Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

20.5. 2002(v)EruElijah Wood - Interview - o natáčení, vztahu ke knize či zda bude i Silmarillion ...

Elijah Wood - Interview
Přeložila (v)Eru, díky moc!

V článku se dozvíte několik zajímavých informací o natáčení či postoji E. Wooda ke knize a filmu. A na závěr jsem si připravil jednu fotečku, na které vypadá Elijah skoro jako Harry Potter :o) 

Q: Nejdřív ze všeho mi řekni: jaký byl Nový Zéland?
EW: Neuvěřitelný. Je těžké to přesně vyjádřit. Byl to úžasný zážitek. Strávil jsem tam přes rok a byla to skvělá kombinace životní a filmové zkušenosti. A získal jsem tam několik přátel na celý život. NZ je neuvěřitelně nádherná země pro filmování i pro život. 

Q: Slyšela jsem, že jste si nechali udělat tetování?
EW: No jo (smích), to byl myslím nápad Orlanda. Nápad nechat si ten zážitek vtisknout do kůže na zbytek života. Ale pár lidí váhalo, protože ještě nevěděli, jak se to bude celé vyvíjet. Ale týden nebo dva po skončení natáčení jsme to přeci jen uskutečnili. Ten nápad byl přijat všemi ve Společenstvu a tak jsme se rozhodli to dotáhnout do konce. Je to elfská číslice 9 (vlastně dvě písmena), která symbolizuje přátelství devíti členů Společenstva. Tak jsme všichni vyrazili do tatoo salónu a nechali se ocejchovat. Bylo to skvělé. (tetování viz. např. zde a zde)

Q: Myslíš si, že vaše přátelství ovlivnilo konečnou podobu filmu?
EW: Jasně. Mnoho přátelství z filmu se podobala těm skutečným a proto má ten film - alespoň pro mě - tak neuvěřitelný náboj a energii. V těch lidech jsem tam našel druhou rodinu. Bylo to zvláštní.

Q: Myslíš si, že to osmnáctiměsíční natáčení ti dalo pomohlo lépe Froda vstřebat, vylíčit?
EW: Jo, to určitě. V normálním filmu máš 4 měsíce na to, abys si se sžil se svojí postavou a my jsme měli tu příležitost přijmout naše postavy a dovést je až na konec cesty. Vlastně je to jako v knize, její děj se odehrává v podobném časovém úseku. Byla to pro nás velká výhoda mít tolik času na vykreslení charakteru a sžití se s ním, někdy až do té míry, že jsme nerozeznávali kde končí skutečnost, to víš, každý den osmnáct měsíců… 

Q: Bylo těžké hrát Froda? Celkem složitá postava.
EW: No určitě to byla v mnoha směrech výzva. Jeden z nich bylo ztvárnit Froda a nezklamat představy fanoušků. Knížka je tak strašně slavná už mnoho let a má mnoho skalních příznivců kteří ji čtou pořád dokola takže mají dost vytříbenou představu o Frodovi i ostatních postavách. Ale když se začalo natáčet, obavy zmizely, cítil jsem se, že jsem tam správně a Peter (režisér) byl se mnou spokojený, takže jsem poznal, že je to v pořádku. Jiný těžký úkol bylo dovést Froda z té nevinné podoby až k tomu temnému a těžkému konci. Byla to výzva, ale užil jsem si spoustu legrace.

Q: Je ti 20.
EW: 21!

Q: 21? Dobře. Nebylo to pro tebe těžké teprve v jednadvaceti pochopit Froda a očekávání lidí?
EW: Zajímavé. Frodo je nevinný a svým způsobem do světa, ale je toho tolik co - jakožto hobit z Kraje - neočekával. Neznal nic z vnějšího světa Středozemě a pro mě to bylo stejné, když jsem se vydal na 18 měsíců na neznámý NZ, v podstatě sám, bez rodiny, dá se v tom najít určitá paralela. V té době mi bylo teprve osmnáct! Bylo to pro mě těžké opustit domov a vydat se vstříc takovému dobrodružství!

Q: A teď: co jsi se během práce na LOTRovi naučil?
EW: Spoustu věcí! Byla to hlavně životní zkušenost, je těžké se na to z mého pohledu dívat jinak. Myslím že jako osobnost jsem dospěl, zesílil, víc si věřím, to je výsledek toho, že jsem byl tak dlouho sám na NZ. A jako herec - to já nedokážu říct.

