Recenze na Návrat krále - Slzy v očích, tající se dech, bušící srdce a kopyta koní
Napsal: Belcarnen dne 17.12. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Recenze na Návrat krále - Slzy v očích, tající se dech, bušící srdce a kopyta koní

Dnešek byl pro mne malým svátkem. Měl jsem možnost shlédnout v kině Návrat krále. Nyní, s bušícím srdcem a chvějícími se prsty, píši tuto recenzi. Zážitky jsou příliš čerstvé, pocity příliš silné. Možná něco později (až film ještě tak třikrát shlédnu) přehodnotím, ale zas tolik toho asi nebude. Takže jedeme na věc...

Nejprve něco málo na úvod. Po Společenstvu a Dvou věžích jsem nabyl pocitu, že se mi podařilo zbavit pohledu fanouška knihy a film budu hodnotit nezávisle na tom, jak hodně či málo se knihy drží. Tak úplně se mi to nedaří. Návrat krále je kniha příliš silná na to, aby se dala vytěsnit z mysli. A film je... film. Všichni se jistě shodneme na tom, že má poněkud jiná pravidla než knižní předloha. Ano, už tušíte, co se chystám říct. Ti, kteří nedokáží na filmové zpracování Pána prstenů hledět bez neustálého srovnávání s knihou (říkejme jim třeba "ortodoxní fanoušci") budou v některých momentech kvičet jak zařezávaná podsvinčata. Těch momentů nebude moc, ale zase stojí za to. Na druhou stranu je nutné podotknout, že jestli jsem měl někdy slzy v očích, tak šlo především o scény či citace, které jsou na chlup přesně převzaty z knihy. "Z popela oheň znovu vzplane, ze stínů světlo vzejde náhle; až zkují ostří polámané, nekorunovaný zase bude králem." Údery kladiva a před našimi zraky se zhmotňuje Andúril, Plamen Západu. Slzy v očích, tající se dech, bušící srdce a kopyta koní. 

Návrat krále je koláž neuvěřitelných scén, lokací a hereckých výkonů, dokonale podbarvena nádhernou hudbou a zabalena do úhledné krabičky putování mýtických rozměrů a válečného dramatu, to vše ovázáno stužkou romantického filmu. A světe div se, ono to funguje. Režisér Peter Jackson předvedl nevídaným způsobem, co to znamená hrát na efekt. Někde hluboko ve vaší hlavě se ozývá vědomí s tichou připomínkou "to je na efekt, to je klišé, no tak, přece tě to nesebere, takovýhle odporný patos", které je kopyty Rohanských koní nemilosrdně zadupáno a s elegancí v pravdě elfí nahrazeno slzami v očích. Peter umí. A celý tým, který se na Návratu krále podílel, mu sekunduje více než skvěle. Kolikrát jsem si během filmu řekl, že byl nějaký digitální efekt nedotažený? Kolikrát mne napadlo, že bych raději slyšel trochu jinou hudbu? Kolikrát některý z herců přehrával či se mu nepovedlo vžít do role? Kolikrát jsem se během filmu podíval na hodinky? Odpověď je pro všechny ty otázky stejná...

Omlouvám se, že skáču z tématu na téma, ale jednotlivé pocity se vynořují tak nějak nahodile a jak samy chtějí, nedaří se mi je udržet na uzdě. Na následujících řádcích se pokusím shrnout nejsilnější a nejslabší momenty z filmu, alespoň tedy z mého pohledu. Budu se snažit vyvarovat prozrazování zásadnějších momentů, ale ne vždy se mi to musí povést. Samozřejmě není nutné zmiňovat, že pro ty, co knihu nečetli, asi není vhodné ve čtení pokračovat.

Jak už asi mnozí vědí, film začíná scénou přerodu Sméagola v Gluma. Jistě bych si dovedl představit lepší úvod, ale pro ty, kteří knihu nečetli, bude bližší seznámení s hloubkou Glumova utrpení jistě fantastickým zážitkem. Tedy, ne že by pro mne nebylo, ale už jsem to tak nějak znal a tím, že je vše v podstatě tak jak Tolkien napsal to ... ehhh... já si stěžuji, že je to podle knihy? Možná na jiném místě, ale rozhodně podle knihy. A Pán prstenů není trilogie, ale jedna kniha rozdělená do třech svazků. A... popojedeme :-)

Film se rozjíždí poměrně slušným tempem, i když u Dvou věží byl úvodní nášup asi větší. Po většinu doby prostě napjatě sledujete události na plátně a jste pohlceni dějem, okolní svět přestává existovat. Mne opravdu začal Návrat krále strhávat ve chvíli, kdy Gandalf s Pipinem přijíždějí do Minas Tirith. Asi není nutné zmiňovat se o monumentálnosti celé stavby. První celkový pohled a detailní přelety vám vezmou dech, je to minimálně stejně působivé, jako fascinující přelet okolo Barad-Dur ve Společenstvu. Denethor je výjimečně dobře zahraná postava. Ortodoxním fanouškům budou samozřejmě některé scény s ním vadit, už teď je mi jasné které, i já sebou trochu škubnul. Ano, podobně jako Faramir v nerozšířených Dvou věžích (nebojím se říct "stejně zásadně") je scénář této postavy hodně odlišný od toho, co bude fanoušek očekávat. Samozřejmě výhodou je, že Denethor ve filmu zemře, takže proč si kvůli němu dělat vrásky, že? :-) V Minas Tirith také započne jeden z nejsilnějších momentů filmu, tedy alespoň pro mne. Když Pipin zapálí "maják", hranici, která oznámí, že Gondor je v nouzi a žádá Rohan o pomoc. Tenhle moment je prostě dokonalý. Nejen Návrat krále, ale vůbec celé filmové zpracování Pána prstenů vyniká v jedné věci. Momenty, které jsou v knize opravdu neuvěřitelně silné, jsou obvykle převedeny fascinujícím způsobem a s velkou pečlivostí, ale "něco" jim prostě chybí. Na druhou stranu se ale Peteru Jacksonovi podařilo změnit několik veskrze průměrných knižních momentů na jedny z nejúžasnějších počinů filmového průmyslu. A tohle je, myslím, právě jeden z nich.

O tom, jak obrovská bude bitva na Pelennoru bylo dost řečeno již dříve. Mohu pouze konstatovat, že bitva je skutečně gigantická, dechberoucí, perfektně udělaná a vůbec skvělá. Těm, kteří si ve válečných scénách nelibují, mohu slíbit, že se více než by mnozí očekávali zaměřuje na jednotlivé herce, na malé historky v chaosu celého konfliktu, takže budete moci docenit kvalitní herecké výkony. Užijete si Legolasova dalšího kousku, který rozhodně neurazí. A ano, má něco společného s Olifantem. Z celé bitvy o Minas Tirith bych se rád více zmínil o třech velice výrazných momentech. Prvním z nich je příjezd Rohirů a jejich útok proti skřetím liniím. Těžko popsat, ani se o to nebudu snažit. Ale dle mého soudu nejlepší útok jízdy ve filmové historii. Druhým bodem je pak scéna s Éowyn a "Jedničkou". Nikdy nevstupujte mezi nazgúla a jeho kořist. Éowyn je z mého pohledu jednou z nejlépe zahraných a nejsilnějších postav Návratu krále. Souboj s nazgúlem není zbytečně protahovaný, není efektní víc než je nutné a je to zatraceně silný moment. No a posledním výrazným bodem Pelennoru je příjezd Aragorna a jeho armády mrtvých. Bohužel, to se myslím moc nepovedlo. Mrtvolky vypadají dobře, o tom žádná. Ale celá ta scéna tak nějak sráží emocionální náboj bitvy. Všechny ty nitky pocitů, které si budujeme k lidem na bitevní plání, jsou přetrhány nájezdem "rozdivočelé ektoplazmy" (jak útok mrtvých po filmu popsal Well). Škoda, přeškoda.

Ale neustále mluvím jen o bitvě, Aragornovi a podobných nesmyslech. Návrat krále je především o Frodovi, Samovi, Glumovi a Prstenu. A naštěstí je to vidět. Všechny čtyři tyto prvky mají opravdu hodně prostoru. Především Sean Astin jako Sam odvedl neuvěřitelný výkon. Frodo je drcen břemenem, které Prsten představuje, a na plátně skutečně uvidíme naprostý rozklad osobnosti, kterou Frodo představuje (ano, o tom se mluví ve všech PR materiálech New Line Cinema a Warner Bros., ale je to naprostá pravda). Fanynky si do sytosti užijí detailních pohledů na modrá kukadla Elijaha Wooda, ze kterých ale zmizela jiskra, kterou měl dříve. Už to není ten hobit, kterého jsme viděli naskakovat na vůz Gandalfa šedého v Kraji. A je to na první pohled zřejmé. Asi nemá cenu zmiňovat se o technické kvalitě zpracování Gluma a podobných věcech. Tyhle záležitosti vám během filmu vůbec nepřijdou na mysl. A pokud čekáte více informací o Odule... inu je obrovská, děsivá a vůbec velmi podobná tomu, co znáte z knihy. Pravda, ve filmu je to především pavouk, v knize to byla "osobnost", ale to je jediná, i když poměrně závažná, změna.

Co víc říct? Musel bych zabíhat stále hlouběji do popisu jednotlivých scén a to nechci. Musel bych psát stejné věci, jaké bylo možné již pár týdnů na internetu číst. O síle posledních minut filmu, o fantastických Šedých přístavech, o pocitech, které máte při korunovaci Aragorna v momentě, kdy před ním chtějí pokleknout hobiti... to nemá význam.

Návrat krále je famózní závěr filmové trilogie. Pravda, film zatím není úplný, to bude až na DVD. A v kinech si tento fakt velmi silně uvědomíte, Návrat krále je na první pohled dost radikálně sestříhán. Ale na DVD musíme počkat a já si dovolím hodnotit film už nyní. Po odchodu z kina a po několika málo desítkách minut od momentu, kdy jsem při titulcích poslouchal skladbu Into the West od Annie Lennox (mimochodem z ní mám radikálně jiný pocit po filmu než když jsem ji slyšel samostatně, vůbec není špatná!), mohu říct, že mé pocity z premiérového představení jsou vůbec nejlepší ze všech tří dílů. Sice se nepovedlo to, v co jsem doufal, že Návrat krále bude spojením toho nejlepšího ze Společenstva a z Dvou věží, ale i tak. Je to úplně jiný film a úplně jinak skvělý. Pravda, stále si myslím, že rozšířené Společenstvo je lepší, uvidíme, jak se můj názor změní po rozšířeném Návratu krále. Již nyní je totiž zřejmé, že většina "nedostatků" Návratu krále pramení jen a pouze z absence několika scén, které jsou jistě natočeny a prostě je uvidíme později. V tento moment je můj verdikt jednoduchý...

Návrat krále je geniální filmové dílo, důstojný nástupce předchozích dvou dílů, se kterými dohromady tvoří tu nejlepší trilogii, kterou jsem měl zatím možnost vidět. Nádherným způsobem uzavírá osudy většiny zásadních postav a představuje alespoň pro mne definitivně nejlepší film tohoto roku. Obrovskou část jeho kvalit tvoří neuvěřitelná hudba Howarda Shorea, který odvedl na tomto dílu vůbec nejlepší práci z celé trilogie. Herecké výkony jsou bezchybné, digitální efekty, masky a scenérie taktéž. Děj plyne bez nejmenšího zaškobrtnutí, vše plynule navazuje (ač v mnoha momentech je jasné, že v rozšířené verzi uvidíme ještě mnohem více) a spěje k neodvratnému konci. Konci, který ve vás zanechá směs pocitů nepodobnou ničemu, co jste zažili dříve. Protože končí mnohem více než jen film... 

Jan "Belcarnen" Čeřovský
17.12.2003

 

P.S. na veškeré vaše dotazy rád zodpovím v komentářích nebo v místnosti Film Pán prstenů na diskusním fóru. V recenzi není obsaženo nic o kvalitě titulků, protože film jsem viděl v originále a bez nich.

P.P.S. níže najdete odkazy na mé recenze klasických i rozšířených verzí předchozích dílů. Pokud porovnáte mé názory na první dva díly s těmi vašimi, třeba získáte přesnější představu o tom, nakolik se váš vlastní názor na Návrat krále bude blížit tomu, který jsem zde nyní prezentoval.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=499 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 28.03.2024 19:21:24 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------