Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1720 lidí

Celkem návštěvníků
14791139

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
3.12. 2004
Rozšířená verze Návratu krále - recenze posledního střípku mozaikyVerze pro tisk

Rozšířená verze Návratu krále - recenze posledního střípku mozaiky
"To nejlepší, co je ve filmu navíc, jsou doslovné citace z knihy"

Tak už je to zase tady. Úvodní titulky filmu, nápis The Lord of the Rings, studený pot na zádech a očekávání čehosi... velkého. Rozšířené verze Návratu krále. Posledního střípku (v tomhle případě spíše více než čtyřhodinového kusance dokonale vybroušeného diamantu) do mozaiky se souhrným názvem "filmové zpracování legendární knihy J.R.R. Tolkiena Pán prstenů". Očekávání byla opravdu velká. Návrat krále považuji z kinoverzí za naprosto nejlepší díl trilogie, ač je na první pohled osekán o obrovské množství velmi důležitých scén. Objeví se v rozšířené verzi? Podaří se poslednímu dílu překonat geniální rozšířené Společenstvo prstenu? A nebo to bude jen velmi, velmi dlouhý film, který sice pár scén ke kinoverzi přidá, ale celé to bude tak roztahané, že vlastně bude spíš nudit? Inu... odpovědi na všechny tyto otázky už znám. A brzy je budete znát i vy. Konečný názor si budete muset udělat samozřejmě sami, toto je pouze můj pohled. Bohužel se v následujících řádcích neubráním informacím o scénách, které jsou ve filmu proti kinoverzi navíc. No, popravdě dost z nich vyjmenuji. Takže pokud chcete být překvapeni, nečtěte dále...

Pro začátek jedna informace, která jistě potěší fanoušky knihy. Drtivá většina nových scén má společného jmenovate. Jedná se spíše o "klidnější" momenty, které dále rozvíjejí jednotlivé postavy, dávají jim hloubku a především vysvětlují mnoho "nejasností" z klasického sestřihu. Samozřejmě je tu i kupa nové akce, ale není zas tak důležitá. Hlavní benefit rozšířené verze je dokreslení osudů jednotlivců. A že se to daří.

Krom drobnůstek je prvním zásadním novým momentem filmu finální konfrontace se Sarumanem. Toto jistě není překvapením. Na to, jak hlavní záporák druhého dílu skončí, se těšíme už někdy od ledna minulého roku, kdy tato scéna nenásledovala po vítězství v Helmově žlebu. Jaké bylo naše překvapení, když chyběla i letos v lednu. Peter Jackson mnohokrát vysvětlil, proč tomu tak muselo být. Nechme na každém, zda mu toto vysvětlení vyhovuje či ne. Důležité je, že nyní máme celou scénu konečně možnost vidět. Čekání se vyplatilo. Théodenova odpověď na Sarumanův podmanivý hlas je jedním z jeho nejlepších momentů vůbec. Hail Théoden King. Pravda, pro tuhle postavu mám tak trochu slabost. Saruman je v nových scénách parádní. Chápu jistě rozhořčení Leeho z odsunutí scény "pouze" na DVD. Když na vrcholu Orthanku doslova cituje knihu, kamera přelétá okolo a zní podmanivá Shoreova hudba, uvědomíte si, že jestli je tohle teprve začátek... Celá konfrontace je opravdu mistrně natočena, však uvidíte sami. Koluje spousta spekulací a obav, některé bych rád hned uvedl na pravou míru. Ano, Saruman zemře. Ano, Gríma také. Ale jak? Na to už si počkejte sami. Pravdou je, že jsem četl mnoho různých verzí, včetně Legolasova šípu kroužícího ve spirálách z oblohy. Ubezpečuji vás, že toho se bát nemusíte.

Nové a staré scény na sebe navazují s naprostou lehkostí. Takovým způsobem, že si okamžitě začnete říkat: "jak bylo vůbec možné koukat na tu osekanou verzi?" a: "bez téhle scény k sobě ty dva kusy přece nemohou pasovat." Možná krom "pijácké soutěže" mezi Legolasem a Gimlim. Ne že by nebyla roztomilá, ožralý Gimli je skutečně k sežrání, ale jinak je to zrovna ten typ humoru, který vážným scénám zas tolik neodhlehčí, spíš působí poněkud násilně. Každopádně takových humorných momentů tam Peter Jakcson zase tolik nepřidal. Jak už jsem psal dříve, jde především o osudy jednotlivců. A dvojic. Nové scény s Aragornem a Éowyn (např. v Meduseldu) jsou moc povedené. A o to silnější jsou později momenty mezi Éowyn a Faramirem. Pravda... silnější než letmý pohled na Aragornově svatbě by byla jakákoliv scéna s nimi dvěma, ale i tak.

Ale to už příběh nabírá na obrátkách. Gandalf s Pipinem vyráží k Minas Tirith, Smíšek má pár nádherných větiček navíc v momentě, kdy sleduje Stínovlase mizícího v dáli. I první setkání s Denethorem je rozšířeno. Sice jen drobně, ale každá větička navíc se počítá. Velmi brzy si totiž uvědomíte, že to nejlepší, co je ve filmu navíc, jsou doslovné citace z knihy. Hned po setkání s Denethorem a pohledu na stín šířící se z Mordoru následuje nádherná nová sekvence, na kterou se jistě všichni moc těší. Frodo se Samem přicházející na křižovatku se sochou krále, poničenou skřety, s hlavou povalenou na zemi. Paprsek slunce proniká temnou oblohou a osvětluje květiny obrůstající hlavu, které zazáří jako koruna. Rozšířená verze mne dostává poprvé a jdu hledat kapesník.

Následují další a další drobné přídavky. Konfrontace Sama a Gluma před schody Cirith Ungolu, například. Další z "nezásadních" momentů, který vám ale bude chybět, pokud si pustíte nerozšířenou verzi. A takhle je to se vším. Drobná scéna před útokem na Osgiliath je další z takových. Chaotický postup k řece už je přeci jen trochu ospravedlněn. Již v první čtvrtině filmu je jasné, že kinoverze bude zapomenuta. Majáky hoří, Théoden svolává Rohirrim a Smíšek mu nabízí svůj meč. Nádherná scéna, skutečně. Další z těch "kapesníčkových", ale co...

Rozšířený rozhovor Faramira s Denethorem, ve kterém jde o Prsten, který Faramir "nechal odejít v rukou přihlouplého hobita do Mordoru". Opravdu povedená záležitost. Denethorovo šílenství, ač nejde tak úplně o knižního Denethora, zahrál John Noble s naprostým přehledem. A Faramir hraje roli i v další nádherné scéně, rozhovoru s Pipinem. Film běží dál. Absolvujeme si drobnou urážku Éowyn ze strany Éomera. Bohužel Aragornův sen o Arwen zůstává stále snem, nejde o vizi v palantíru jak se očekávalo. Konfrontace se Sauronem skrze palantír přijde až později. Stezky mtvých jsou rozšířeny poměrně zásadně. Nejen o nějaké ty větičky (opět přímo z knihy), prodloužení cesty k místu setkání s mrtvými, ale i například "lavinu lebek" a další efektní scény. Následuje obsazení flotily pirátů. při kterém omylem zahyne sám režisér :) Aragorn s cynickým úšklebkem jako velitel armády mrtvých má cosi do sebe. Před Minas Tirith je zelená ektoplazma trochu Deus Ex Machina, ale likvidace flotily je skutečně povedená.

A máme tu obléhání Minas Tirith. Gandalf bohužel stejným způsobem jako v kinoverzi převezme velení nad městem. Skřeti se vrhnou do útoku. Snaží se beranidlem prorazit bránu, ale bezúspěšně. Tohle bude chtít něco většího... Grond! Grond! Grond! Ale kdesi v dálce se nachází armáda Rohirů. Uvidíme je ještě jednou před finálním útokem na Pelennoru. Zoufalé. Éowyn bez špetky naděje. Smíška, který ví, že není v jeho moci ovlivnit chod světa, ale rád by ještě naposledy alespoň spatřil své přátele... Zní rohy a jízda vyráží na cestu. Aby byla na místě s úsvitem...

Brána Minas Tirith se hroutí a Denethor se chystá upálit svého syna i sebe zaživa. Gandalf s Pipinem vyráží zabránit této šílenosti. Ale cestu jim zastoupí Pán nazgúlů. "I will break him!", pravil ke Gothmogovi, a nyní má příležitost svá slova naplnit. Gandalf nemá sílu vzdorovat. Čas lidí skončil. Pán nazgúlů pozvedává meč k rozhodujícímu úderu... a v dáli se rozezní trubky. Na obzor vyjíždí armáda Rohirů. Jestli byla tahle scéna sama o sobě velmi silná, nyní je... těžko popsat.

Masakr na Pelennoru je také rozšířen. O mnoho malých, ale o to důležitějších scén, které se týkají především Éowyn. Pohled Théodena na Éowyn v boji se skřety ještě před tím, než se setká s nazgůlem. Její boj s Gothmogem, Éomer s "mrtvou" Éowyn v náručí... Bohužel část, kdy Éowyn pokoří jedničku, je v rozšířené verzi předělána. Celá sekvence jeho zabití a truchlení nad tělem Théodena je ještě víc rozmělněna necitlivými střihy a, v tento moment již zbytečným, gradováním napěti a přidáváním dalších "náhod na poslední chvíli". Toť má téměř jediná a hlavní výtka k přidaným scénám. V tomto konkrétním případě jsou zasazeny naprosto zbytečně.

A tím se dostáváme v původní verzi na nejvíce sestříhanou část, tedy fázi mezi bitvou na Pelennoru a cestou k Mordoru, respektive v případě Froda a Sama cestu samotným Mordorem. Zde nám řežisér zůstal skutečně ještě hodně dlužen (i v rámci možností), ale totální fiasko kinoverze trochu napravil. Ruce krále jsou ruce uzdravitele... a Éowyn je první, kdo se o tom přesvědčí. Nyní je také krásně vidět, jak dlouho Pipin na bojišti hledal Smíška. V původní verzi to bylo v podstatě okamžitě, teď je vidět ty spousty hodin. Moc povedené. Stejně tak scéna plánování "pasti" na Saurona. Gandalf je přesvědčen, ža Temný Pán na návnadu neskočí. Aragorn si myslí něco jiného... vezme do ruky palantír, přejde do truního sálu a ukáže se Sauronovi v plné síle. Sice vše nevyjde tak, jak si asi představoval, ale i tak je to zatraceně efektní.

A to už Frodo se Samem, převlečeni za skřety, putují v jejich průvodu. Mou asi nejoblíbenější kresbou s tematikou Pána prstenů je právě tento moment v Howeově podání. A proto jsem se opravdu moc těšil, jak bude vypadat ve filmu. Samozřejmě o dost jinak, ale člověk nesmí chtít moc. Zoufalost hobitů v davu odporných skřetů je poznat skutečně snadno. Bohužel ani rozšířené scény nenapravují dojem, že cesta od Cirith Ungolu trvala tak den. Škoda. Na druhou stranu některé z nových momentů jsou tak nádherné, že to trochu nahrazují. Jeden z nich byl i v ukázce. Sam, který spatří světlo jedné osamělé hvězdy prosvítající temnou oblohou...

A pak tu máme Ústa Sauronova. Další důležitá scéna, která byla z kinosestřihu vypuštěna. Ústa Sauronova jsou správně odporná a především mluví nádhernou archaickou angličtinou, radost poslouchat. Škoda, že nebyla ponechána i u vět Pána Nazgúlů. Aragorn se rozhodne problém s urážlivým emisarem vyřešit po svém. Už vidím, kolik fanoušků u té scény ječí. Taky mi dvakrát nesedne, styl je poněkud... nekrálovský. Inu nechám posouzení opět na vás. Každopdáně přidáním scén s Ústy konečně dostává "smysl" zoufalství Aragornovo i dalších při finálním útoku proti silám Mordoru. Konečně má věta: "For Frodo..." při Aragornově výpadu na skřetí linie význam "za jeho utrpení, v momentě, kdy už nezbývá naděje" a ne "hloupě spácháme sebevraždu pro Froda, aby získal trochu času splnit úkol".

A to je vlastně skoro všechno. Spousta nádherných malých scén i velkých nových momentů se nám "rozpustila" do čtyřhodinového snímku, který uteče snad dokonce rychleji než původní verze. Rád bych teď napsal, že je to úplně nový film, o tolik hezčí než původní verze, ale to bych lhal. Pravdou je, že původní kinosestřih Návratu krále je fenomenální dílo. Nádherný film, ve kterém chybí spousta scén. A ty jsou nyní zpět. Jenže... já tam ty scény tak nějak "viděl" už dříve. Tak snadno bylo poznat, že tuhle něco chybí, tohle bude až v rozšířené verzi. A nyní to tak je. Takže jsem spokojen, že mám konečně kompletní Návrat krále. Rozšířená verze je fantastická. Nové scény jsou (v drtivé většině případů) nádherné a ku prospěchu celého vyprávění. Film je lepší než původní verze, ale ne o tolik, aby nějak změnil můj celkový pohled na něj, který jsem si vytvořil už v kině. Stalo se to u Společenstva, stalo se to u Dvou věží. Tentokrát ne. Nemyslím si, že bych ještě někdy měl chuť vidět původní sestřih filmu, na druhou stranu by to bylo výrazně snazší než právě u předchozích dvou dílů. Rozšířená verze Společenstva dovedla ten film k dokonalosti. Rozšířené Dvě věže druhý díl de fakto zachraňují. Rozšířený Návrat krále je "jen" o dost lepší než původní verze. Nic víc, ale také nic míň.

A tím se dostávám na úplný konec. "End of all things", jak se jmenu i jedna část filmu. Něco skončilo. Trilogie Pán prstenů v režii Petera Jacksona je kompletní. Jak dopadla? To musí posoudit každý z milionů diváků sám. Já jsem spokojen. Myslel jsem si, že Pán prstenů nejde důstojně natočit ani omylem. Že film knihu svým způsobem "pokazí" a ještě více odvede lidi od čtení. Stal se spíš opak. A to je úspěch. Putování je u konce. Teď už opravdu není nač čekat... Hobit? Nebo snad Silmarillion? Uvidíme, snad ne moc brzy.

Mimochodem společnost Warner Home Video, jak je její každoroční tradicí, posunula vydání DVD na našem trhu. Nejoptimističtějším termínem distribuce se tak stává 15. prosinec. Do té doby si snad také povíme víc o bonusových discích a především kvalitě lokalizace. Vzhledem k tomu, že se disk masteroval v ČR, by tentokrát nemusela být nejhorší.

 

Přečteno celkem 62121x, verze pro tisk

Další článek - Kompletní přepis rozšířené verze Návratu krále (doplněno 24.1.); Maraton rozšířených verzí v Palace Cinemas

Předchozí článek - Tolkien Con 2005 - kdy, kde a tak vůbec...

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Stana Macala, poidáno 17.9. 2007 20:24:43
Lidi, nevite nekdo kde by se vsechny tri rozsirene verze dali sehnat???Mam zajem o ty s ceskyma titulkama
Andy, poidáno 19.2. 2007 11:17:30
V traileru na Návrat krále byl kousek scény, kdy Arwen leží v postli v Roklince a zvedá se do náruče Elronda. Tuto scénu jsem však v rozšířené verzi nenašla. Že byla v oněch 2 minutách, o které je verze rozšířené edice pro náš trh kratší než verze pro USA?
Mairiel, poidáno 1.8. 2006 21:33:37
Ai, teprve teď jsem se dostala k rozšířené verzi a jsem nadšena... Sauronova ústa byla i v knize můj záporný favorit a to jak je Jackson vykreslil ve filmu překonalo veškerou mou fantasii... Jsou úžasná, ale... jsem jediná komu připomínájí Marilyna Mansona?
Annie, poidáno 11.4. 2005 16:55:25
Prosim vás, nevíte někdo kde bych mohla sehnat titulky k bonusům FOTR a TTT ???
Riccardo, poidáno 9.2. 2005 13:29:33
Míšánku, četl jsem na netu soustu negativních reakcí na Pioneera 575, ale všechny byly od tebe. Jsi vskutku velmi produktivní. Chápu tvé rozčílení nad vadným kusem, doufám, že nebudu mít takovou smůlu jako ty. Jdu do 575 !
ivana, poidáno 17.1. 2005 12:37:56
konečne som rozš.verziu videla, super, doplnenie sarumana a denethora pomohlo...a ako som si pozrela dopln.materiál ináč vnímam aj film, veľmi zaujímavé
Isilmë Altáriel, poidáno 12.1. 2005 21:46:27
mně se to moc líbilo:-)
argonantus, poidáno 12.1. 2005 10:02:32
Tak ještě doprovodné dokumenty; obligátní "kamery ve Středozemi" tentokrát stojí ozvláště zato; "Camerona Duncana" taky nepřehlédněte; dost se mi líbily dokumenty o hudbě a skvělý je "omov pánů koní", který prozradí, proč se Smíšek při odjezdu z Šeré brázdy usmívá...

Jinak dokument o Glumovi ze Dvou věží je nepřekonán (zřejmě je nepřekonatelný).

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 11.1. 2005 9:26:53
el: tak už ;-)
el, poidáno 11.1. 2005 0:02:44
Bel:uz mám zítra, a nic...;o)
zkusím se na to vyspat.
Jakých treba?? (témat)

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 10.1. 2005 10:46:30
Fili: zítra tu bude jedna lahůdka :-) Potom samozřejmě reporty z TolkienConu a texty k němu. A pak se uvidí :-) Témat je tolik :)
fili, poidáno 10.1. 2005 7:39:08
Také bych rád věděl, jestli by se nedalo někde sehnat nebo stáhmout to DVD s symfonií LOTRa. A taky bych rád věděl, co bude dál s těmahle stránkama, protože sem chodím už 5 let každý den a jsem na tom asi závislej.Díky Bele!
Tinnwen, poidáno 9.1. 2005 21:56:30
Neprodáváte někdo ten koncert Howarda Shora? Co přesně tam je? Jsou tam i nějaké nové skladby nebo jen z filmu? Co říkáte na tu píseň v quenijštině v titulcích? Je skvělá:-)díka
Atheal, poidáno 9.1. 2005 9:54:20
Zatraceně...Proč nebydlim v Praze???
Mmch.: proslýchalo se, že na bonusech na DVD budou přežblebty atd. Našel jste je někdo nebo nevíte, jestli třeba nejsou na dvoudiskový verzi?

d3u5, poidáno 8.1. 2005 21:05:47
A navíc v Úterý!!! To je velice chytrej nápad. Kdyby to bylo o víkendu tak se 100% zůčastním ale v úterý opravdu nemůžu.
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 8.1. 2005 17:54:10
Přisámbůh, ten maraton by stál za to :-). Kdyby ovšem nezačal o půlnoci...vždyť tam každej vytuhne...
Gismoo, poidáno 8.1. 2005 16:50:51
Pražáci pozor!!!!!!
Máte jedinečnou možnost vidět maraton prodloužených verzí v kině!!!
viz:

http://filmpub.atlas.cz/clanek.aspx?articleId=17465

http://www.palacecinemas.cz/Default.asp?city=1&cin=5&day=5&td=2005-01-18&id=0&uid=D2DB31284874C13C032896C72625D530

Ithil, poidáno 6.1. 2005 14:05:12
Krysař:myslim,ze koniec pribehu A+A(velmi strucny) sme uz videli v TTT-ked sa Elrond rozpraval v Roklinke s Arwen,vravel jej,ze aj ked Aragorn prezije a vsetko o com snivala sa stane skutocnostou,tak raz Aragorn zomrie a ona bude xodit pod uvadajucimi stromami az kym nebudu dlhe roky jej zivota premarnene.(pardon,nie je to presne,ale tak dako to bolo;))
Eldar, poidáno 5.1. 2005 19:19:45
Myslím, že Gandalf (vo filme) mal celkovo štyri palice:
1.divne pokrútenú zo Západu
2.asi od Elronda (po úteku z Orthancu)
3.bielu od Galadriel
4.ešte jednu bielu v Šedých prístavoch

argonantus, poidáno 5.1. 2005 9:27:18
Verlit:
no, je to v zásadě fantasy; a katapulty obsluhují obři; a teoreticky je možné postavit katapult, který metá stotunové šutry (i když ho nikdo nikdy neviděl).
Kdo má ponětí, co obnášela stavba velkého trébuchetu na zrhuba půltunové projektily, jak blbě se to dopravuje a podobně, tak může jen žasnout nad skřetí technikou.

Jenže tahle nedůslednost vpodstatě maří i děj bitvy a knihy; s takto silným katapultem by v zásadě stačilo sedět na zadku a rozmlátit Minas Tirith na hadry tak během týdne. Vojska této nesmyslné síly potom netřeba.

Mimochodem, Tolkien to takto rozhodně neviděl; Minas Tirith měla být obzvláště kvalitní dílko, běžnými prostředky prakticky nezničitelná; katapulty fungovaly zejména jako zápalné zbraně a metače lidských hlav, pokud se pamatuji. O řítících se věžích a stěnách se tam nic nepraví.

No, je to zase jen detail, jako s tou holí. Prostě se to malinko přehnalo.

PCcat, poidáno 4.1. 2005 20:38:40
Gizmo: mě se tam nezdálo jak jí dostal zpět potom, co utekl z Orthanku, když mu ji Saruman vzal...
verlit, poidáno 4.1. 2005 15:49:03
Argonautus: Strašně silné katapulty nejsou chyba. V dodatcích se o nich mluví, zkonstruovali i malé modely. Při tomhle druhu katapultu je hmotnost břemene, které lze katapultovat téměr neomezená.
Takže tohle zrovna chyba není.

Gizmo, poidáno 4.1. 2005 15:08:39
Copak je s Gandalfovou holí ve Společenstvu?
Jestli je problém, že potom, co mu ji sebral Saruman si někde obstaral novou, tak má zřejmě smlouvu s WETA Workshop, protože v ROTK mu novou bílou hůl zlomí Witchking a v Šedých přístavech už ji zase má... :)

Argonantus, poidáno 4.1. 2005 14:36:13
dokonce - mám-li věřit těm hvězdičkám - po Hoře Osudu je to beze změny.
Tyhle drobné kiksy asi už nikdo nenapraví; Gandalfova hůl ve Společenstvu; strašně silné katapulty u Minas Morgul; a tak. A Legolase s olifantem taky nevymazali.
Koho to štve, ať zavře oči.

verlit, poidáno 4.1. 2005 14:13:27
Ne, zmizení koní vysvětlení není. Celý závěr (od korunovace) je také beze změny.
Křysař, poidáno 4.1. 2005 13:57:19
Neviem, či sa na to už niekto pýtal, takže predsa: Je vyriešená tá nelogickosť s koňmi-v kinoverzii v bitke na Cormallenskom poli záber od záberu zmyzli také esá ako Brego či Tieňovlas a dokonca sa už neobjavili.
Tiež som z recenzie pochopil, že na konci filmu nie je plánovaný epilóg-koniec príbehu Aragorna a Arwen z knihy, to je škoda.

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 3.1. 2005 19:05:58
LoveHorse: Annatar... jo, byl :) v jednom bonusu :)
argonantus, poidáno 3.1. 2005 9:48:41
I po shlédnutí dlouhé verze RoTK zůstává závěr z 8.12.2004 platný; největší bomba jsou "dlouhé" Dvě věže.
Belcarnenova recenze to vystihla hodně přesně; RoTK přidává spoustu nenápadných malých scén, kterých si člověk občas málem nevšimne, jak jemně jsou tam zapojené, a které hlavně mění TEMPO celého filmu. Máme čas zažít a uvědomit si velikost těch velkých scén; neřítí se to jako utržený výtah.
Největší perla je podle mne setkání Gandalfa s Jedničkou; to s tou holí je geniální detail.
Mimochodem, konec, který zůstal beze změny, a který připadal mnoha kritikům moc dlouhý, se vlastně relativně taky zkrátil...

Marilla, poidáno 1.1. 2005 17:55:08
Tak jsem taky našla Návrat krále pod stromečkem a jsem nadšená! Přiznávám, že kinoverze mě taky trochu zklamala, ale rozšířená verze je úžasná. Ty přidané scény dodaly příběhu to co mu chybělo. Bylo to velmi emotivní, tentokrát jsem se už bez kapesníku neobešla... Celá trilogie, zejména pak v rozšířené verzi je opravdu veledílo a Petere, díky za něj! Přeju všem krásný Nový rok!
Annie, poidáno 31.12. 2004 15:26:58
tak vám všem přeju hezkýho Silvestra!!!
PCcat, poidáno 27.12. 2004 20:06:57
EE Návratu Krále je podle mě nejlepčí z těch tří, je úplně suprová:))
Atheal, poidáno 25.12. 2004 20:02:25
Rozšířený Návrat krále...TO je konečně PÁN PRSTENŮ! Jsem štěstím bez sebe, zvláště z toho, že mi Peter konečně ukázal mého milovaného Faramira, takového, jaký má být.

Ale tu záplavu lebek na Stezkách Mrtvých si mohl odpustit...

Soník, poidáno 24.12. 2004 14:08:08
Tak uz jsem konečne zkoukl Extended verzi Návratu Krále a dle mého soudu je MNOHEM lepší než verze v kině, minimálně naroveň rozšířenému Společnestvu, možná i lepší! :o) Úžasný filmeček je to, a už se těším až jej uvidím znovu, spolu se zbylými dvěma :o)))
Third horseman, poidáno 22.12. 2004 12:26:03
Let light of Eärendil shines for all of you! Vesele Vanoce (s nejkrasnejsim darkem), jeste veselejsiho silvestra a do Noveho roku vsechno nej.
Míšánek, poidáno 22.12. 2004 8:21:43
Veselé a pohodové Vánoce pro vás všechny od Míšánka, v novém roce pak hlavně pevné zdraví, štěstí a samé dobré zprávy. Namarie.
Microsocks, poidáno 21.12. 2004 19:59:42
Ja se také připojuji s přaním veselých Vánoc... :) Návrat krále bude pod stromečkem, tak se letos obzvláště těšim ;)
Argonantus, poidáno 21.12. 2004 18:19:13
Veselé vánoce s prodlouženým Návratem krále!
Milhaus, poidáno 21.12. 2004 0:46:53
Tak mě to taky dneska došlo. Teď sem se na to dodíval. Je to moje 1 originální DVD a ty prachy za to stály. A ten dokument "Cameron Duncan: The Inspiration for Into the West" mě fakt chytl za srdce protože sem před rokem zažil taky půlroční chemoterapii naštěstí úspěšně a ten dokument fakt nemá chybu. A chtěl bych poděkovat Belovy za tu obrovskou práci. Patří mu velké dík od nás všech tak jak Petrovy Jacksonovy a filmařskému štábu. Snad už jen Namárie.
Bellatrix, poidáno 20.12. 2004 12:00:26
Díky, Míšánku - s jední diskem jsem to už zkoušela, nic tam nebylo, ale narvu tam teda postupně všechny :o)
Mmch, píše se o tom tady (na konci obsahu ext. DVD, za diskem 4): http://www.lordoftherings.net/index_400_hv_home.html

Míšánek, poidáno 20.12. 2004 11:34:02
To Bellatrix: O tom nic nevím, ale nastrkej postupně DVD do DVD mechaniky a podívej se, jaký tam jsou soubory mimo složky Audio TS a video TS.
Bellatrix, poidáno 20.12. 2004 11:02:00
Na ofic. stránkách filmu jsem se v informacích o obsahu roz. verze ROTK dočetla, že přes DVD-rom tam má být přístup na nějaké www stránky, kde jsou další zajímavé informace o filmu. Bohužel jsem nějak nezjistila, z kterého disku ODKUD přesně se na ten odkaz dostanu. Nevíte někdo? Nepamatuju si, že by něco podobného bylo na předchozích rozšířených verzích, což samozřejmě nic nemusí znamenat. A když to píšou na ofic. stránkách, tak to určitě není drb...
Míšánek, poidáno 20.12. 2004 7:54:55
To Zo: Já jsem bohužel také majitelem Pioneera 575 a dnes již vím, proč se ho většina internetových obchodů zbavuje i pod cenou. Ve stereu sice byl oceněn jako výrobek roku, ale tuhle recenzi si patrně BaSys (dovozce Pioneera do ČR) zaplatil, aby zvýšil jeho prodejnost. Tento model je možná multifunkční, ale má tolik nedodělků, že to až bije do očí. Navíc, mechanika je příšerně hlučná, při skipování kapitol úplně sténá a při běžném provozu často vydává nesmírně nepříjemný vysokofrekvenční zvuk. No, kdo o ní uvažujete, zadržte a raději si vyberte nějakého nového Soňáka. Ti jsou daleko lepší a mají dokonce použitelný zoom, což u Pioneera teda neplatí ani náhodou!
ziggy, poidáno 19.12. 2004 12:00:37
A propos, co říkáte na ty skryté bonusy na prvních dvou DVD? Ten rozhovor Wooda s fiktivním německým reportérem je paráda, obvzláště jeho otazky směřující Woodův vztah k německým ženy.:-)
Aman, poidáno 19.12. 2004 0:33:15
Doporučuji nepřehlédnout skoro poslední a jakoby okrajový bonus celé trilogie: "Cameron Duncan: The Inspiration for Into the West"
Nemám co dodat...

Annaí, poidáno 18.12. 2004 19:08:56
S Denethorem je to pořádné faux pas a v prodloužené verzi se to jen zhoršilo... Takhle pěkně podpálený by stěží doběhl i jen ke dveřím do hrobky, natožpak dál...
Pokud jde o Froda a Odulu, tam je to podle mne jinak : už v předchozích záběrech je vidět, že je Frodo velice neopatrný a mithrilovou košili má řádně rozhalenou, takže ho Odula mohla docela dobře bodnout zepředu tam, kam ho bodla (kam ho zasáhla, je zřetelné v záběrech z věže v Cirith Ungol) - k téhle možnosti jsem se ostatně přiklonil i ve svém přepisu kinoverze ROTK.

Microsocks, poidáno 18.12. 2004 15:54:43
Oficiálně se samostatně koupit samozřejmě nedá, ale určitě byste ho někde sehnali, treba v nejakym bazaru nebo pres inzerat...
Alek, poidáno 18.12. 2004 15:42:02
to Tauriel: jo tak to se omlouvam za svou mystifikaci...jsem se docela utal:)

to Third horseman: tak to nevim, ale taky by me to zajimalo. kdyztak napis, kdyby se ti to podarilo sehnat. :)

Third horseman, poidáno 18.12. 2004 15:22:24
Dokonce chudaka Morgotha kousla v zapasu o Silmarily. Vydal skrek tak strasny, ze byl slyset snad po cele Arde. Byla to asi dost mocna bytost, kdyz se odvazila napadnout Valu, byt padleho. Takze pro Odulu jako potomka Ungoliantë asi mithril neprestavoval az takovou prekazku.
BTW - nevite nekdo, jestli se da sehnat DVD s Howardem Shorem i zvlast?

Tauriel, poidáno 18.12. 2004 14:41:26
Alek: Pozor, pleteš si Odulu (Shelob) s Ungoliant! Ungoliant byla ta pavoučice z Prvního věku, které se bál i Morgoth. Odula je její vzdálený potomek. Sauronova kočička. ;-)
Alek, poidáno 18.12. 2004 14:19:53
ziggy, poidáno 18.12. 2004 13:31:40
zo, poidáno 17.12. 2004 22:59:12
Hedera, poidáno 17.12. 2004 20:11:14
Míšánek, poidáno 17.12. 2004 11:50:30
verlit, poidáno 17.12. 2004 10:46:40
saschia, poidáno 17.12. 2004 9:22:15
Míšánek, poidáno 17.12. 2004 8:39:46
soma, poidáno 17.12. 2004 8:19:52
Míšánek, poidáno 17.12. 2004 7:06:44
Aman, poidáno 17.12. 2004 0:45:14
verlit, poidáno 16.12. 2004 23:15:18
Lúthien, poidáno 16.12. 2004 22:59:38
Aman, poidáno 16.12. 2004 22:27:39
novoten, poidáno 16.12. 2004 21:46:56
soma, poidáno 16.12. 2004 14:58:18
Míšánek, poidáno 16.12. 2004 11:56:25
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 16.12. 2004 11:21:24
Míšánek, poidáno 16.12. 2004 10:43:51
Balinor, poidáno 16.12. 2004 9:21:30
Míšánek, poidáno 16.12. 2004 7:26:10
d3u5, poidáno 16.12. 2004 3:18:02
el, poidáno 15.12. 2004 23:51:46
verlit, poidáno 15.12. 2004 22:56:02
Therru, poidáno 15.12. 2004 21:14:54
Eagleeye, poidáno 15.12. 2004 21:09:57
Eagleeye, poidáno 15.12. 2004 21:08:05
Lenka, poidáno 15.12. 2004 13:44:24
argonantus, poidáno 15.12. 2004 13:22:56
Third horseman, poidáno 15.12. 2004 11:39:25
Míšánek, poidáno 15.12. 2004 9:31:00
Míšánek, poidáno 15.12. 2004 8:57:24
Míšánek, poidáno 15.12. 2004 7:26:19
verlit, poidáno 14.12. 2004 19:06:27
Alek, poidáno 14.12. 2004 16:33:38
novoten, poidáno 14.12. 2004 16:24:59
Alek, poidáno 14.12. 2004 16:22:42
Annie, poidáno 14.12. 2004 15:59:21
saschia, poidáno 14.12. 2004 15:58:39
saschia, poidáno 14.12. 2004 15:50:14
verlit, poidáno 14.12. 2004 15:49:29
Annie, poidáno 14.12. 2004 15:46:04
verlit, poidáno 14.12. 2004 15:36:52
saschia, poidáno 14.12. 2004 15:22:36
argonantus, poidáno 14.12. 2004 14:30:42
verlit, poidáno 14.12. 2004 14:26:18
Aman, poidáno 14.12. 2004 14:25:13
Alek, poidáno 14.12. 2004 14:23:32
Eva, poidáno 14.12. 2004 14:07:36
Venus, poidáno 14.12. 2004 13:58:35
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 14.12. 2004 13:01:49
Edhel, poidáno 14.12. 2004 12:43:42
Third horseman, poidáno 14.12. 2004 11:23:06
saschia, poidáno 14.12. 2004 11:10:58
verlit, poidáno 14.12. 2004 10:40:46
saschia, poidáno 14.12. 2004 10:32:06
verlit, poidáno 14.12. 2004 10:08:35
saschia, poidáno 14.12. 2004 9:01:22
Míšánek, poidáno 14.12. 2004 8:49:22
verlit, poidáno 14.12. 2004 8:29:21
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 13.12. 2004 20:57:27
Elrondka, poidáno 13.12. 2004 19:52:24
Third horseman, poidáno 13.12. 2004 19:31:45
rona, poidáno 13.12. 2004 18:13:54
saschia, poidáno 13.12. 2004 17:01:30
argonantus, poidáno 13.12. 2004 16:27:25
saschia, poidáno 13.12. 2004 16:01:07
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 13.12. 2004 14:28:34
argonantus, poidáno 13.12. 2004 12:43:06
Alek, poidáno 12.12. 2004 20:10:13
Alek, poidáno 12.12. 2004 20:04:32
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 12.12. 2004 18:03:09
Jan, poidáno 12.12. 2004 17:18:52
verlit, poidáno 12.12. 2004 17:13:05
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 12.12. 2004 16:52:36
Elf, poidáno 11.12. 2004 18:07:34
Therru, poidáno 11.12. 2004 17:54:23
Tauriel, poidáno 11.12. 2004 15:17:19
Therru, poidáno 11.12. 2004 14:42:43
Nenja, poidáno 11.12. 2004 13:27:35
Alek, poidáno 11.12. 2004 12:39:40
Argonantus, poidáno 11.12. 2004 11:48:40
Annie, poidáno 11.12. 2004 11:21:58
Therru, poidáno 11.12. 2004 0:09:49
Therru, poidáno 11.12. 2004 0:01:24
Alek, poidáno 10.12. 2004 20:09:25
Alek, poidáno 10.12. 2004 20:04:10
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 10.12. 2004 19:16:45
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 10.12. 2004 19:14:46
Third horseman, poidáno 10.12. 2004 19:04:46
Alek, poidáno 10.12. 2004 16:32:30
Eagleeye, poidáno 10.12. 2004 15:10:14
Míšánek, poidáno 10.12. 2004 15:00:56
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 10.12. 2004 14:58:56
Watcher, poidáno 10.12. 2004 14:56:01
Alek, poidáno 10.12. 2004 14:49:11
zo, poidáno 10.12. 2004 13:09:54
Míšánek, poidáno 10.12. 2004 13:07:00
wolfstone, poidáno 10.12. 2004 13:04:37
verlit, poidáno 10.12. 2004 12:23:46
Míšánek, poidáno 10.12. 2004 11:08:46
wolfstone, poidáno 10.12. 2004 10:21:54
argonantus, poidáno 10.12. 2004 9:55:41
Third horseman, poidáno 9.12. 2004 20:22:26
verlit, poidáno 9.12. 2004 20:18:37
Alek, poidáno 9.12. 2004 17:41:03
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 9.12. 2004 17:17:27
Alek, poidáno 9.12. 2004 16:36:12
Eagleeye, poidáno 9.12. 2004 15:43:37
Therru, poidáno 9.12. 2004 15:33:18
Tauriel, poidáno 9.12. 2004 12:32:29
Aman, poidáno 9.12. 2004 11:06:02
Míšánek, poidáno 9.12. 2004 10:19:24
argonantus, poidáno 9.12. 2004 10:00:47
Míšánek, poidáno 9.12. 2004 9:54:28
argonantus, poidáno 9.12. 2004 9:53:31
verlit, poidáno 9.12. 2004 9:53:08
Míšánek, poidáno 9.12. 2004 9:43:04
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 9.12. 2004 9:35:08
saschia, poidáno 9.12. 2004 9:26:18
argonantus, poidáno 9.12. 2004 8:58:40
Third horseman, poidáno 8.12. 2004 23:14:43
Alek, poidáno 8.12. 2004 20:14:15
Alek, poidáno 8.12. 2004 20:11:56
Third horseman, poidáno 8.12. 2004 20:05:42
verlit, poidáno 8.12. 2004 20:00:19
argonantus, poidáno 8.12. 2004 16:25:54
Míšánek, poidáno 8.12. 2004 16:19:12
argonantus, poidáno 8.12. 2004 16:10:47
Míšánek, poidáno 8.12. 2004 13:26:46
d3u5, poidáno 8.12. 2004 13:17:32
argonantus, poidáno 8.12. 2004 12:46:47
Míšánek, poidáno 8.12. 2004 9:40:32
Kostěj Nesmrtelný, poidáno 8.12. 2004 9:04:18
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 8.12. 2004 8:45:43
Míšánek, poidáno 8.12. 2004 7:23:59
d3u5, poidáno 7.12. 2004 16:10:12
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 7.12. 2004 15:21:38
MEGAJOHN, poidáno 7.12. 2004 14:44:42
AndreeD, poidáno 6.12. 2004 23:51:02
Aman, poidáno 6.12. 2004 22:47:36
Microsocks, poidáno 6.12. 2004 21:13:52
Garion, poidáno 6.12. 2004 18:34:14
Microsocks, poidáno 6.12. 2004 15:29:02
Eagleeye, poidáno 6.12. 2004 14:16:44
Ravenhorn, poidáno 6.12. 2004 11:01:06
heyhall, poidáno 5.12. 2004 21:07:55
Míšánek, poidáno 5.12. 2004 17:03:36
Aman, poidáno 5.12. 2004 15:45:47
Microsocks, poidáno 4.12. 2004 18:39:09
novoten, poidáno 4.12. 2004 17:46:27
novoten, poidáno 4.12. 2004 17:37:56
rex, poidáno 4.12. 2004 15:40:06
Arnes, poidáno 3.12. 2004 23:38:05
Aman, poidáno 3.12. 2004 21:43:28
Aman, poidáno 3.12. 2004 21:39:51
Microsocks, poidáno 3.12. 2004 20:48:21
Gismoo, poidáno 3.12. 2004 19:48:08
Microsocks, poidáno 3.12. 2004 19:02:34
Šarkan, poidáno 3.12. 2004 18:52:11
Microsocks, poidáno 3.12. 2004 18:34:29
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!