Q: Která část filmu byla pro tebe nejobtížnější?
EW: Řekl bych, že největší výzvou byly scény třetího filmu. Frodo je v té době tolik vzdálený tomu Frodovi, který je vám představen na začátku, je to spíš stín sebe sama v důsledku působení prstenu, to bylo pro mě nejtěžší: dovést Froda do těch temných míst a časů. Tyhle scény byly časově i psychicky dost náročné.

Q: Frodo je velmi silná postava. Nebojíš se, že se z tebe stane "herec jedné role"?
EW: Tak nad tím jsem nepřemýšlel. Hodně lidí to říká, ale já se toho nijak neobávám. Jsem rád, že už před LOTRem jsem měl svojí kariéru, a i teď mám několik projektů, takže se nebojím, že LOTR bude jediný film, z kterého mě budou lidé znát. Navíc všechny ostatní role jsou od Froda úplně odlišné.

Q: Už teď pracuješ na dalších filmech, jaké to je po osmnáctiměsíční práci na LOTRovi? 
EW: Zvláštní. Osvěžující. Nejdřív jsem z toho byl trochu nervózní, protože ve známém světě Středozemě jsem se už cítil v bezpečí, byl jsem tam tak dlouho…Byla to pro mě bezpečná zóna a dostat se z ní bylo to nejtěžší na tom začít pracovat na jiném filmu. Na druhou stranu - žádný make-up, žádné umělé nohy, paruka…Nosím normální boty a oblečení - to je příjemná změna. Moje nynější filmy nejsou postaveny na scenériích a vizuálních efektech. Také to byla výzva, protože jsem se po LOTRovi rok flákal!

Q: Myslíš, že teď od tebe budou lidé očekávat něco ještě lepšího?
EW: To je zajímavá otázka. Myslím, že jsem sám sobě nejtvrdším kritikem, takže já sám budu po sobě chtít nejlepší výkony, takže tlaku ze strany diváků se zas tak nebojím. Vždy si přeji být lepší než minule, tuhle tendenci si hodlám udržet. 

Q: Tak co mi řekneš o Oskarech?
EW: To je velká čest. Je to neskutečné. Opět musím říct, že film byl pro mě i ostatní zúčastněné hlavně osobní zážitek, ale i tak jsme rádi za ta vyznamenání, uznání. Je skvělé, že film byl přijat tak dobře, a ty nominace jsou pro nás potvrzením, že všechno to úsilí a nadšení převést knihu do filmu bylo oceněno. Myslím, že si film zaslouží tu pozornost, která je mu věnována, protože každý, kdo se na něm podílel (a bylo to přes 2000 lidí) do toho dal maximum nadšení a výsledkem je nádherný film. Takže si myslím, že si to zasloužíme. 

Q: Čekal jsi taky nominaci?
EW: Jako já osobně? To ani ne. Ale čekal jsem že film jako takový na něco nominovaný bude. Je totiž neobyčejný.

Q: Četl jsi Pána prstenů už před tvou účastí na filmu?
EW: Já jsem o něm věděl, ale nečetl jsem ho. Asi ve dvanácti jsem četl Hobita. Měl jsem trilogii doma už od dětství, ale nikdy jsem se nedostal k tomu, abych jí přečetl. Až na Novém Zélandu. Ale ten děj mi byl známý už předtím, takže jsem věděl, že je to něco, čeho bych chtěl být součástí.

Q: Co všechny ty temné změny, kterými Frodo projde? Pocítí je diváci už ve druhém filmu?
EW: Už tam nějaký náznak bude. Jeho břemeno se stává stále těžším a už to bylo cítit na konci Společenstva a ve druhém filmu se to bude stupňovat. Frodo se začne měnit. Prsten začíná pohlcovat jeho ducha a jeho srdce. Takže ano. Určitě. 

Q: Všichni říkají, že Frodo byl zatím nejdůležitější postava v tvé kariéře.
EW: Jistě, to určitě ano. Je a bude to pilíř mojí kariéry.

Q: Jaké bylo zahrát si po boku slavných herců?
EW: Úžasné! Já jsem filmový nadšenec a fanda spousty herců a hereček. Ian McKellen, Ian Holm, Christopher Lee, Cate Blanchett…Spolupráce s nimi byla skvělá. Stali jsem se přáteli. Obzvlášť z Cate jsem byl pěkně nervózní, ačkoli jsme spolu měli jenom pár scén, hrozně jí obdivuji! Ale myslím, že to dopadlo dobře.

Q: Jak se vyrovnáváš se zájmem fanoušků? Máš je rád, otravují tě…?
EW: Jsem jim za jejich zájem vděčný. Občas je to těžké, znáte to, všude na ulici vás staví, jsou hrozně zvědaví. Ale já se vždycky řídím pravidlem: chovej se k lidem tak, jak chceš aby se oni chovali k tobě. Snažím se být vstřícný. Ale být slavný není zas tak skvělé, jak si většina lidí myslí. Ale samozřejmě uznání a respekt k vaší práci potěší. 

Q: Dostal jsi nabídky na další filmy?
EW: Teď pracuji ve Vancouveru na Try seventeen a v létě budu točit Thumbsucker (více zde).

Q: Zranil jsi se během filmování LOTRa?
EW: Já neštěstí ne. Nějaká škrábnutí a říznutí, to ano, ale nic vážného. Sean Astin si ale pořezal nohu o nějaký kus dřeva ve vodě, který prorazil i jeho "druhou nohu" a museli ho vrtulníkem odvést do nemocnice na šití. A Viggo Mortensen si zlomil přední zub při natáčení bojové scény.

Q: Co myslíš, že lidi cítí při sledování LOTRa?
EW: Pro mě je těžké být objektivní, když jsem jeho součástí, ale každopádně filmu se povedlo přenést diváky do jiného světa a donutit je vcítit se do postav a bát se o ně, a to je na něm skvělé. Je to jakýsi návrat k starším epickým dobrodružným filmům.

Q: Je to ale pořádná zodpovědnost točit LOTRa. Spousty lidí knížku zbožňují, jak jste se z takovou zodpovědností vyrovnávali?
EW: Cítil to opravdu každý. Zfilmovat takovou legendu není zrovna lehký úkol. Peter a jeho partnerka Fran na tom dělali už několik let předtím, než se začalo točit na NZ, vyvíjelo se to hodně dlouho. Všichni se snažili udělat co se dá aby se film co nejvíc podobal knize a moc jsme se toho úkolu obávali. Všichni. 

Q: V čem by si řekl, že se podobáš Frodovi?
EW: V té nevinnosti a touze poznat svět a cestovat. 

Q: Co jste dělali na NZ ve volném čase?
EW: Hodně jsme surfovali (Billy je opravdu dobrý!), chodili do kina, na večeře, do hospody na pivo, taky jsme zkoušeli snowboarding. Někdo si vyzkoušel i bungee-jumping.

Q: Proč myslíš, že právě ty jsi byl vybrán jako Frodo?
EW: No, nevím…

Q: Ale no tak!
EW: Opravdu to nemůžu říct. Udělal jsem tu krátkou nahrávku v hobitím kostýmu v lese za Hollywoodem a když to uviděl Peter, asi to bylo to, co hledal. To je jediné, co můžu říct, nic jiného o tom nevím.

Q: Jaké byly tvoje reakce, když jsi se dozvěděl, že jsi nebyl nominovaný na Oscara?
EW: No já jsem na to vyhlášené zapomněl a zaspal ho, takže jsem měl pak spousty vzkazů na záznamníku, gratulace k nominacím. Byl jsem strašně rád a trochu zklamaný, znáte to. Bylo to hlavně krásné překvapení. 

Q: Co bys udělal, kdybys měl Jeden Prsten?
EW: Asi bych ho také zničil. Nemyslím, že bych ho chtěl použít k něčemu konkrétnímu. Mám za to, že Prsten je v postatě špatný a vím, že ke konání dobra se nedá použít. Takže bych se ho pokusil zničit.

Q: Nevíš, jestli se bude točit Hobit nebo Silmarillion?
EW: No, to by mě také zajímalo, protože bych řekl, že Hobit by byl skvělý film, a Ian McKellen mi prozradil, že by si rád zase zahrál Gandalfa. Ale vím, že Peter nic takového dělat nechce, už tak tomu věnoval šest let. Ale také vím, že mnoho lidí z Weta a z NZ by to rádi uskutečnili a zaleží na tom, jestli někdo napíše scénář a ujme se režie. Takže nevím. A Silmarillion je kniha, která se nedá jen tak shrnout nebo ořezat do dvou hodin filmu. Pochybuji, že se dožiju dne, kdy bude Silmarillion na plátně. A kdyby ano, představuju si to spíš jako nějakou minisérii nebo tak něco. Fakt nevím. Zatím žádné plány nejsou. 

Q: Jaké místo na světě se ti líbilo nejvíc?
EW: Nový Zéland. A Irsko. Točil jsem tam a tu zemi miluji. 

Q: Jaký byl pro tebe největší okamžik ve Dvou věžích?
EW: Moment, zamyslím se…Dvě věže jsou z velké části o Frodově a Samově plazení se po skalách. Tam je několik silných momentů a největší z nich pro mě jsou scény s Glumem, který se v druhém filmu stává zásadním prvkem. Bylo to poprvé, co jsem točil s neexistující postavou. 

Q: Kdybys nehrál Froda, kdo bys chtěl ve filmu být?
EW: Moc bych stál o to být Glumem. Už v Hobitovi mě zaujal, Hádanky ve tmě atd…Něco mě na něm fascinuje. Je to vyloženě zlá postava a stejně je na něm něco moc smutného, protože je v něm pořád kousek lidství. Jeho posedlost prstenem je smutná, úplně ho to ničí. Kdybych nebyl Frodo, tak Glum. 

Q: Co myslíš, že by si pomyslel Tolkien o filmu LOTR?
EW: No to je těžké. Pro každého, jehož kniha je přenesena na plátno, je to obtížné. Jsou to jeho postavy a příběhy. Udělali jsme co jsme mohli a snažili jsme se zůstat věrní Tolkienově předloze. Doufám, že by to ocenil. Myslím, že to kouzlo knihy je ve filmu zachyceno. 

Q: Co děláš ve svém volném čase? Máš nějaký?
EW: Hodně se věnuji filmům. Také hudbě, rád chodím na koncerty, kupuji CD, chodím na večeře, trávím hodně času s přáteli, taky mám X-box, takže teď hodně hraji. 

Q: Co bys dělal kdybys vyhrál Oscara?
EW: Ztratil bych ho. 

Q: Je pravda, že máš doma Jeden Prsten?
EW: Jo, když jsem byl loni na NZ kvůli nějakým dokončovacím pracím, navštívil jsem Petera a Fran v přípravně a oni mi dali dárek. Byla to krásná dřevěná krabička, v ní váček a v něm Prsten na řetízku. Takže ano, mám ho doma. Ještě plánuji ukořistit některé předměty z filmu.

Q: Před chvílí jsi tvrdil, že bys Prsten zničil…
EW: Ale já ho jen ukrývám…před zraky lidí…je můj. Nikdo jiný ho nedostane.

Q: Jaká je podle tebe ideální žena?
EW: Hmm, určitě by musela mít obrovský smysl pro humor a chuť se smát. Také by měla být poctivá a čestná. A nadšená pro život a cestování. Vášnivá a romantická. 

Q: Máš rád Beatles. Víš, že Beatles chtěli v 60. letech natočit LOTRa? Kdo by podle tebe hrál Froda?
EW: Paul by byl dobrý Frodo. Nebo možná George.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

wooloong, přidáno 30.6. 2002 21:09:24
Na to, jak je mladej (a už tak slavnej), to má v hlavě podivuhodně srovnaný. Doufám, že mu to vydrží.... :-)
Ifca, přidáno 26.5. 2002 14:53:08
Zrovna včera jsem se o tom bavila s kamarádkama, že by Daniel mohl vypadat podobně jako Elijah, až vyroste samozřejmě.
(v)Eru, přidáno 23.5. 2002 18:33:44
Zadne fanynky? Co se deje?
Helcza: :o)
Fakt tu neni uplne nepodobny HP...

Helcza, přidáno 22.5. 2002 21:39:39
Díky v(Eru). Super rozhovor. Četla jsem rozhovory některých ostatních protagonistů, ale ne EW. Dlouho sem si přála dozvědět se něco i o hlavním představiteli.
Ivetir, přidáno 22.5. 2002 19:47:26
Fanynky Froda-nepo... se z toho :-)
Pipin, přidáno 22.5. 2002 15:31:31
Ta zena kterou hleda no to jsem cela jaaa.Proste jak by rekl kamos Satan:Fakt BOSS.
Garion, přidáno 21.5. 2002 19:37:13
Aspoň, že četl Hobita :-)
Andre, přidáno 20.5. 2002 23:03:02
Zajímavý rozhovor,ale měl jsem za to, že Wood LoTRa četl už před natáčením...hmm.tak jsem byl vyveden z omylu..:-)
lotrice, přidáno 20.5. 2002 22:25:49
No Frodicku ses trida, ale na Andela nemas.
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist