Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

16.8. 2002BelcarnenJak budou dlouhé Dvě Věže a uvidíme Enty?; SFX Reader Awards; Jeden vypráví - povídka do soutěže

Jak budou dlouhé Dvě Věže a uvidíme Enty?
Wow! Tak poslední zprávy o Dvou Věžích mi skutečně vyrazily dech. Asi povzbuzena úspěchem poměrně dlouhého Společenstva, New Line je nyní mnohem ochotnější povolit delší druhý díl. Podle posledních informací je aktuální střih Dvou Věží dlouhý 3 hodiny a 14 minut! Samotný Helmův Žleb (bitva) je 50 minut dlouhý! Z informací také vyplývá, že scéna s Enty mašírujícími na Železný Pas je natočena! Otázkou zůstává, zda ji uvidíme v klasické nebo zase nějaké rozšířené edici.

Pomalu ale jistě bych začal trénovat na dlouhé pobyty v kině. Protože jestli Warner Bros. vyslyší naše prosby a před půlnoční premiérou Dvou Věží pustí nejdříve Společenstvo ... no bude to pěkný maratón.


SFX Reader Awards
Oblíbený časopis zabývající se fantastikou uveřejnil výsledky čtenářského hlasování o nejlepších hercích, filmech a tak vůbec. Vybíralo se samozřejmě jen ze snímků zapadajících do žánru, jímž se časopis zabývá. A jak si vedlo Společenstvo?

- Nejlepší film
- Nejlepší herec (Ian McKellen)
- Nejlepší efekty

I další herci z filmu se umístili velmi dobře. Na druhém místě stanul Elijah Wood, třetí byl Viggo Mortensen. Pátý pak Sean Bean a sedmý Christopher Lee. LOTR prostě tabulce herců vládl. V herečkách se nečekaně umístila Liv Tyler na pátém místě. V kategorii "Most Godlike Being" (tj. něco jako Stvoření nejpodobnější bohu) se umístil na druhém místě Peter Jackson, na šestém Ian McKellen a na desátém Christopher Lee. V kategorii nejvíc sexy muž byl Orlando Bloom na čtvrtém a Viggo Mortensen na šestém místě. 


Zvětšit ...


