Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

3.1. 2003(v)EruPán Prstenů jak by jej asi napsal Frank Herbert, J.K. Rowlingová, Douglas Adams či Danielle Steelová (doplněno 4.1.2003)

Pán Prstenů je pro miliony fanoušků doslova biblí. A každé dílo, které je obrovskou skupinou lidí obdivováno, svádí jiné k parodování. Na následujících řádcích dostanete možnost přečíst si ukázky děje Pána Prstenů, jak by jej asi zpracoval Douglas Adams, autor Stopařova průvodce po galaxii, autor Duny Frank Herbert či třeba J.K. Rowlingová, z jejíhož pera vzešel Harry Potter. Vybrané úryvky však nemají za cíl dílo profesora Tolkiena urážet. Jejich autoři jsou sami velkými fanoušky knih a spíše ukazují, že dělat si z něčeho legraci jde i opravdu vkusným způsobem. Mnohem zábavnější budou jistě pro ty, kteří znají díla těchto autorů. Zvláště dnes, na výročí Tolkienova narození, je myslím dobré připomenout si, jakými všemožnými způsoby ovlivnil profesor Tolkien tento svět a naše myšlení... Belcarnen


Douglas Adams: Převážně neškodný prsten


Jistého večera v jistém temném zákoutí jisté hobití nory v jistém Kraji daleko od temné říše Mordoru něco změnilo majitele. Malé kovové něco. Něco, co by dost dobře mohlo být popsáno jako do kroužku stočený proužek lesklého kovu.

Středozem však zůstala ohledně této drobné změny netečná, což se výborně hodilo oběma zúčastněným stranám výměny. Ta zůstala utajená obyvatelům Roklinky, Nazgúlové neměli ani páru, co se stalo, dokonce i Temný Pán osobně pokračoval v žití svých temných dnů bez povšimnutí. Asi by ho poměrně dost naštvalo, kdyby věděl, že to něco je přesně ta věc, kterou už staletí hledá po všech čertech. 


Danielle Steele: Znamení Krále


Srdce Éowyn se zuřivě rozbušilo, když ho spatřila. Jeho havraní vlasy vlály ve svěžím vánku z planin a jeho pronikavé oči zachytily jakoby zázrakem její pohled. Jeho tělo vyzařovalo královský původ. Její mysl zabloudila k zapovězeným myšlenkám, myšlenkám, které si králova neteř nemohla dovolit, ale na které myslela jako svobodná a volná bojovnice. Najednou pochopila, že byla stvořena milovat tohoto hraničáře.


Frank Herbert: Prsten Mesiáše


Legolas si dopřál ten luxus dopřát si ten luxus nechat své myšlenky jen tak volně plynout. Co je zase tohle za zradu? přemítal nad obrysem postavy blížící se k nim skrze mlhu. Snažil se co nejvíce zaostřit své smysly vycvičené elfským tréninkem. To vypadá jako...ne! To není možné! Nazgulové museli otrávit můj lembas...

Ale jeho já uvnitř jeho já podvědomě vědělo, že lembas je nezkažen a vize, kterou vidí před sebou není pouze jedna z možných verzí budoucnosti, ale je to ta jediná a nevyhnutelná. Jak se vidina stále více a více přibližovala, její špičatý bílý klobouk ostře kontrastoval s monotónním oceánem ničím nepřerušené lesnaté krajiny a s horami za ní.

Gandalf žije!

„Už nejsem Gandalfem Šedým,“ promluvil čaroděj a jeho bělostná róba se zaleskla ve slunečním svitu. „V souboji s Balrogem jsem prošel smrtí, ale spáč je nyní probuzen! Od nynějška budu nazýván Gandalf Muad‘Dib, Mithrandir, Lisan Al‘Maia!“


J.K. Rowlingová: Frodo Pytlík a Jeden prsten


Frodo se plížil po schodech hradu, jeho neviditelný plášť se mu otíral o nohy. Prostě musel dostat prsten do kabinetu profesora Saurona, aniž by upoutal něčí pozornost. Hrad byl úplně tichý a on prošel bez nejmenších potíží. Tlumené světlo pronikalo pode dveřmi kabinetu, ale nezdálo se, že by byl někdo uvnitř. Když se vkradl do místnosti, spatřil na římse potichu bublající vulkán. Už už se chystal vhodit prsten do ohnivého jícnu, když v tom se otevřely dveře a v nich stál profesor. Jelikož neměl vůbec žádný čas něco podniknout, Frodo znehybněl a v duchu děkoval za svůj neviditelný plášť.

Avšak profesor Sauron nebyl jedinou osobou, která vstoupila do místnosti. Obrovská mohutná ohnivá příšera se vloudala za ním a oba byli hluboko ponořeni do konverzace. Frodo, ačkoli se ještě nikdy s podobnou bytostí nesetkal, veděl, že před ním stojí Balrog!

„Potřebuji abys předal vzkaz profesoru Sarumanovi. Vyřiď mu, že jsem připraven se k němu přidat, abychom mohli žít naše životy bez obav z nechtěných zvědavých očí. A leť rychle, protože odpověď potřebuji co nejdříve!“

„Ale já nemám křídla,“ prohlásil tupě Balrog.

„Použij koště, ty střevo!“ rozezleně odvětil Sauron a opustil místnost.

Takže je to pravda, pomyslel si Frodo, Sauron se mě chce zbavit a použije k tomu Sarumanovy pomoci. Věděl, že to musí říct svým přátelům, Pipioně a Smíškovi. Ti budou vědět co dělat.

Rychle vyrazil z kabinetu a zatočil do boční chodby bez rozhlédnutí. Najednou ho oslepil blesk zeleného světla. Jizva na jeho čele pronikavě zabolela. Poslední věc, kterou si uvědomil, než upadl do bezvědomí byl obrys Elrondovy postavy a jeho šílený smích.

Když se Frodo probral, uvědomil si, že leží v posteli. Zkusil se posadit, když v tom uslyšel přívětivý hlas.

„Ale, Frodo se zřejmě konečně probudil,“ promluvil na něj ředitel Gandalf.

„Předpokládám, že bys rád věděl, co se stalo minulou noc. Vyšlo najevo, že tvůj učitel Temných Věd nebyl Elrond, jak jsme si všichni mysleli, ale Melkorův přisluhovač Smeagol. Chápeš, nikdo Elronda neviděl předtím, než dorazil do Hobitic, takže nikdo vlastně nevěděl, jak vypadá. Bohužel.“

„Ale já jsem viděl profesora Saurona s Balrogem jak se baví o tom, že se musí zbavit všech zvědavých očí!“

„Ano, Sauron byl první, kdo něco začal tušit. Proto začal rozdávat ty lektvary ze shnilých ryb. Věděl, že na Smeagola sám nestačí, proto vyhledal pomoc Sarumana. On byl ten, kdo tě našel v bezvědomí na chodbě.“

„Chcete říct,že... Sauron je nevinný?“

„Ovšem ty hlupáku Bralovská! Snažím se ti to říct už 4 roky,“ odtušil Gandalf nasupeně. „A teď si odpočiň, ať tě můžeme co nejdřív poslat domů k tomu tvému hroznému strýčkovi Bilbovi.“


Další "Pán Prstenů podle..." najdete v těchto článcích:

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Arsiméné, přidáno 13.1. 2003 18:17:18
Enjo, to stojí za to!
Nebo - tam kde hynuli lidi, tam kde hynuli elfové - hobit se přizpůsobil.

Enja, přidáno 12.1. 2003 20:07:03
Nechtel by LOTRa predelat i CIMRMAN?:-) To by stalo za to:
(v Morii)
Aragorn:Pochodne zapalit!
Boromir: Nechci vam do toho kecat, sefe, ale kousek od nas je horda skretu..
Aragorn: Vim o nich. Pochodne zhasnout!
...a tak dal:-)

Marko Bimbo, přidáno 7.1. 2003 20:58:24
Pipiona :-)))))))))))))))))))))))
Joanna, přidáno 7.1. 2003 9:39:12
:o)))))
Frodo... á la J.K.Rowling je skvelý !

