Přepis rozšířené verze Společenstva i s překladem!; Chcete si koupit hobití noru?; Měl by Glum dostat Oscara?; Kde najdete skladby ze soundtracku ve filmu; Co si také můžete přečíst o Dvou Věžích například v Právu
Napsal: Belcarnen dne 7.1. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Přepis rozšířené verze Společenstva i s překladem!
Připravil Annaí

Zdravím všechny fanoušky Pána Prstenů. Opět jsem tu, a tentokrát s českým (anglicko-českým, rozumí se, jako vždy) přepisem rozšířené verze Společenstva. Jde o překlad mé nedávné anglické verze, ale i při poslední kontrole jsem ještě našel něco málo k doplnění, takže to vlastně úplně stejné není... A dalo by se doplňovat stále, pořád ještě mám spoustu detailů k dispozici, ale žádný z nich už není příliš důležitý a nikdy bych asi neskončil a přepis by rostl a rostl, a on je už teď poněkud přerostlý... A navíc, Dvě věže už klepou na dveře a bude třeba dát se do nich!

Přepis jsem sestavil s použitím různých zdrojů, ale je v něm i dost mého původního - je pozoruhodné, že žádný z podobně postižených šílenců na webu nezachytil např. scénu v Morii, kde Boromir jen tak tak unikne smrti, nebo úvodní rozhovor s Celebornem při příchodu Společenstva do Caras Galadhonu atd., navíc jsem doplnil a rozšířil téměř každou scénu. Také jsem vše přeložil a při té příležitosti jsem kompletně zrevidoval i dřívější překlad kinoverze Společenstva (poslední verzi z 13.9.02).

Stahovat můžete:


Měl by Glum dostat Oscara?
Uvedení Dvou Věží do kin nastolilo okamžitě jednu velkou otázku - mohl by Glum dostat Oscara? Většina lidí mi dá za pravdu, že jeho herecký výkon je naprosto fantastický, na čemž naprosto nic nemění to, že je na plátně generován počítačem. Peter Jackson se pro Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pokouší prosadit Andy Serkise, který Glumovi propůjčil hlas a pohyby, a právě on tvoří velkou část, tu nejzásadnější, jeho kouzla. Přesto je zde stále onen problém počítačové reprezentace toho všeho. Dvě Věže jsou jistě horkým favoritem na Oscara za vizuální efekty, ale Glum si zaslouží vlastního! Pokud ne v nějaké speciální kategorii "Nejlepší počítačová postava", kde by mohl (a někdy to tak je) soupeřit s Dobbym a Yodou, tak rozhodně jako herec ve vedlejší roli. Co vy na to? Myslíte, že doba pokročila tak daleko, aby bylo možné v hereckých kategoriích nominovat a ocenit počítačovou postavu?


Chcete si koupit hobití noru?
Na http://www.lordoftheringsauction.com/ máte možnost! S rozměry 4.5 metrů na šířku, 2.1 na výšku a asi 1.2 metru "hloubky" ji tři silné dospělé osoby sestaví tak za dvě hodiny, pokud mají k dispozici nějaké ty solidní štafle. Dražba propagační nory právě začala a cena je zatím velmi nízká. Výherce dražby bude ale muset zaplatit navíc přes 1000$ dopravních poplatků. K dražení je třeba platná kreditní karta VISA, MasterCard, American Express nebo Discover. Jdete do toho?


Detail



Kde najdete skladby ze soundtracku ve filmu
Na adrese http://www.moviemusic.com/mb/Forum1/HTML/010649.html funguje stále doplňovaný seznam toho, kdy a kde se která část jednotlivých skladeb ze soundtracku ke Dvěma Věžím objevuje přímo ve filmu. Popis je to vyčerpávající a asi jen pro opravdové hudební fajnšmekry. Inu přesvědčete se sami. Pokud má někdo chuť text přeložit a poslat, máte možnost...


Co si také můžete přečíst o Dvou Věžích například v Právu
Dnes a denně se objeví více či méně fundované články o filmovém zpracování Dvou Věží a Pána Prstenů obecně. Často se v ČR jedná o překlady ze zahraničí, kdy dotyčný překladatel netuší o tematice vůbec nic a podle toho to také dopadá. Následující text bylo možné číst v Právu a náš oblíbený Hobit má opravdu skvělé jméno, mimo jiné :o)

Právo 03.01.2003 - (DPA) - str. 08

Tolkienovi fanoušci slaví 111. narozeniny autora Pána prstenů

LONDÝN - Od londýnského náměstí Leicester Square přes bary v Mexiku až po proslulý Sunset Boulevard i v Hollywoodu - tam všude chtějí dnes tisíce fanoušků uctít památku britského autora fantastických příběhů Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Kultovní autor trilogie Pán prstenů, která zažívá ve filmové podobě nevídaný úspěch, se narodil 3. ledna 1892 v Jižní Africe. Narozeniny se třemi jedničkami jsou pro jeho ctitele mimořádně významné i proto, že hrdina jeho románu Malý hobit, Bilbo Beutlin, slaví hned v úvodní kapitole Pána prstenů stejnou dobu od chvíle, kdy přišel na svět. Ačkoli se Tolkien v žertu označoval za Hobita, věku své postavy nedosáhl: zemřel před třiceti lety, jako 81letý, v britském přístavním městě Bournemouthu. Jak ve čtvrtek napsal list The Guardian, počet členů britské Tolkienovy společnosti se po úspěšném zfilmování eposu Pána prstenů více než zdvojnásobil. "Filmy zaznamenaly po celém světě naprosto nečekaný příznivý ohlas," uvedl mluvčí společnosti Ian Collier. Na sklonku loňského roku se Tolkien dostal na první strany novin poté, co americký vědec Michael Drout (34) oznámil, že v univerzitní knihovně v Oxfordu vlastní dosud neznámý Tolkienův rukopis. Nešlo o spisovatelův nový román, ale o vědecký komentář a překlad více než tisíc let staré hrdinské básně Beowulf o dvou tisíci stranách. Ve třiatřiceti letech se Tolkien - tehdy už otec tří dětí - stal profesorem anglosaštiny v Oxfordu. O sedm let později dne prý opravoval práce svých studentů, když tu narazil na jeden prázdný list. A na tu stránku napsal: V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit. Pak se plně ponořil do světa fantazie, až v roce 1937 vyšel Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Ohlas byl nečekaný jak v Británii, tak za oceánem, kde vyhlásili Hobita dětskou knihou roku.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=358 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 29.03.2024 6:40:58 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------