Jeden vypráví - povídka do soutěže
Napsala Kateřina Hynková

Pomalu začínám chladnout, ohnivé písmo mizí. Už mě nerozžhavuje ruka mého pána. Ach, co všechno jsme spolu dokázali. Hm, chybělo jen porazit to směšné Poslední spojenectví elfů a lidí. Ale nakonec to dopadlo úplně jinak. Ilsildur,ten…,si vzal zlomený meč svého tatínka a zrádně mě usekl ze Sauronovy ruky. Bylo to podlé a drzé, kdo to mohl očekávat. No ano, pro něj to bylo výhodné, vždyť získal mne Jeden prsten, který vládne všem. I když tam na svazích Orodruiny to vypadalo bledě. Elrond a Círdan mu totiž radili, aby mne hodil do Hory osudu. Chtěl to udělat, chtěl, ale nemohl, už jsem ho měl pevně ve své moci, už se mě nikdy nedokáže vzdát. A já, já se mu pomstím, ve chvíli kdy na mne bude nejvíce spoléhat. Ta chvíle přijde, musí přijít! 
Kosatcová pole, teď mě potřebuješ Ilsildure. Teď ti buď pomůžu nebo ty zahyneš. Ale já tě zradím. Pomstím se ti, za to co jsi udělal, ať mě to stojí cokoli. Plaveš pod mou ochranou do bezpečí, už začínáš věřit, že jsi se zachránil. Ale teď ti sklouzávám z prstu a padám do hlubin řeky Anduiny. Skřeti tě už zahlédli a jejich smrtonosný šíp tě dostihl. Tvé tělo padá za mnou a ty víš, že jsi ty dva měl poslechnout, jenže je pozdě. Sbohem Ilsildure, díky tobě může ve Středozemi znovu vzplát zlo.
Ležím tu v bahně a mokru mnoho let. Čekám na svou příležitost, která už brzy přijde. Už se těším až někoho začnu stravovat, zasévat do něj zlo, každý mi nakonec podlehne, nikdo se neubrání. 
Nade mnou se objevil stín loďky. Jsou dva, jeden vystoupil a druhý loví ryby. Teď ho ryba stáhla ke dnu a uviděl, jak se třpytím. Sáhl po mě a sbohem navždy ty chladná mokrá řeko, nenávidím tě! 
A hele, ten má ze mne radost, kdyby tak věděl, co jsem zač! Hm, ale já také nevím, co to je za rasu. No, hlavně že mě vytáhl z vody.Ale, ale, teď se k němu ze zadu plíží ten druhý. Á, je z něj krásně cítit zlo.Touží po mě. Zaškrtil mého nálezce, aby mne získal. Určitě ho rychle ovládnu a pak až přijde můj čas a Temný pán mě povolá, nebude problém přinutit ho, mne zanést k němu. 
Ten tvor se jmenoval Sméagol, teď se jmenuje Glum a vůbec není ovladatelný tak lehce, jak jsem předpokládal. Kdyby neměl vrozenou zlomyslnost, moc bych toho s ním nesvedl. Už ho vyloučili z rodiny. Putuje ke kořenům hor, nesnáší totiž slunce. 
Žiju s Glumem u podzemního jezera,uplynulo mnoho let od doby, kdy mě sem přinesl. Držím ho při životě, ale stalo se z něj prabídné stvoření. Rozežral jsem jej zevnitř. Chtěl by se mne zbavit, ale nedokáže to, je pozdě. Po pravdě řečeno dost se tu nudím. Používá mě k lovu skřetů, je to hnusné. Nechápu jak je může jíst, skřeti jsou na jídlo dobří leda tak pro Odulu nebo vrky. 
Nadešel můj čas, můj pán Sauron mne volá! Dobudeme spolu Středozem, zotročíme všechny svobodné národy, moc se těším. I když bych řekl, že bude trochu problém s tím, jak mne bude nosit. Zbyla z něj jen rozžhavená oční bulva. Ale to je jeho starost. Já mám ovšem také potíže, Glum mě nechce odnést tam, kam potřebuji. Dostal jsem nápad. Až se Glum bude vracet z lovu, odejdu od něj. Najde mě nějaký skřet a bude po starostech.
Tak tu ležím a čekám až mne někdo najde. Nahoře je nějaký hluk, skřeti asi mají návštěvu. Jak to tak vypadá někdo spadl do Glumova tunelu, byla to pěkná pecka. Hele, už se blíží ke mně. Šmátrá před sebou rukou, brzy mě najde. Počkat, mám takový nepříjemný pocit, že je to tvor podobný Glumovi! Já mám tedy smůlu! Všude okolo spousta vhodných nálezců a mě najde zrovna takový těžko ovladatelný, dobrem překypující h h hobit! Už ke mně natahuje ty svoje špinavý prsty! Jedeš! Nesahej na mne! Já nechci! Pomóc! 
Tak, a je to v háji. Trčím v jeho kapse a vůbec mu na mě nezáleží. Kdybych vypadl ani by si toho nevšiml. A navíc si to mašíruje rovnou ke Glumovi. Právě dorazil. Dávají si spolu hádanky. Zatím je to vyrovnané. Zabývám se myšlenkami nad svým nešťastným osudem. Kdo ví, co mě ještě čeká. Fuj, zase na mne sahá. Navlíknu se mu na prst a díky mě se nestal zpestřením Glumova velmi jednotvárného jídelníčku (já bych mohl vyprávět). Proč jsem to udělal? No, začínám být alergickej na tohle místo a jeho obyvatele. Taky mám vztek na skřety. Nechali mě tu ležet. Nebylo to od nich hezké. Zase jsem tomu hobitovi sklouzl z prstu dolů. Je tu spousta pořádně naštvaných skřetů. Třeba mám ještě šanci. Tak nic. To se občas stává. Jdu ti vstříc krušný živote s hobitem Bilbem Pytlíkem. 
Pytlík slaví stojedenáctiny, samozřejmě díky mě. Mohl jsem ho už dávno zradit, ale neudělal jsem to. Snad proto, že není takový jako mí předcházející majitelé. Bilbo odchází z domova. Beze mne. To mu nakukal Gandalf. Ten starý poťouchlý čaroděj, začíná tušit, co jsem zač. Bilbo mě přenechal svému nástupci Frodovi Pytlíkovi (další Pytlík na scéně a s ním i další problémy), nikdy bych neřekl, že to udělá. 
Gandalf přišel na to, že jsem Jeden prsten. Trvalo mu to dost dlouho. Taky vymáčkl z Gluma, jak ke mně přišel. Poslal Froda, aby mne odnesl do Roklinky. Myslím, že tam bydlí ten všivák Elrond, co je proti mně tak zaujatý. 
Dnes vyrážíme na cestu. Gandalf se nám jaksi zatoulal. To byla jeho velká chyba. Za chvíli si mě totiž přijede vyzvednout Devítka. Pokecali jsme si z elfama a mezitím, co jsem nadával Černým jezdcům, jak jsou neschopní, hobiti se ztratili v Starém hvozdu. Naštěstí potkali Toma Bombadila, který si je odvedl k sobě domů. Hobiti mu všechno vyslepičili a dokonce si se mnou hrál. Nemám na něj žádný vliv. Škoda. Seznámil jsem se s Mohylovým duchem, který zajal hobity. Museli jsme se brzy rozloučit, protože ho Bombadil vyhnal. 
V Hůrce jsme se seznámili s budoucím Gondorským králem. Vede nás do Roklinky. Teď nás přepadli na Větrově Jezdci. Přinutil jsem Froda, aby si mne nasadil. Jednomu přízraku se podařilo ho bodnout speciálně vyrobenou čepelí, ještě by to tak chtělo se strefit. Král je všechny rozehnal a utíká s hobity k Elrondovi. 
Cestou potkali nějakého elfa. Devítka na ně nachystala u brodu past, Frodo jim ujel na koni toho elfa. Nutil jsem ho, aby zůstal, ale kůň si dělal, co chtěl. Jezdce zatím spláchla voda. Samozřejmě v tom měli prsty Gandalf s Elrondem, ti dva mi jdou po krku.
Tak jsme dojeli do Roklinky. Froda tam uzdravili. Já jim to nezazlívám, oni nemůžou za to, že je Devítka neschopná. Elrond svolal Radu, kde se rozhodne o mém osudu. To je hezký, já k tomu jako obvykle nemůžu nic říct. 
Na Radě rozhodli, že mě hodí do Hory osudu. Má to jednu výhodu: musí mne zanést do Mordoru. Ponese mě tam Frodo, nedokáže se mne vzdát. Stal se členem jejich Devítky, která by měla konkurovat našim Jezdcům. To by mne zajímalo jak. Vtahuji do svých tenat Boromira, ten jde taky s námi.
Od té doby, co jsme vyrazili na cestu, se nudím. Gandalf v Morii spadl s Balrogem do propasti. Dobře mu tak. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.
Froda v lese u Rauroských vodopádů přepadl Boromir. Chtěl mě ukrást, ale hobit si mne nasadil a včas zmizel. Sauron nás málem našel, jenže znovu obživlý Gandalf mu to překazil. A já, si říkal, že už od něj bude konečně pokoj.
Frodo se Samem nakonec utekli celému Společenstvu do Mordoru. Průvodce jim tam dělá Glum. Je to pěkný zrádce, vede je k Odule. Já už to vzdávám. Všichni kolem mě jsou neschopní. Ti hobiti jsou taky pěkně natvrdlí. Pověděli o mě Faramirovi. 
Blížíme se k Orodruině. Z toho jasně vyplývá, že Odula i skřeti selhali. Glum se za hobity táhne jako stín. Snaží se mě získat. Moje poslední naděje je, že mě Frodo nedokáže zničit. Volám Saurona, aby si pro mne přišel. Nefunguje to. Asi má vypnutý přijímač.
Frodo už stojí nad žhavým jícnem Hory osudu. Nemůže mne hodit dolů a zničit. Teď se rozhodl, že si mě ponechá. Nasazuje si mne na prst a mám po starostech! Ale, né! Glum se na něj vrhá. Perou se spolu. Glum mu ukousl prst se mnou. Teď se raduje. Nechoď tak blízko k tomu okraji! Ještě krok a spadneme!
Tak tedy padám vstříc svému osudu dolů do Hory osudu. Schvacuje mě mocný žár. Pálí to! Pálí …

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Therru, přidáno 6.9. 2002 14:50:39
Scalex:Myslím, že nemáš tak úplně pravdu.Kdyby tam podobné hlášky chyběly, ztratil by tenhle nápad význam. Když nějaký předmět personifikuješ, získá tím přece lidské vlastnosti a tím pádem i lidský pohled na věc.Některá místa by možná ještě snesla trošku stylizační úpravy, ale jinak jsem se u toho hezky zasmála.Fakt dobré.
Scalex, přidáno 25.8. 2002 3:00:59
Povídka, v níž je vypravěčem prsten, je opravdu geniální nápad, ale myslím, že by ji měla Katka ještě hodně předělat. Přijde mi totiž, že je dost nekonzistentní - místy pokulhávají výrazové prostředky ("Isildurův tatínek" zní hrozně), občas Prsten mluví spisovně a občas ne, slova jako "pokecali", "vyslepičili" a "přijímač" tam vysloveně nehodí. Myslím, že Prsten by - vzhledem ke své důležitosti - měl mluvit mnohem důstojněji. Zle, ale důstojně. Asi jako Saruman. A neměl by projevovat slabost pro Bilba za to, že je v něm něco dobrého. Prsten je zlý, neměl by mít kladné emoce.

Závěr je ale výborný, to "Pálí to, pálí..." a nic víc na konci, to je opravdu hezké a dramatické.

Katka odvedla skvělý kus práce, ale je to takové... húúúúúm... příliš ukvapené.... 8^)

Kozdonka, přidáno 24.8. 2002 23:07:09
Moc pěkné,originální!
Nenymir syn Nemirův, přidáno 24.8. 2002 21:24:21
Tak takhle jsem se nepobavil už dlouho!
Kateřino, bravo!

Ruby, přidáno 23.8. 2002 17:56:59
K.H.: Zajímavý nápad, podívat se na všechny ty události očima (teda, on vlastně oči neměl... :-)) Jednoho... Jen bych se nebála dát najevo trošku víc jeho zlovůli a zdůraznit jeho moc kazit úmyslně všechny kolem sebe... :o)
galadriel, přidáno 22.8. 2002 19:47:44
já chci odulku!!!!!!!!!!!
Lucille, přidáno 21.8. 2002 20:55:07
Jo, a mimo jine, jestli pred TTT daj FOTR, tak pred ROTK daj TTT a FOTR??? To uz by bylo jen pro ty nejodolnejsi, tak abych zacala pomalu trenovat.Neco pres 9,5 hod, to fakt nevim!
Erummeldë, přidáno 20.8. 2002 20:10:25
Já chci Odulu už v TTT!! Na tu sem se fakt těšila... :-(
Lucille, přidáno 19.8. 2002 21:16:37
TTT budou super a jestli pred nima bude FOTR tak naklusu na premieru s kapsou plnou aspirinu. Trosku me mrzi jak Orlando a Viggo dopadli v te kategorii nejvic sexy muz, zajimalo by me, kdo to vyhral, nevite nekdo?????????
Trana, přidáno 19.8. 2002 8:47:59
To vyprávění je super :-)
Merlkir, přidáno 19.8. 2002 8:16:21
To asi taky až v ROTK, tak nějak se čeká, že TTT skončí rozchodem s Faramirem...
carnach, přidáno 17.8. 2002 8:52:41
a CO mINAS mORGUL
Merlkir, přidáno 17.8. 2002 8:21:30
Odula bude až v ROTK...
Nienna, přidáno 17.8. 2002 0:52:04
Jsem dostatečně natrénována od nás z fesťáku ve Varech. Máme tu neklimatizované bio s dřevěnými sedačkami a vydržela jsem sedum hodin v kuse v jednatřiceti stupních... Pražáci rozmlsaní...
MEGAJOHN, přidáno 16.8. 2002 20:56:58
Už se mooooc těšííííííím :-)
mj porad nevim kde si prehraju tu rozsirenou DVD verzi, kt si chci poridit ;-)

Renno, přidáno 16.8. 2002 18:21:32
Sceny z Helmova Zlebu jsou natoceny zcela jiste, protoze cast jde jako upoutavka na jiz vydanem DVD PP SP.
Robacco, přidáno 16.8. 2002 18:07:49
Nejvíc se těším na bitvu o Helmův žleb.
Merlkir, přidáno 16.8. 2002 17:07:07
Nebude to jen bitva, ale všechy scény v HŽ....
Nelenya, přidáno 16.8. 2002 16:03:18
Nebude ta bitva moc dlouhá????No,ale stejně se moc těšim:-)))))

Niltaurion, přidáno 16.8. 2002 15:16:04
ježiš...3 hoďky..to by bylo super...mám trochu obyvy z délky bitvy...50 minut..nebude to nudit a nebude to na úkor jiných fantastických záběrů s Enty, či Uglúkem...Stínovlasem.Bude vlastně v TT souboj s Odulou?
Míšánek, přidáno 16.8. 2002 13:33:08
Čím více se blíží premiéra TTT, tím více jsem nervóznější. Nejraději bych se dal zhybernovat a nechat se vzbudit těsně před filmem! To čekání je nekonečný.
pivli, přidáno 16.8. 2002 13:23:00
Vyprávění jednoho je povedené....!
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist