a Theodred byl taky vynikající....:-D).

Lucyová, přidáno 9.2. 2004 10:21:00
Watecher: já tušila, že je to beznadějné :-))) Tím kytičkářským příměrem (hehe Kostěji, to mě pobavilo :-)) jsem se ti snažila naznačit, že máš laťku toho, co je fakt a co už detail, úplně jinde než já.
Aby bylo jasno, není jedno, kdo ponese prsten, to je jaksi základní složka příběhu, ale je třeba dost jedno, jestli se Sam s Frodem rozdělí u prvního tunelu Oduly, nebo až za tunelem, a proč se rozdělí (náhodou nebo kvůli chvilkové hádce). Jde primárně o to, že nějak musí dojít k tomu, aby Odula Froda napíchla žihadlem, Sam u toho nebyl a přišel tam za minutu 12 a myslel si, že je Frodo mrtvý... K této situaci může dojít tak, jak je v knize, nebo i tak, jak je ve filmu, a nebo 10 dalšími uvěřitelnými způsoby. Zdůrazňuji slovo UVĚŘITELNÝMI. Protože uvěřitelný nemusí být totéž co pravdivý (s dovolením si půjčím Otazníkův výrok :-)). Obzvláště když nevyprávím pravdivý příběh, že.
čímž směřuji ke konstatování, že JINÝ nemusí nutně znamenat ŠPATNÝ. Tj. že ty pampelišky nemusí být hned pošlapané...

Ještě je možné obhajovat převod příběhu z knihy do filmu z další stránky: představ si to jako překlad mezi dvěma hodně odlišnými jazyky. Třeba taková čínská poezie - do češtiny ji přeložit lze, zachová se význam, metafory apod., ale to, že báseň v originále také hezky vypadala díky obrázkovému písmu, a že některá slova třeba básník volil i podle toho, jak vypadá znak, kterým se zapisují, to už prostě převést nejde.
A analogicky odlišná je knižní a filmová řeč. O tom ostatně v recenzi píšu, takže dál se opakovat nebudu. Jen dodám, že pokud filmaři dodrží pravidla žánru zvaného epos (kterým Tolkienovo dílo je), je vše v pořádku. A to dodrželi, jak píše zase ve své recenzi Otazník.

Inka, přidáno 7.2. 2004 22:45:10
Klobouk dolů - úžasně napsaná recenze a plně s tebou souhlasím. Je to Pán prsetnů vyprávěný Jacksonem a je vyprávěný skvěle.
Watcher: To, že je něco jinak než v knize, ještě neznamená, že filmy jsou špatné, sdílím názor Lucyové, že tohle JE Středozem - drsnější, méně vznešená, ale poetika i smysl příběhu zůstala zachována. Charaktery postav jsou trochu posunuté, Gandalfovo mlácení Denethora holí mi taky moc nesedí, ale třeba Faramir, zvlášť v rozšířených TTT mi výrazně pokřivený nepřijde.
FOSA: co máš pořád s těmi Amíky, já žiju v iluzi, že film natočili Novozélanďané za americké peníze. A že by producenti kecali scénáristům do takových drobností, jestli bič či nůž, o tom pochybuji.




Watcher: nesouhlas

Watcher, přidáno 7.2. 2004 18:21:13
Lucyová: Tvá úvaha mi nepřijde tak moc mimo, a pokud rovnou použiju tvé přirovnání, abychom si lépe rozuměli, tak určitě nejsem botanik, který pampelišky zkoumá pod lupou. To bych patřil k těm, kteří už shromáždili pěkné množství chyb v ROTK (soubor chyb). Mně je to celkem jedno, jaké chyby tam jsou. Já jsem spíš člověk, který tvrdí, že ta louka by byla mnohem hezčí, kdyby některé pampelišky nebyly pošlapané. I tak však umím ocenit krásu té louky, jinak bych nedal hodnocení 10/10, ale něco jako Glumík :-)) Prostě si řeknu: "Ještě štěstí, že to nepodupali všechno.", kdežto Glumík pláče u zlomené pampelišky.
Pokud to bereš tak, že ROTK je prostě jenom příběh, kdy někam jdou, kdo a kam je celkem jedno, někam Prsten donesou a ten se nakonec do ohně přece jen dostane, tak že všechno dobře dopadne – pak jo, z tohohle pohledu jsou mé výtky hnidopišské. V tom případě ale bylo celkem jedno, kdo Prsten nesl, mohli ho dát rovnou Samovi, ne? Proč teda Galadriel dávala světlo Eärendil Frodovi? Myslím si, že charaktery postav měnit nemohou, pokud chtějí dodržet Tolkienův styl – a to PJ tvrdil, že chtěli.
Já se taky o soundtracky hádat nebudu, protože je pravda, že vnímání hudby je individuální. Jenom jsem chtěl říct, že mně se líbí i samotná, všechna 3 CD. Možná není správné posuzovat ji samotnou, pokud však i samotná může obstát, pak to svědčí o její mimořádné kvalitě.

Watcher, přidáno 7.2. 2004 18:17:17
Otaznik: Tušil jsem, co mi přibližně napíšeš,jen jsem tu viděl tvůj nick :-) Já jsem si tvou recenzi přečetl krátce potom, cos ji tam dal a hned jsem si řekl, že bychom se těžko na některých věcech shodli. Tvá recenze je určitě zajímavá, ale tvůj styl myšlení i vyjadřování je prostě úplně jiný. Nemyslím si, že by Tolkien byl mistr nitěrné psychologie, ale psychologie postav a jejich charaktery jsou tam dost jasně naznačeny a já jsem přesvědčen, že ty jmenované scény narušují logiku příběhu. Navíc jsem přesvědčen, že do některých postav Tolkien vložil své vlastní postoje, čili se s nim částečně ztotožnil, byly jeho oblíbené (Faramir, Frodo).
Podstatné pro příběh se mi zdá, jak se Frodo a Sam rozdělí - v knize nikoliv v doupěti Oduly, ale až za ním, a především jsou rozděleni násilím. Proč by tohle mělo na plátně postrádat logiku? Je to mnohem logičtější než ve filmu, kde se rozdělí dobrovolně, tedy Frodo pošle Sama pryč. Pro jejich povahy a vůbec celý příběh je zásadní, že by to Frodo neudělal, a i kdyby, tak Sam by neodešel…
Tvému zdůvodnění v recenzi nerozumím. Nemyslím si, že by ve filmu docházelo k překroucení zásadních motivů, ale k výrazným a nelogickým změnám některých postav ano. Příběh se tím rozhodně narušuje.
A docela věřím, že k překrucování děje a změnám postav došlo proto, aby nebyl nikým zastiňován Aragorn, který teda má zapotřebí být hájený… jako herec nic moc, E. Wood, S. Bean i D. Wenham by ho převálcovali. Proč zrovna postavy Froda a Faramira byly tak poškozené? Že by jediná vážná konkurence :-))

Kostej, přidáno 6.2. 2004 12:53:13
Jeste si rejpnu : Pubertaku, doufas marne. http://csfd.atlas.cz/herec.php?4354
Kostej, přidáno 6.2. 2004 12:49:44
Zdravim pubertaku :-)
Tak v tomhle se asi neshodnem, takze bych to uz dal neresil - je to dost subjektivni. Akorat k tomu Boromirovi - dyt ja si taky myslim ze je vyborne obsazenej.
ad Lucyova : i ty kytickarko :-). S tema soundtrackama nemuzu nez souhlasit, akorat bych na ten seznam jeste pridal soundtracky Hanse Zimmera (Gladiator, M:I2, Pearl Harbor, Kruh...)
2 All : Moje postrehy z tretiho skouknuti filmu.
Nejsem si tim uplne jistej, ale mam pocit, ze pri kratkym zaberu na Minas Tirith ve FOTRovi Mesto Kralu vypadalo dost odlisne oproti ty podobe z ROTK :-). Jestli nekdo mate po ruce DVD nebo VHS FOTRa, tak se schvalne mrknete :-). Je to v ty pasazi jak si Gandalf overuje jestli jde skutecne o Jeden Prsten.
2) Divna vec...v Kraji maji evidentne oznaceny domy arabskejma cislicema. V tyhle tolkienisticky oblasti nejsem teda zrovna vzdelanej, ale kdyz uz si tvurci dali praci vymejslet hieroglyfy ktery pomerne zdatne dekoduje Legolas u vstupu na Stezky mrtvych, tohle mozna meli taky osefovat :-). Je to na samym konci filmu. Sam rekne : So, I'm back. Ruza zavira vrata a je tam krasne videt schranka na noviny s cislem 3. BTW : jaky byste rekli, ze maj Krepelkovi predplaceny noviny? :-)
A jeste neco me v prubehu sledovani napadlo, akorat si nemuzu vzpomenout co...tykalo se to ale Froda a Prstenu...az si vzpomenu, hodim to k Elrondistum.
Dost kecu! poroucim se.

Lucyová, přidáno 6.2. 2004 10:32:37
Watcher: tvůj pohled je prostě diametrálně odlišný. Asi jako když já se dívám na květinu na louce a ty na její listy pod mikroskopem. Já vidím pampelišku, ty soubor buněk, kde jedna je trošku větší, druhá menší, třetí víc šišatá, čtvrtá málo zelená... Pravdu bys měl, že každá pampeliška je jiná. Ale je to v kontexu rozkvetlé kouky důležité? Co je louka? Tráva s květinami nebo soubor miliard buněk?
Jasně, oboje, záleží, kdo se na louku přijde podívat. Jestli člověk, který se chce pokochat její krásou, nebo botanik, který zde chce dělat výzkum. Chci-li vnímat louku z estetického hlediska, nemůžu počítat buňky. A analogické je to s přístupem k PP. PP je jeden příběh (louka) složený ze základních událostí (druhy květin na louce). To, jak konkrétně v detailech se ty události odehrály (kolik má která květina buděk) nemá na celek (vzhled louky) vliv. Pokud budu zkoumat detaily, neuvidím rozkvetlou louku...
Pokud ti tato úvaha přijde mimo, nic si z toho nedělej, důležité nakonec je, co tě těší - třeba je počítání buněk mnohem větší zábava :-) (elrondistům sláva, jsme zase u toho subjektivního vnímání umění :-)))

PS: o soundtracky se rozhodně do krve hádat nebudu. Něco z toho, co napíšu, už tady zaznělo, ale zkusím shrnout: 1) především, jak psal už Kurt, záleží na hudebním zaměření každého. 2) filmová hudba je tvořena především účelově, tj. aby doplňovala obraz. Není proto asi legitimní posuzovat ji samotnou. Soundtracky jsou poslouchatelné jenom proto, že posluchači znalému filmu se při poslechu vybavují konkrétní obrazy, čímž se stává zajímavým každičký tón. Pokud film tak detailně (či vůbec) neznám, řada hudebních pasáží mi nic neřekne. A není to špatně, protože soundtrack není symfonie.
Přesto vzácné výjimky existují - takový Barbar Conan či Tenkrát na západě jsou hudební pecky i bez filmu (třeba zrovna hudbu k Tenkrát na z. jsem znala dřív než film, takže vím o čm mluvím) :-)).
A má poznámka k TTT znamenala jediné: TTT prostě nepatří mezi ony vzácné výjimky, ale možná že přísnějším výběrem skladeb se jim mohly přiblížit.

puberťák, přidáno 6.2. 2004 7:14:44
No konečně .Ahoj Kostěji.Tak totálně nesouhlasím.Hill byl nejslabší článek hrdinů.I takovej Eomér to zahrál líp.A na Boromira mi vůbec nesahej.Takhle nějak bych chtěl zemřít.Tak umírá pravej chlap a hrdina.Doufám že Hilla už nikdy neuvidím.Že odešel i s tím svým Titanicem ke dnu.Jako král nestál totálně za nic.I ti dva jeho vojevůdci Háma a spol byli lepší.A Bilbo?Podle mého tragédie.Nevím.Viděl jsem jej i v jinejch filmech ale nic moc.Možná je výborný na divadle.To i ta Arwen byla lepší.A když brečela tak fakt brečela.Ale tohleto byla atrapa krále a ne král.Jediný co bylo dobrý, byla jeho proměna.Ale za to chudák nemůže.To počítač.Jeho rozhodovací a velící schopnosti byly nulové.A zahrané to bylo ještě pod tu 0.Sakra když jsem král tak jsem král a velím.Co řeknu to platí.Ale tohleto?Nebejt tam Argiho tak to byla ještě větší tragédie.:))))Tak ahoj Kostěji.
Kostej, přidáno 6.2. 2004 0:07:16
ad puberťák : tak tady mas ode me hnedka jeden sutrak! Na Bilba mi nesahej, Bilbo je naprosto vynikajicne dosazena postava. Co mu scenar nakazal predvest a co ve skutecnosti predvedl, to vem cert. Jenom tvrdim, ze pro roli stareho lehce zavisleho hobita si nemohli vybrat lip :-). Skoro to samy bych si dovolil prohlasit i o Hillovi. Jeho louceni s Eowyn na P.polich je podle myho jedna z nejemocialnejsich casti ROTK. S Boromirovym umiranim v FOTR se to vubec neda srovnat.
Vyse uvedene jsou ciste moje osobni nazory.

andre, přidáno 5.2. 2004 23:18:09
Fosa:Co je to morálka?:o)ale jsou i pripustne formy natlaku, nicmene dekuji za omluvu:)

Jinak s Olorinem mas pochopitelne pravdu, takovy to byl maia na Dalekem Zapade(ne dalnem;-)

Lucyova:Sean by to skutecne zvladl;-)Jak rika puberták, kral jedna radost i mrtvy v lodce vypadal docela kralovsky, jen ta koruna:-)Symbol;-)

Fosa, přidáno 5.2. 2004 22:50:42
Vzhledem k tomu, že jsem z Andreho násilně vyrazila dodatečnou pochvalu mé recenze, musím se mu ještě zpětně omluvit za to, že jsem se uchylila k takovým nemorálním praktikám ;o)))

puberťák: Já si ty šutry schovám na tvou recenzi (aby mi nedošel materiál ;o)

puberťák, přidáno 5.2. 2004 20:29:57
Mno, nebudu nic dodávat.Jenom se zopakuju.Hill nestál vůbec za nic v celém fimu.Stejně jako Bilbo.Nejhůř zahrané figury.Bez emocí, jenom zahrané.Žádné prožití rolí.Hill zvláště v TT téměř vůbec nehrál.Statista a amatér.V Titanicu byl skvělý.A s Aragornem plný souhlas.Nemytý, nečesaný,špinavý byl naprosto skvělý.Ale zase tak strašné to nebylo.To bylo před uvedením TT řečí například o Mirandě.Jak bude strašná atd.A byla jedinečná.I v Návratu.Eomér jakby smet.Mnohé menší role byly hodně dobré.Na rozdíl od některých hlavních.A nejlepší ze všech Sean Bean.Totální jednička.Jako krále si jej dovedu představit naprosto lehce.Ale nelze se zavděčit všem.Můj náhled na věc.Kamenujte.
Eskel, přidáno 5.2. 2004 18:26:30
Tak mě napadá... taky je docela dost místa na malou reklamku: KDO UMÍ PSÁT (a jako že alespoň trochu zdatně) A MILUJE SILMARILLION ATˇ SE NEPRODLENĚ OHLÁSÍ! (má to něco společného se scénářem :)) Zakládáme takovej malej tvůrčí tým > tudíž, kdo se chce proslavit formou písemnou, budiž mu dveře otevřeny...
Kostej, přidáno 5.2. 2004 16:03:58
Zdravim, madam. Tak nejak bych to asi napsal ja, kdybych mel chut se s tim tolik rozepisovat :-). Fakt je ten, ze inkriminovanej hubanec mi az tolik nevadil, ale mohli si ho nechat od cesty, to je pravda. Vic se asi rozepisu az se vratim - ted nemam moc casu.
Fosa, přidáno 5.2. 2004 14:54:10
Lucyová: Já vím, že to nebyl záměr, ale pobavila :o) Jo, s elfy souhlas, ti mi dali také trochu zabrat :o) Olorin je tuším Gandalf (maia, jeden z Istari), resp. jeho původní jméno. Skoro bych řekla Gandalf v té „méně civilizované formě“. Jestli něco říkám špatně, Andre mě jistě opraví :o)
Btw, ty se vzdáváš počtu příspěvků ve prospěch konzumu? Teda, to je oběť :o)))
Andre: A mě nikdo za recenzi nepoděkuje? :o) Teď nevím, jestli se nemám urazit ;o))) Jo, Boromir by byl vynikající král, toho bych na trůnu brala (ve filmu určitě :o)
Kurt: Žádný Brno, jsem kategoricky proti, další spory u Elronda :o)
Watcher: Pokud jde o změny a „akčnost filmu“, docela mě překvapilo nahrazení biče (který použije skřet ve věži na Froda) nožem. IMHO je bič drsnější, čekala bych, že zrovna tohle Amíci zachovají.

Otaznik, přidáno 5.2. 2004 14:11:10
Watchere - většina scén, které uvádíš jako nepřijatelné, mi přijdou zcela přijatelné:) Nedělal bych z Tolkiena psychologickou prózu, kde by pozměnění charakteru a motivací některých postav bortilo příběh. Tolkien žádný mistr niterné psychologie není - to si jen do něj spousta fanoušků promítá své iluze a představy (bohužel mám čím dál větší pocit, že řada zarytých vyznavačů Tolkiena toho má jinak přečteného pramálo - tím nechci nijak naznačit, že by to byl Tvůj případ).

A to že se Sam s Frodem i v knize v doupěti Oduly jakýmsi způsobem rozdělí - a že zrovna to, jak k tomu v knížce dojde, by na plátně postrádalo logiku, si myslím já. Ostatně to, že k překroucení zásadních motivů ve filmu nedochází, zdůvodňuji obšírněji ve své recenzi.

Watcher, přidáno 5.2. 2004 13:58:37
Velmi hezky napsaná recenze, s mnoha věcmi souhlasím, ale s něčím ne… Především ne s tím, že provedené změny jsou jen detaily, že nedochází k překroucení základních faktů. To ano, to dochází… Úcta k předloze je zřejmá, ale pokud tvůrci využívají např. knižní dialogy a slovní obraty, je to sice velmi milé, ale připadá mi to, jako kdyby přišel pacient na vyšetření, oni mu udělali pečlivou pedikúru, ale nevšimli si, že má zlomenou nohu… Navíc, ty změny nemají vliv na akčnost filmu, jak se často tvrdí – naopak, např. doupě Oduly by bylo dramatičtější podle knihy. Frodo a Sam se v doupěti Oduly ani nikde jinde nerozdělili, toť fakt :-) A rozdíl je to naprosto zásadní… Abych to zbytečně nenatahoval – nepřijatelná je změna charakteru Faramira, rozdělení Froda a Sama, přemoudřelost Gluma, úlety Gandalfa (mlácení Denethora), změna charakteru Denethora. Jinak by to byla opravdu Středozem, takhle někdy je a jindy zase není. Ale kvůli těm věrným scénám je film nádherný.
P.S. A soundtracky jsou krásné všechny tři, každý je jiný, myslím, že soundtrack k TTT se v ničem neutopil :-)

Lucyová, přidáno 5.2. 2004 10:54:04
Kurt: navrhuji přesunout debatu na toto téma k Elrondovi (i když se tímto zbavím pěkného zdroje počtu příspěvků :-)))
KURT, přidáno 5.2. 2004 10:17:52
Lucyová: To bylo netaktické :-) Já záměrně místo střetnutí nejmenoval v naději, že se nám třeba zase podaří natáhnout to do Brna :-)
Lucyová, přidáno 5.2. 2004 9:33:12
Fosa: pobavila? To tedy nebyl záměr, ale taky dobře :-) K těm hobitům - pro mě to byly už v prvním filmu nejpovedenější postavy (hned po Aragornovi-Hraničáři - to Mortensenovi prostě sedlo), pohodová povaha hobitů je prostě přesná. I typologicky byli herci vybráni skvěle. Malinko mě někdy rušilo, že Wood je o hodně mladší než ostatní a v knížce mi Frodo naopak připadal starší (vím, že nebyl), ale to už je drobnost. Takového Legolase a elfy obecně jsem rozcházela daleko déle :-)

Andre: ehm, kdo je Olorin? :-) (já hlava děravá). K té korunovaci - nojo, to je to co jsem myslela v recenzi - Mortensen prostě není královský typ. Jeho korunovační projev byl jako projev politika, který má celý výstup pečlivě naučený do posledního gesta, ale nejde mu to, pardon za to klišé, od srdce. Jestli by to líp zvládl Sean Bean, to nedokážu odhadnout ;-)

Kurt: to jako výlet do Práglu? no přemluv spíš mého muže, mě příliš přemlouvati netřeba :-))

KURT, přidáno 5.2. 2004 8:58:55
Pěkné, pěkné... Co dodat víc. Nevidím důvod polemizovat. Co takhle to radši všechno probrat někde v hospodě? Což je výzva pro všechny elrondisty - co vy na to? Aspoň by mi Fosa nemusela posílat Forsytha poštou :-)
Andre, přidáno 5.2. 2004 1:22:21
:-)Moc pěkná recenze, ten odstup je příjemný, takto užit, "dvojfázovost", jak řekla Fosa;-)
To s Eldarionem jsem si neuvědomil, až když jsi na tu podobnost s Arwen poukázala:-)Proti korunovaci toho až tak moc nemám, akorát jsem si říkal, že by bylo lepší v okamžiku vsazení koruny na hlavu, kdyby tam stál Boromir(To by byl panečku král;-)
Ten rozhovor Gandalfa s Pippinem, to byla skutečně vzpomínka, vzpomínka Olorina a na Olorina a zároveň krásně nastoupené Pippinovo odhodlání bez ohledu na zajímavé metafory, které Gandalf užil(Inu Tol Eressea je krásná:-)
Dík za recenzi:-)

Fosa, přidáno 4.2. 2004 22:44:19
Moc hezký, a pobavila jsi mne. Ono se nakonec vyplatilo na tvou „dvoufázovou“ recenzi tak dlouho počkat ;o) Možná bych ještě něco poznamenala k hobitům. Uznávám, že to byly jedny z nejlépe ztvárněných postav filmové trilogie, což mne upřímně potěšilo. Z nich jsem měla před Společenstvem trochu strach, ale byli do filmové podoby převedeni skvěle. Hobitín před mýma očima ožíval a stával se reálným, spolu se všemi jeho obyvateli, do nejmenších detailů. Jelikož se jedná o postavy vesměs kladné (stvůry se vždy dělají lépe… :o), částečně lidské, ale přitom ne úplně, za jejich perfektní ztvárnění patří realizačnímu týmu obdiv. A za herecké výkony samozřejmě také, adresován přímo vybraným „hobitům“.
Promiň, že ti to píšu sem, ale nikde jsem podobnou poznámku neuvedla, přestože se mi zdá poměrně důležitá. Vzhledem k tomu, že na tvé recenzi nemám co kritizovat, alespoň ji zahltím pidilidmi :o)
P. S. Vy tady všichni tak hýříte superlativy, že ze mne snad nakonec uděláte optimistu ;o)

Eskel, přidáno 4.2. 2004 17:50:38
To je správný pohled na věc... dík, krásně napsané a ucelené.
Láďa, přidáno 4.2. 2004 16:17:16
Žádný král? Si povíme na mojí korunovaci...;-):-D
[ Všechny komentáoe ]

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Znamení
DVD za 399,- či 499,- Kč



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!