Arsiméné, přidáno 6.1. 2003 22:17:21
Lidi, mimochodem: když jsem listovala životopisem J. K. Rowlingové, objevila jsem pasáž, v níž autor srovnával Harryho s Lotrem - a ten chytráček napsal, že každopádně Tolkien neměl smysl pro humor a že si lze těžko představit ctihodného oxfordského profesora, jak píše o prodavači, který si stěžuje na Neviditelné učebnice neviditelnosti.
Ten chytráček asi nečetl Hobita a Pána prstenů jen prolítl, o Sedlákovi Jiljím radši nemluvit.
Občas přemýšlím, jestli by se JRRT líbil Harry Potter. Bohužel asi ne, styl je to vážně jiný. Letopisy Narnie, stylově bližší Harrymu, zkritizoval (viz životopis JRRT, str. asi 171).

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 6.1. 2003 21:32:50
U Herberta se ještě uvažovalo o jméně Frodatz Hobbitrach :)
Gandalf, přidáno 6.1. 2003 21:27:39
Válím se pod stolem v křeči a nemůžu se z toho sebrat.. :o) Pipiona, Muad´Dib... musím si odskočit :o)))))))
Katka, přidáno 5.1. 2003 17:16:55
Já padnu, ten Potter se fakt povedl :o)) Hlavně zmínka ao balrogových křídlech :o)))
Arsiméné, přidáno 5.1. 2003 15:28:11
No to jsou blázniviny...geniální je "červená knihovna", Froddy Pytter je taky dost dobrý, jako milovnice HP nemůžu nic namítat, ale jak teď na Melkora? Ale aspoň jsme se zbavili profesora Sméagola . Největší otřes mého života: Severus Sauron je nevinný!
Solver, přidáno 5.1. 2003 14:16:42
To je teda fakt přesný. Všechno výborně sedí, i když od Danuš Ocelový jsem nic nečetl. Bele, prozraď jméno toho šílence, co to psal. Měl by dostat nějakou cenu za dokonalý napodobování stylů... :-)
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 4.1. 2003 19:48:58
Sírwen: v tom úvodním odstavci je o Adamsovi něco málo napsáno :)
Andre, přidáno 4.1. 2003 18:12:52
Hmm, ta přestávka by byla mimořádně rušivá:-/Ale k ni snad nedojde na premieře....

Až teď jsem si, jako fanoušek Adamse a Herberta přečetl Rowlingovskou pasáž a musím zatleskat, věrné přenášení ducha a stylu:-)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 4.1. 2003 14:49:32
Nenwen: dělá se u Pottera, ale ten je pro děti. Nikdy nevíš, na novinářské premiéře TTT z technických důvodů byla a je to humus
Nelenya, přidáno 4.1. 2003 10:25:51
Jezisi,to je desny.To dyby si precetla Rowlingova,...
Expert, přidáno 4.1. 2003 9:52:39
J.K.Rowling má ty svoje prachy úplně zaslouženě ;-) Super !!!
Merlkir, přidáno 4.1. 2003 9:02:46
J.K Rowlingovská pasáž se povedla..:)
Rogue, přidáno 3.1. 2003 23:38:13
Úplně boží!
Nenymir syn Nemirův, přidáno 3.1. 2003 23:27:35
Jako milovník Tolkiena HP plesám mezi výbuchy smíchu - přesné, vtipné výstižné!!!
DemiJohn, přidáno 3.1. 2003 23:27:27
No neviem mozno sa mylim ale mal Gandalf biely klobuk??? :-)
Andre, přidáno 3.1. 2003 22:08:26
Tak to je hodně dobré.....zvláště pasáž s Lisán Al-gharibem je výborná:-)
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist